Llibertats

L’#EfecteCanVies desencadena una onada de manifestacions

Xavier Puig / @xavierps7
29/05/2014

València, Palma i Gamonal també s’hi solidaritzen

Les concentracions de suport a Can Vies s'han repetit per tercer dia consecutiu. Aquest cop, les protestes s'han estès arreu del territori. En total, es calcula que hi havien convocades més de 60 manifestacions en diferents indrets dels Països Catalans. Malgrat la pluja, a les set de la tarda han començat les primeres concentracions a Cornellà, a Badalona o al barri de Gamonal (Burgos).

La concentració convocada davant de l'Ajuntament de Cornellà, informa Ramón Samblas, ha sortit poc després de les set de la tarda en direcció a la plaça de l'Ajuntament de l'Hospitalet. Des d'aquest punt més de 300 manifestants han enfilat cap al barri de Sants. Durant el trajecte s'ha tallat el trànsit i diversos bancs i caixers han patit destrosses i pintades.

A Lleida s'hi han aplegat 200 persones en una mobilització que ha acabat a la seu de CDC, contra la qual han llançat boles de pintura. Accions com aquesta s'han succeït a bona part dels actes de suport. Les 150 manifestants que s'han reunit a Tarragona també han intentat arribar a la seu de CDC, però els Mossos d'Esquadra els han bloquejat el pas i la manifestació s'ha desconvocat sense més incidents.

Cap a les vuit del vespre s'hi han sumat les manifestacions d'Igualada (100 persones), Berga (50), Terrassa (100), Caldes de Montbui, Vilanova i la Geltrú, Viladecans, el Vendrell (80), Barberà del Vallès (60), Esparreguera, Montcada i Reixac (60), Granollers (60), Manresa (150), Mataró (70), Rubí, Olot (20), Mollet, Sant Cugat i Sant Quirze del Vallès, Olesa, Valls, la Garriga, Cardedeu (30), Sant Feliu de Llobregat (50) o Tortosa.

Sobre les nou del vespre, a Sabadell unes 200 manifestants han tallat la Gran Via en ambdós sentits; a Girona eren unes 250 les concentrades, a la plaça del Vi, davant una forta presència policial. També cap a 200 persones s'han manifestat a l'Hospitalet de Llobregat fins a trobar-se amb la columna del Baix Llobregat que es dirigia cap a la plaça de Sants. Segons informa L'Accent, a València s'han concentrat cap a 500 persones davant la presència de la Policia Nacional, que ha identificat diverses persones.

A Palma eren unes 70 les persones que donaven suport a Can Vies. Segons el portal Contrainfo.cat, la Policia Nacional ha encerclat les manifestants i n'ha detingut quatre, entre les quals un membre del mateix mitjà digital. Arran de les detencions, les manifestats s'han desplaçat cap a la comissaria, on demanen que les alliberin.

Segons informa Sara Blázquez, prop d'un centenar de persones han participat en un escarni davant la casa del conseller d'Interior, Ramon Espadaler, al carrer de Sant Sadurní de Vic. L'escarni, que ha durat uns 10 minuts, ha tingut lloc durant la manifestació posterior a la concentració organitzada en suport de Can Vies. Després s'ha iniciat una manifestació pel nucli antic de Vic, que ha acabat davant la seu comarcal de CDC. Malgrat el seguiment que n'han fet diversos agents dels Mossos, no hi ha hagut cap incident.

D'altra banda, una trentena de persones s'han concentrat a Montcada i Reixac per donar suport a les companyes de Can Vies, segons informa Dani Font. La concentració ha començat a les vuit del vespre davant la plaça de la Vila, al carrer Major. En un primer moment, l'objectiu era traslladar-se fins a la C-17 per tallar el trànsit, però el nombre reduït de persones, sobretot a causa de la forta pluja, ha fet modificar aquesta idea inicial i traslladar-se fins a la carretera de la Roca. Durant el recorregut pel carrer Major, al crit de "si Can Vies va a terra, Montcada en peu de guerra", s'ha passat per davant de les seus populars i convergents, sent aquesta motiu d'aturada de la marxa i d'una forta escridassada. Un cop a la carretera de la Roca, s'ha tallat el trànsit durant uns quants minuts i alguns conductors si han sumat fent sonar les botzines. Després, la manifestació ha tornat cap al poble i s'ha desfet. 

A Vilanova i la Geltrú, segons informa l'Arnau Garcia, convocades pel Casal Popular, més de 250 pesones han recorregut el centre de la ciutat en solidaritat amb Can Vies. En una convocatòria a última hora feta per les xarxes socials, Vilanova ha volgut afegir-se a les mostres de solidaritat amb Can Vies que en els últims dies omplen places, carrers i internet. A les vuit del vespre, i després de llegir un manifest que carregava contra “un model de ciutat imposat pel capitalisme, enfocat únicament al lucre d’uns pocs i condemnant a la gran majoria de la població a una vida grisa, sense color i lligada al consum desmesurat i a l’individualisme” i advertia que “han creuat una línia vermella, i la nostra paciència s’ha acabat completament.” La manifestació es posava en marxa, enmig de les primeres consignes anticapitalistes. Es pujava per la Rambla Principal fins a la Plaça de les Neus. Allà, es trencava per Sant Gregori i es baixava tot el carrer caputxins. Al passar per davant de la seu de Convergència i Unió (CiU), s’han llançat ous contra la façana, mentre els manifestants no cessaven de cridar contra el desallotjament, els Mossos d’Esquadra i demanant la dimissió del conseller d’Interior Ramón Espadaler.

Un cop a la Plaça dels Carros, i després de tornar a atacar una oficina de Catalunya Caixa, la marxa embocava el carrer Llibertat fins arribar a la Rambla Josep Antoni Vidal. Allà s’ha interromput el trànsit i, després de realitzar l’enèsima acció contra entitats bancàries, es tornava a al Rambla Principal per arribar, novament, a la Plaça de la Vila. Allà, després d’informar de les noves convocatòries que Can Vies feia arribar via xarxes socials, s’ha donat per desconvocat l’acte.