Economia

L’impuls d’una auditoria per evitar pagar allò que és il·legítim

La PACD encapçala els processos que promouen la fiscalització dels deutes de les administracions públiques per poder pressionar, posteriorment, perquè no s’assumeixi aquella part adquirida en...
Marc Font / @marcfontribas
09/09/2014

La fiscalització dels deutes de les administracions públiques

La socialització de deutes privats a través dels rescats bancaris és una de les principals raons de la crisi del deute a la perifèria europea i, per tant, a l’Estat espanyol. Les ajudes milionàries a les entitats financeres representen un cas de manual de deute il·legítim, que, segons la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute (PACD), és aquell “contret per un govern que no ha destinat els recursos generats per al benefici de la població; aquell que ha propiciat violacions dels drets humans i impactes sobre el medi ambient, o aquell derivat d’una política fiscal regressiva o permissiva amb el frau fiscal que redueix els ingressos de l’Estat”.

A diversos països, han sorgit col·lectius com la PACD, que va néixer el 2011 per reclamar l’impagament del deute il·legítim. El pas previ per exigir-ho és determinar quin és aquest deute i com s’ha generat i, per fer-ho, una eina útil és dur a terme una auditoria ciutadana, que no deixa de ser un exercici de transparència i control ciutadà sobre els comptes públics. La PACD defensa que, per ser políticament eficaç, l’auditoria “ha de ser un procés generalitzat i popular que contribueixi a la presa de consciència de la ciutadania” i ha de servir per comprendre “com es van acumular els diferents deutes, quins efectes han tingut i continuen tenint, què es va finançar, sota quines condicions i qui se’n va beneficiar”. Un cop s’hagin obtingut totes les dades, es podrà determinar quina part del deute es considera il·legítima i exercir pressió perquè no es pagui. Tot plegat, després d’una experiència de democràcia participativa.

L’exemple de l’Equador

Un dels casos més coneguts d’auditoria reeixida que va servir per repudiar el deute il·legítim va ser la que es va endegar a l’Equador i va culminar amb la presentació d’un informe el setembre de 2008. L’encarregada de fer-la va ser la Comissió per a l’Auditoria Integral del Crèdit Públic (CAIC), formada per representants de l’administració pública equatoriana i per membres de la societat civil organitzada local i internacional. Després d’analitzar, durant més d’un any, centenars de contractes de crèdits i els impactes sobre el terreny dels projectes que van finançar, va qualificar gran part del deute com a il·legítim i el procés va servir perquè el govern del país, encapçalat per Rafael Correa, fes una reestructuració del deute comercial, que va estalviar uns 2.200 milions de dòlars dels més de 6.000 que tenia en interessos.
En el cas de la PACD, l’auditoria no serà un informe final, sinó un conjunt de processos i estudis que han de permetre analitzar els deutes municipals, autonòmics i locals allà on hi hagi grups de ciutadanes que l’hagin impulsat. Sònia Farré, membre de la PACD Barcelona, explica que l’informe complet sobre el deute de la Generalitat de Catalunya –ara hi ha un esborrany, al qual ha tingut accés la Directa– estarà enllestit a la tardor, abans del 9 de novembre. El pagament o no del deute i els seus interessos de l’administració autonòmica serà, a més, una de les qüestions que plantejarà el multireferèndum, la iniciativa de democràcia directa i participativa impulsada per diverses organitzacions i moviments socials que culminarà el dia 25, coincidint amb les eleccions europees.

A més, també hi ha diversos grups locals que treballen per elaborar auditories municipals –l’endeutament dels ajuntaments catalans va pujar de 4.000 milions el 2008 a més de 5.500 el 2012. Prèviament, vuit consistoris, entre els quals hi ha els de Badalona, Girona, Sabadell o Cerdanyola del Vallès, van aprovar mocions que declaraven com a il·legítim una part del seu deute, en concret, els interessos pagats per rebre fons del pla de pagament de proveïdores. De moment, però, cap ajuntament no ha anat més enllà de la declaració simbòlica ni ha pres les mesures pertinents per evitar el pagament d’aquest deute il·legítim.

-------------

Els observatoris municipals

L’última iniciativa de la PACD són els observatoris ciutadans municipals (OCM), formats per grups de persones d’un mateix poble, que es dediquen a fomentar la transparència i la participació, potencien el control ciutadà dels comptes públics i impulsen les auditories locals. Actualment. A Catalunya, hi ha quatre OCM –Terrassa, Castelldefels, Lleida i Moià–, però la xifra creixerà aviat, ja que hi ha col·lectius d’almenys una desena de poblacions més interessats a crear-ne.

Els observatoris treballen amb una eina online programada en codi lliure i concebuda per la PACD, que permet recollir la informació disponible dels comptes municipals de manera detallada i posar-la a disposició de la ciutadania a través, per exemple, de gràfics que en faciliten la comprensió. L’Associació veïnal d’afectats pel deute municipal de Moià (ADMM) és la impulsora de l’OCM de la capital del Moianès, després que el poble adquirís certa notorietat, el juliol de 2011, pel fet de ser el més endeutat de Catalunya, amb un passiu equivalent al 400% del seu pressupost. Des d’aleshores, el deute s’ha reduït sensiblement, però iniciatives com l’observatori han d’ajudar a evitar que es torni a disparar en perjudici de la ciutadania. 

Aquest article va ser publicat a la DIRECTA n.361. Pots subscriure-t’hi o trobar-la als nostres punts de venda.