Internacional

La lluita britànica contra el fracking es lliura al comtat de Lancashire

Mentre l'empresa Cuadrilla erigeix la instal·lació per perforar pous, cada dia, centenars de persones organitzen accions directes i de boicot per impedir-ho. Arreu del Regne Unit, hi ha 250 grups que rebutgen l’exploració per fracturació hidràulica
L’empresa va declarar que, degut a una acció de boicot, havia patit unes pèrdues considerables i un retard en la construcció de la plataforma d’extracció
Frack Free Lancashire

França, Alemanya, Bulgària i Irlanda són alguns dels estats europeus que han decidit prohibir, a través dels seus parlaments, l’ús de la tècnica de la fracturació hidràulica –o fracking– en el seu territori. Per contra, el Regne Unit ha decidit apostar per desenvolupar aquesta indústria amb la intenció d’aconseguir independència energètica, emmirallant-se així en els resultats que es van obtenir als Estats Units. Des de l’any 2006, els EUA han trinxat el seu territori de punta a punta amb la fracturació hidràulica, causant greus problemes mediambientals –alguns irreversibles, com la contaminació dels aqüífers–, per tal d’aconseguir una suposada independència energètica.

Cuadrilla Resources ha estat la primera empresa privada britànica a intentar desenvolupar el fracking al Regne Unit i Lancashire, el primer comtat en patir-ho. L’any 2011 ja es van produir episodis sísmics al comtat, que van portar l’estat britànic a aplicar una moratòria al fracking fins l’any 2012. El 90% de Cuadrilla és propietat de dues empreses, una australiana -AJ Group- i una estatunidenca -Riverstone Holdings-, dedicades al sector de l’exploració i explotació de petroli i gas, amb inversions en el mercat de les energies renovables.

Cuadrilla Resources ha estat la primera empresa privada britànica en intentar desenvolupar el fracking al Regne Unit i Lancashire, el primer comtat en patir-ho

D’entre els presidents que han passat per l’empresa es troba John Browne, exdirector general de la companyia BP durant 12 anys, qui va declarar, el mateix any dels fets sísmics, que el jaciment de gas que hi ha sota la costa de Fylde –a l’oest de Lancashire– "podria satisfer el consum del Regne Unit durant 56 anys". Poc després, un informe del Ministeri d’Energia i Canvi Climàtic britànic va desmentir que els jaciments pogueren servir per aportar energia suficient per abastir a tot el Regne Unit durant molts anys, però sí podien ser considerats per vendre’s al mercat. D'altra banda, l’Administració d’Informació Energètica (AIE) dels EUA va assenyalar que les conques d’esquist del Regne Unit són més complexes que les estatunidenques i, per tant, més costoses de perforar.

La indústria del fracking també ha provocat certs malestars al Regne Unit. Això és degut als conflictes d’interessos que s’han descobert entre les persones implicades en les polítiques energètiques, sobretot pel que fa a la Cambra dels Lords, i les empreses encarregades de desenvolupar-les, ja que els primers tenen vincles financers dins de la indústria petroliera i gasista. Tot i això, enguany s’ha donat llum verda al fracking i hi ha previstos uns quants plans d’exploració i perforació a través d’empreses com Cuadrilla, IGas i Third Energy. Ara per ara, Cuadrilla, que té permís per perforar a Preston New Road, competeix amb Third Energy, que té un concessió al comtat de North Yorkshire, per ser la primera companyia d’exploració de gas d’esquist de l’estat.
 

Frack Free Lancashire

Degut a l’amenaça imminent que, des de l’any 2011, rondava pels voltants del comtat de Lancashire, quan Cuadrilla va fallar en la primera perforació, es va crear la plataforma Frack Free Lancashire. L'organització aplega residents locals i ambientalistes, com organitzacions veïnals, ecologistes i persones a títol individual de tot el comtat britànic, que s’oposen als plans de l'empresa. A Preston New Road Cuadrilla ja té els permisos i està construint la plataforma, i a Roseacre Wood s’està dirmint si concedir-li el permís.

L’empresa havia presentat un recurs contra la negativa del Comtat de Lancashire i el secretari de Comunitats del Govern Central britànic va decidir considerar-la / Frack Free Lancashire

 

Fa tres anys, quan les empreses de la indústria del fracking es trobaven en ple auge, Cuadrilla va mostrar interès per explorar el gas d’esquist –o gas de fracking– a les zones rurals de les afores de Blackpool, municipi proper a Preston New Road, on ara té el permís. Açò va provocar que la mobilització antifracking s'intensifiqués. Poc després, l’any 2015, el Consell del Comtat de Lancashire, influït per les 11.000 signatures que havia rebut de les residents locals, va descartar les sol·licituds d’exploració de Cuadrilla. Tanmateix, en octubre de 2016, el secretari de Comunitats del Govern Central britànic, Sajid Javid, va rebutjar la resolució del Consell local i va aprovar els plans empresarials. L’empresa havia presentat un recurs contra la negativa del Comtat de Lancashire i Javid, exdirector del Deutsche Bank, va decidir considerar-la, tot i la forta oposició social als plans de l’empresa.

L’exploració de camps per part de Third Energy a Yorkshire s’està retardant, ja que els consells temen una oposició local com a Lancashire. L’última enquesta del Govern sobre l’acceptació social cap al fracking indica un ampli rebuig

Des de Cuadrilla com des de les posicions favorables del govern, pretenen vendre el fracking a Lancashire com "el nou cotó", fent al·lusió a una indústria històrica en el comtat. No obstant això, la Plataforma comtal contra el fracking ha influït en l’opinió pública, que en gran part ja s'hi oposa. Una fita històrica que ha posat en alerta les empreses de la indústria. "Vam unir forces amb els grups de residents locals per mostrar que els seus plans, tot i comptar amb el suport de la indústria i el govern, no comptaven amb el suport de la gent", explica Kieran Dunne, activista antifracking, membre de Frack Free Lancashire. En aquest sentit, l’exploració de camps per part de Third Energy a Yorkshire s’està retardant, ja que els consells temen una oposició local com a Lancashire. L’última enquesta del Govern sobre l’acceptació social cap al fracking indica un ampli rebuig. Actualment, hi ha més de 250 grups comunitaris arreu del Regne Unit que rebutgen l’exploració per fracturació hidràulica.

Una indústria tocada de mort

Les exempcions fiscals que ha proporcionat el Govern britànic per al desenvolupament del fracking han donat un últim sospir a una indústria agonitzant, que fins i tot grans inversors com Barclays han abandonat. Tant al Regne Unit com al món sencer, la indústria del fracking no està passant pels seus millors moments.

Les activistes antifracking del comtat asseguren que han redoblat la seua lluita i empren l’acció directa i el boicot cada dia. L’objectiu és interrompre la futura perforació de pous en la instal·lació d’1,5 hectàrees que Cuadrilla està muntant a Preston New Road. A principis d’estiu, l’empresa va declarar que, degut a una acció de boicot, havia patit unes pèrdues considerables i un retard en la construcció de la plataforma d’extracció. La desesperació de Cuadrilla, que l’any 2015, degut a la demora en l’aprovació dels permisos, va declarar pèrdues per valor de 17,7 milions d’euros, també genera més repressió cap a les activistes.

Des de juliol, s'han registrat més de 165 abusos per part dels cossos policials localitzats a Preston New Road i nombrosos efectius d’altres parts de l’estat han estat reclutats per ajudar els cossos de la comissaria local a reprimir les manifestants

Les ecologistes han documentat els abusos de poder i la violència exercida per la policia i la seguretat privada de l’empresa. Segons una llei sobre llibertat d’informació pública, cada vegada que les forces policials fan servir la força estan obligades a enviar un informe al seu departament. Des de juliol, s'han registrat més de 165 abusos per part dels cossos policials localitzats a Preston New Road. A més, nombrosos efectius d’altres parts de l’estat han estat reclutats per ajudar els cossos de la comissaria local a reprimir les manifestants, que cada mes costen unes 400.000 lliures, "diners que paguem amb els nostres impostos", lamenta Kieran.

Des del passat mes de juliol, manifestants de tot el Regne Unit s’han unit a les veïnes de Preston New Road per fer la vida impossible a Cuadrilla i els seus contractistes / Frack Free Lancashire

 

Tot i això, la revolta ciutadana contra el fracking s’ha estès per tot el comtat de Lancashire de manera imparable. "La resistència de les comunitats locals es manté en alerta tots els dies, bloquejant l’accés dels camions a les zones on Cuadrilla té previst perforar els seus primers pous. Cada dia estem bloquejant la seua activitat", comenta Kieran. Des del passat mes de juliol, manifestants de tot el Regne Unit s’han unit a les veïnes de Preston New Road per fer la vida impossible a Cuadrilla i els seus contractistes. Centenars d’activistes conviuen en tres campaments situats a prop del recinte, des d’on organitzen la resistència antifracking.
 

Internacionalisme ecologista

Des del mes de maig, centenars de residents locals i activistes de tot arreu han participat en les tàctiques d’acció directa i boicot a Cuadrilla, tot i la repressió que pateixen. Bob Dennet, de 69 anys i activista de Frack Free Lancashire, va ser arrestat per primera vegada en la seua vida per haver-se encadenat a la porta del recinte amb onze persones més. Mentre espera la data del judici, passa cada dia en un dels tres camps de protesta propers al recinte. "Aquesta ha estat la meua vida durant els últims sis anys", explica Dennet. "Tinc deu nets que viuen per ací. Per això faig el que faig".

El passat 3 de juliol, tretze activistes, incloent tres regidors locals, van bloquejar la carretera i l’entrada al recinte. Per aquesta acció el proper mes de novembre aniran a judici. En resposta, van crear la Rolling Resistance, una estructura que aglutina centenars de persones per dur a terme accions de boicot en el recinte o pels seus voltants. Aquest teixit compta amb el suport de Reclaim the Power, una xarxa estatal britànica d’acció directa que lluita per la justícia social, ambiental i econòmica. Només durant el mes de juliol, Reclaim the Power assegura que hi ha hagut 70 detencions i als campaments, quasi totes les activistes tenen un procediment judicial obert.

Bob Dennet, de 69 anys i activista de Frack Free Lancashire, va ser arrestat per primera vegada en la seua vida per haver-se encadenat a la porta del recinte amb onze persones més

"Preston New Road és crucial per a la lluita antifracking", subratlla Dennet. Les manifestants aconsegueixen frustrar, o almenys retardar, les entregues dels camions la majoria dels dies. Encara que també reconeixen perjudicar les conductores locals, ja que sovint la policia ha de tancar un carril de la carretera per fer front als constants bloquejos de les activistes. "Una derrota del fracking en Lancashire seria un colp letal per a la indústria en el Regne Unit. Per això, seguim lluitant", sentència Kieran. Les últimes protestes han acollit sindicalistes, professionals de l’energia renovable i ecologistes de moltes parts del món, com ara el natiu americà William Hawk, que lluita contra l’oleoducte de Standing Rock, a Dakota del Nord.

Frack Free Lancashire, pel seu costat, ha teixit llaços de suport i solidaritat antifracking no només al Regne Unit, també arreu del planeta. Des de la Frackampada, la trobada internacional antifracking de Vitòria, organitzada l’estiu de 2015, fins a l’AntiCOP21, la contra-cimera del clima organitzada per grups ecologistes internacionals a París a finals del mateix any. En aquests espais, les organitzacions antifracking de tot el món van poder conèixer-se, establir vincles i compartir experiències, més enllà de les pròpies militàncies locals o estatals. Aquest és el cas de l’organització Frack Free Lancashire i de la Plataforma Antifracking Comarques de Castelló (PAF), dues organitzacions locals que han establit llaços de suport mutu. Per aquesta raó, i seguint els passos d’altres activistes antifracking internacionals, membres de la plataforma castellonenca han viatjat a Lancashire aquest mes d'agost per sumar-se a la resistència. Les activistes valencianes expliquen que tot i que "al País Valencià sembla que li hem guanyat la batalla a la indústria, si volem que no es desenvolupe el fracking ni aquí ni enlloc, com diu el nostre lema, haurem d’actuar en l’epicentre de la indústria britànica. Si l’aturem ací, ho aconseguirem a tot l’estat".
 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: