Internacional

Neonazis i ultradretans reben subvencions milionàries de la Unió Europea

La política de subvencions a partits europeus i fundacions relacionades fa possible que els diners arribin a organitzacions xenòfobes, racistes o neonazis. L'Aliança per la Pau i la Llibertat, formada, entre d'altres, per Alba Daurada, ha rebut 400.000 €
Seu del Parlament Europeu a Estrasburg. En la cambra, hi conviuen partits com el neonazi grec Alba Daurada, el Partit Nacional Democràtic Alemany (NPD) o la italiana Força Nova (FN), aplegats al grup Aliança per la Pau i la Llibertat
David Iliff
22/04/2016

Si la gestió de la crisi de les persones refugiades ja estava deixant en evidència la Unió Europea pel que fa als seus principis fundacionals de respecte als drets humans, igualtat i tolerància, la presència de nombrosos diputats d'extrema dreta al Parlament Europeu fa anys que els sacseja encara més. Al llarg d'aquests últims anys, la presència ultradretana a Europa ha assolit els nivells màxims, copant multitud de seients a l'Eurocambra (un 22%) gràcies als seus discursos xenòfobs i molt sovint contraris fins i tot a la mateixa Unió i als seus principis. Tant és així que fins i tot fan servir els seus (nostres) diners per fomentar la xenofòbia, el racisme, l'antisemitisme i la islamofòbia amb totes les de la llei.

La històrica revista antifeixista sueca EXPO ha revelat que el destí de gairebé 200.000 € d'una subvenció de la Unió Europea és la fundació filonazi Europa Terra Nostra a través del partit neofeixista europeu Aliança per la Pau i la Llibertat (APF), del qual formen part els neonazis grecs d'Alba Daurada, el Partit Nacional Democràtic Alemany (NPD) o la italiana Força Nova (FN). Els partits europeus (formats per un conglomerat de partits de diferents estats, que també gaudeixen de subvenció) tenen una assignació pressupostària anual més de la que arriba a les seues fundacions. Així és com l'APF ha rebut 400.000 €, a més de canalitzar la subvenció dels prop de 200.000 € citats a la fundació Europa Terra Nostra dirigida per Dan Erikkson, antic membre de l'extint Partit dels Suecs (SVP) de clara orientació neonazi. Aquesta fundació confirma a la seua pàgina web l'ús dels fons de la UE per organitzar una activitat l'estiu que a Estocolm, sense especificar lloc exacte, amb música, teatre i xerrades, on ja hi ha anunciats diversos conferenciants relacionats amb grups neonazis. És el cas de Magnus Söderman, exmilitant de l'organització nazi Motståndsrörelsen (Resistència Nòrdica), que es va unir al SVP el 2012, o de Jonas De Geer, conegut activista ultradretà que també va acabar en el SVP.

Europa Terra Nostra té com a objectius, segons explica a la seua pàgina web, la "promoció d'activitats educatives sobre democràcia, economia, drets humans i relacions internacionals". L'organització, que es va fundar a Berlín el juliol de 2015, defensa en el seu programa "una Europa de nacions sobiranes" que treballen juntes "per abordar els grans reptes del nostre temps i per honrar i promoure els nostres valors cristians compartits i el nostre patrimoni cultural europeu". Fins aquí res sospitós. Només que l'Europa que preconitzen és monocromàtica. La nova extrema dreta ha sabut modelar la seua retòrica per dir d'una altra manera que a Europa només hi ha una manera de ser europeu, i que el mestissatge és una amenaça per a conservar les identitats de cada poble. Així es declaren "seguidors del dret humà fonamental a una vida tranquil·la amb un nivell de vida suficient cada un en el seu país d'origen" rebutjant així "la immigració massiva i el multiculturalisme".

La revista sueca EXPO ha revelat que el destí de gairebé 200.000 € d'una subvenció de la UE és la fundació filonazi Europa Terra Nostra, vinculada al grup parlamentari Aliança per la Pau i la Llibertat (APF)

Segons un informe del politòleg Thilo Janssen, expert en l'activitat de l'extrema dreta al Parlament Europeu, els diferents grups d'aquest espectre polític a la dreta del Partit Popular Europeu, s'haurien fet amb prop de 19 milions d'euros només entre 2012 i la primera meitat de 2014, sense incloure els sous i les despeses pagades que tenen tots els eurodiputats. A més, els partits registrats com "europeus" (formats per diferents partits de diversos estats, com és el cas de l'APF), també poden optar a finançament per part de la UE. Entre 2010 i 2014, l'extrema dreta va accedir així a altres 10 milions d'euros. La decisió de concedir finançament a un partit europeu està precedida d'una avaluació realitzada per un comitè format pel president de la cambra i un grup de qüestors (cinc diputats que realitzen tasques d'organització interna de l'Europarlament), i en aquesta avaluació, només s'examinen el programa i les activitats del partit en l'àmbit europeu com a tal. No es fa l'avaluació de les parts constituents a escala estatal ni dels polítics de diferents estats que formen part d'aquest partit, sinó que només es té en compte l'activitat que realitzen en conjunt com a partit europeu i no la que realitzen els seus membres als seus respectius estats.

Ja en 2014, un gran nombre de diputats i organitzacions defensores dels drets humans van impulsar una campanya per demanar a la UE que no destinés fons a partits o organitzacions contràries als valors democràtics o que difonguessin l'odi i la discriminació feia determinats col·lectius, assenyalant directament a l'Aliança Europea de Moviments Nacionals (AENM), del qual formaven part llavors els neonazis hongaresos de Jobbik, els britànics del BNP i altres partits obertament racistes. L'eurodiputada socialdemòcrata sueca Marita Ulvskog ha explicat a la revista EXPO que es va acordar aturar les subvencions a aquests partits "per almenys un any o dos", i que ara ha comprovat com, després de conèixer la notícia d'aquest nou desemborsament, "la cinta es rebobina de nou". En aquest sentit, la mateixa revista EXPO ha preguntat al Parlament Europeu quina diferència hi ha entre la AENM i l'APF, receptora ara de 400.000 €. Casualment, un dels líders de la ANEM, el britànic Nick Griffin, és ara membre de l'APF. Expo també ha preguntat si la UE coneix la propaganda que es propaga a través dels canals oficials dels partits en l'àmbit europeu. Segons EXPO, l'APF difon teories conspiratives antisemites i racistes, com l'existència d'una suposada "agenda jueva" que preveu la reducció de la taxa de natalitat dels "nens blancs" i forçar una "guerra civil" a Europa a través de fomentar "la immigració massiva".

L'eurodiputada valenciana d'Esquerra Unida, Marina Albiol, s'ha dirigit directament al president del Parlament Europeu, Martin Schulz, sobre el finançament a l'APF i de la fundació filonazi Europa Terra Nostra. Albiol recorda en el seu escrit que, les organitzacions receptores d'aquests fons "han de contemplar els principis de llibertat, democràcia, respecte als drets humans i a les llibertats fonamentals i l'Estat de dret", cosa que no n'hi ha prou amb declarar-, sinó amb portar-lo a terme. Anteriorment, l'eurodiputada ja havia intercanviat algunes comunicacions amb el President demanant-li mecanismes per evitar i penalitzar els discursos d'odi a l'Eurocambra, una petició encara sense resposta. Així, Albiol demana ara que es reconsideri aquesta decisió "i deixi immediatament de finançar a organitzacions feixistes amb diners provinents de totes i cadascuna de les europees i europeus, incloent-hi les persones perseguides per aquests grups". Si no, remata, "serà responsable de donar-los no només cobertura econòmica, sinó també política".


Sense resposta als discursos d'odi

"Tot i les traves burocràtiques, polítiques i de tota mena, la presència del nacionalisme a Europa irromp dins de la Unió Europea com una maçada als interessos dels enemics del poble europeu, veient impotents davant nostre avanç." Així descriu el partit neonazi espanyol Democracia Nacional (DN) a la seua pàgina web el congrés de l'APF realitzat el passat mes de novembre a Brussel·les. A aquest van acudir representants de tots els partits que el conformen: Alba Daurada (Grècia), NPD (Alemanya), Forza Nuova (Itàlia), DSSS (Txèquia), Danskernes Parti (Dinamarca) British Unity Party (Anglaterra) i Democràcia Nacional representant a Espanya. La APF es va crear a principis de 2015, i gaudeix de ple reconeixement per part de les institucions de la Unió Europea. El seu secretari és l'exlíder del SVP suec, Stefan Jacobson, a qui EXPO relaciona també amb la fundació Europa Terra Nostra, on han anat a parar diversos dels membres de l'extint partit neonazi.

El president de l'APF és un històric militant neofeixista italià, Roberto Fiore (Forza Nuova), condemnat en rebel·lia per la justícia italiana els anys 80 per la seua relació amb el Nucli Armat Revolucionari (NAR)

El president de l'APF és un històric militant neofeixista italià, Roberto Fiore (Forza Nuova), condemnat en rebel·lia per la justícia italiana en els anys 80 per la seua suposada relació amb el Nucli Armat Revolucionari (NAR), organització terrorista neofeixista responsable de diversos atemptats mortals entre els anys '70 i '80. Després de l'atemptat contra l'estació de trens de Bolonya a l'agost de 1980, on van ser assassinades 85 persones, Fiore va fugir a Londres, encara que sempre va negar tenir relació amb aquesta massacre. A Anglaterra va establir contacte amb un altre dels actuals promotors de l'APF, el britànic Nick Griffin. A més, el neofeixista italià va comprar a finals dels anys '90, amb un altre conegut neofeixista ja mort, Massimo Morsello, diversos terrenys a Los Pedriches, un petit poble abandonat a l'interior de la província de València. Els neofeixistes pretenien establir-hi un santuari ultra, un projecte que mai va arribar a consumar-se.


*Article publicat a La Marea.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: