Les pistoles elèctriques s'estenen entre les policies locals i els Mossos

La pressió dels sindicats policials força que el Departament d'Interior es plantegi la seva introducció durant l’any 2015
09/12/2014

Les armes de conducció elèctrica, popularment conegudes com a pistoles Taser (el nom de l’empresa nord-americana que en fabrica la major part), són una realitat a algunes comissaries de Catalunya. Les armeries de més de trenta cossos de policia local ja compten amb algun dels models existents. De fet, aquests cossos dependents dels municipis disposen d’un total aproximat de 150 unitats i alguns dels seus efectius ja han estat instruïts per utilitzar-les. Arreu de l’Estat espanyol, la xifra s’eleva aproximadament a 800, repartides principalment a les Canàries i el País Valencià.

Aquestes pistoles emeten una descàrrega elèctrica sobre les persones contra qui es disparen –ja sigui per contacte directe o mitjançant el llançament de dos dards– i, d’entrada, provoquen una paràlisi muscular immobilitzadora. Els càrrecs policials defensen la seva implantació per als casos on s’hagi d’actuar contra persones en estats d’excitació extrema, armades i que no obeeixen les indicacions de la policia. Tot i que les veus que les defensen afirmen que no deixen lesions a les víctimes, l’ús d’aquests dispositius genera molta controvèrsia, justificada per l’elevat nombre de víctimes mortals que han provocat a països com els Estats Units i el Canadà.

Interior preveu incorporar les Taser l’any 2015

El mes de juliol d’enguany, el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, va afirmar que el seu departament estudiaria la possibilitat d’implementar l’ús de les pistoles elèctriques a algunes unitats dels Mossos d’Esquadra. Espadaler va puntualitzar que prendria la decisió per iniciativa pròpia i no per mandat parlamentari: “No és una bona manera, amb tot el respecte pel Parlament, que sigui la Comissió d’Interior qui digui de quin equipament ha de disposar el cos de Mossos”. Aquest anunci es produïa el mateix dia que la Comissió d’Interior del Parlament de Catalunya va votar una proposta de resolució del Partit Popular per demanar la incorporació d’aquesta arma a l’arsenal de la policia autonòmica. Finalment, aquesta proposta va ser desestimada.

El dia abans de les declaracions del conseller, els sindicats van posar la qüestió sobre la taula de la reunió del Consell de Policia, integrat per representants sindicals del cos, responsables dels Mossos i alts càrrecs del Departament d’Interior. Va ser el 7 de desembre quan, per primer cop, Espadaler va mostrar-se favorable a incorporar pistoles elèctriques als Mossos d’Esquadra al llarg de 2015. “No pensem que hi hagi d’haver una incorporació massiva d’aquest tipus d’eina policial, hem d’acabar de determinar de quina manera es faria”, va puntualitzar el conseller. Els sindicats, per contra, demanen que tots els caps d’unitat –sargent o caporal– portin una Taser al seu vehicle.

Visions enfrontades

El mes de novembre de l’any 2009, el Comitè Contra la Tortura de les Nacions Unides va remetre un informe a l’Estat espanyol on l’instava a “considerar la possibilitat d’abandonar l’ús d’armes elèctriques Taser per part de les policies locals”, amb l’argument que els seus efectes sobre l’estat físic i mental de les persones contra qui s’utilitzaria podrien conculcar dos articles de la Convenció Contra la Tortura. Tanmateix, tant el Sindicat de Policies de Catalunya, com el Sindicat Autònom de Policia –pertanyent a la UGT– i el Sindicat de Mossos d’Esquadra –que recentment ha trencat amb CCOO– consideren que la introducció de les pistoles elèctriques al cos de Mossos és quelcom “imprescindible per evitar el cos a cos i minimitzar les conseqüències per policies i detinguts”.

Les Nacions Unides han instat a reconsiderar l’ús d’aquests dispositius. Argumenten que els efectes en l’estat físic i mental dels qui pateixen les descàrregues podrien xocar amb la Convenció Contra la Tortura

Els sindicats defensen que l’únic risc d’aquesta arma és que “quan s’aplica, la persona perd la força a les extremitats i cau a terra”, però descarten qualsevol perill pel sistema cardíac, entre altres. Per la seva banda, Andrés García Berrio, de la Coordinadora per a la Prevenció i Denúncia de la Tortura (CPDT), considera “un error aprofitar els casos recents de mort sota custòdia per intentar introduir al cos dels Mossos una arma com les Taser, que pot ser molt lesiva, tal com s’observa a altres països que l’han acabat prohibint per les lesions físiques i psicològiques que provoca”. En declaracions a aquest mitjà, García Berrio ha confirmat que la CPDT “engega un procés que no només vol evitar que s’aprovin com a arma dels Mossos, sinó que pretén que es prohibeixi el seu ús per part de les policies locals d’arreu de l’Estat”.

 

Mostra'l en portada

Noticies relacionades: