Llibertats

Plataforma per Catalunya expulsa definitivament Josep Anglada del partit

Plataforma per Catalunya (PxC) ha consumat l’expulsió del partit del seu expresident i fundador del partit Josep Anglada, segons va anunciar aquest dilluns a la tarda. Ara, però, el partit també amenaça...
Emma Roca / @Emma_Rca
01/04/2014

La formació amenaça amb una querella contra Vila d’Abadal

La junta de disciplina de PxC, formada per tres membres que no formen part del consell executiu del partit, va desestimar en la seva reunió de dissabte les al·legacions presentades per Anglada contra la seva expulsió. La decisió, diuen, li va ser comunicada el mateix dia via burofax. Amb aquesta decisió el partit considera que es materialitza la desvinculació de Josep Anglada del partit. En cap moment s’ha fet referència a una possible expulsió de la també regidora de Vic i mà dreta d’Anglada, Marta Riera, l’única que li ha fet costat en la crisi de PxC que ha acabat amb l’expulsió de qui va ser el seu fundador i fins ara líder indiscutible.

Sigui com sigui, Anglada i PxC continuen dirimint les seves diferències als tribunals. Entre elles la de l’expulsió mateixa, fruit de la reacció irada d’Anglada després de conèixer la seva destitució com a president del partit el passat 8 de febrer, desautoritzant els que l’havien decidit i comunicant-los que eren ells els que quedaven fora dels òrgans de direcció del partit. Anglada ha negat en tot moment legitimitat al consell executiu que el va destituir, en considerar que hi havia hagut defectes de forma en la convocatòria de la reunió que va fer-se a l’Hospitalet, un dels feus del sector que l’ha fet fora del partit.

Vila d'Abadal segueix reconeixent Anglada com a portaveu al consistori vigatà

Ara, però, s’obre un possible nou front judicial, amb l’amenaça de PxC de presentar una querella contra l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal. Amenaça que es va fer pública ahir dilluns a través d’una piulada del compte de Twitter del partit. Segons PxC, podrien querellar-se contra l’alcalde de Vic “si continua protegint l’Anglada de manera incomprensible i sense fonaments”. Vila d’Abadal va reunir-se aquest dimarts al migdia amb Joan Carles Fuentes, el regidor que té l’aval de PxC per fer de portaveu del partit a l’Ajuntament de Vic.

Vila d’Abadal li va comunicar a Fuentes que de moment no pensa retirar a Anglada la seva condició de portaveu municipal de PxC i el va convidar a ell i a les altres dues regidores, Pilar Catalán i Cristina Gayoso, a deixar ells el grup per poder tenir veu pròpia al ple com a regidors no adscrits. Mentrestant, només se’ls permetrà parlar en el ple per justificar un hipotètic vot diferenciat de la resta de grup, tal com va passar en el del 3 de març. El següent ple és dilluns vinent, 7 d’abril. El mateix Fuentes ha escrit aquets dimarts al matí diverses piulades a Twitter criticant la posició de Vila d’Abadal favorable a les tesis d’Anglada. Hi insinua l’existència d’un “pacte secret” i fins i tot hi fa esment a una “mariscada” pagada suposadament amb la targeta Visa de l’alcalde, l’ús presumptament abusiu de la qual està actualment sent investigat per l’Oficina Antifrau.

Més enllà de la trifulga entre PxC, Anglada i Vila d’Abadal, però, el fins fa poc líder de la ultradreta catalana ja ha anunciat públicament que pensa concórrer igualment a les eleccions municipals de 2015, ni que sigui sota les sigles de Plataforma Vigatana, el primer partit polític que va inscriure el 2001 abans de crear Plataforma per Catalunya. Només podria impedir que es presentés una possible inhabilitació judicial pels múltiples casos que té oberts als tribunals, no només els últims que li han presentat els seus companys de partit, sinó també d’altres, entre ells el de l’agressió a dos joves la tarda del 22 d’abril de 2012 a la plaça Major de Vic, quan tornava de la festa del partit.