Internacional

Les últimes menors surten de Calais després de nits al ras i detencions

Al camp hi havia 600 infants més dels previstos pel Govern francès, fet que ha generat tensions. Finalment, han estat traslladats a centres d’acollida francesos, però continua sense aplicar-se en la seva totalitat la legislació que els protegeix
En total, 33 autobusos han traslladat els infants a centres d'acollida francesos
World Wide Tribe

Més de 1.600 menors van abandonar la Jungla de Calais el passat dos de novembre posant fi a una setmana i mitja de tensions i incertesa, arran del desallotjament del camp de refugiats el 24 d’octubre. En total, 33 autobusos han traslladat els infants que encara quedaven confinats al camp de refugiats cap als més de 60 centres de Benvinguda i Orientació distribuïts per tota França.

Organitzacions com Unofficial Women and Children’s Center asseguren en un comunicat que, després de llargues negociacions entre ONGs i autoritats governamentals, s’ha pogut garantir la presència de, com a mínim, una traductora, dues membres del Ministeri de l’Interior del Regne Unit (Home Office) i dos bombers francesos a cada autobús. L’objectiu és garantir que totes les menors siguin registrades de forma apropiada i puguin acollir-se a l’esmena Dubs, segons la qual s'ha de prioritzar l’interès del menor per la seva situació de vulnerabilitat.

No hi havia un cens actualitzat i fiable que posés xifres exactes de redistribucions i peticions d’asil que s’haurien d’afrontar

El desallotjament de la Jungla va començar el passat 24 d’octubre al voltant de les nou del matí. Jasmin O’Hara, una de les voluntàries i editora del portal The WorldWide Tribe, que porta més d’un any seguint de prop el dia a dia del camp, destaca que “el més sorprenent d’aquell dia va ser l’optimisme i les ganes de seguir endavant de les refugiades. Malgrat la incertesa, "es continuaven ajudant mútuament", i reconeix que esperava trobar-se un ambient "molt més hostil".

I és que les voluntàries sabien, dies abans del desallotjament, que el caos s’apoderaria de la Jungla quan arribés el moment d’abandonar-la. El motiu principal era la manca d’un cens actualitzat i fiable que posés xifres exactes de redistribucions i peticions d’asil que s’haurien d’afrontar.
 

600 menors més de les previstes

A principis d'octubre, el Govern francès va començar un recompte que confirmava les dades de l’últim cens realitzat per les voluntàries: més de 10.000 persones havien de ser registrades i traslladades a centres d’acollida temporal, entre elles més de mil menors. El problema és que les xifres daten de finals de setembre i, per tant, les actuals són superiors.

A més, el Govern havia previst que les menors fossin les últimes a abandonar la zona. La raó era mantenir-les segures i protegides en uns barracons mentre duraven les tasques d’identificació de la resta de refugiades, a les que es classificava amb polseres de colors en funció de la zona de França on serien traslladades.

Durant les dues nits següents al desallotjament, es van veure joves refugiades dormint al carrer / World Wide Tribe

 

Durant els últims mesos, la zona de barracons, habilitada pel Govern, va conviure annexa al camp i les refugiades que hi accedien eren les que havien consentit identificar-se per iniciar la demanda d’asil a França. Després del desallotjament, els habitants inicials van ser dels primers a ser redistribuïts i les menors havien d'ocupar el seu lloc. Són petits espais de xapa amb capacitat per a dotze persones i l’únic avantatge que ofereix és un llit per no passar la nit al carrer. Jasmin O’Hara denuncia però que “no hi havia ni menjar ni assistència mèdica garantida” i, en canvi, “a la Jungla, tot i les cues, estava assegurat un plat calent”.

El problema va arribar quan els funcionaris es van veure superats pel número real de joves a les que s’havia de donar asil. Amb una Jungla en flames a l’esquena, les menors s’aproximaven a una cua de registres que els havia de donar accés als barracons, però el procés es va tancar molt abans del que s’havia previst, segons afirma l’organització Help Refugees.

Per això, centenars de menors van ser obligades a retornar a la Jungla, que el dia 26 ja estava “gairebé destruïda en la seva totalitat, sense res en peu on poder dormir”, explica la voluntària. L'ordre paradoxal de les autoritats que ordenava que tornessin al lloc d’on havien estat expulsades, va acabar en detencions d’alguna de les menors. “El crim? No dur la polsera”, sentencia O'Hara.

Centenars de menors van ser obligades a retornar a la Jungla, que el dia 26 ja estava "gairebé destruïda en la seva totalitat", explica Jasmin O’Hara

En total, hi havia 600 menors més de les previstes pel Govern, per la qual cosa, durant les dues nits següents al desallotjament, es van veure joves refugiades dormint al carrer. "Uns pocs dormien a Jungle Books i d’altres al ras, davant els barracons o sota els ponts", explica Help Refugees.

Help Refugges denuncia que van ser les voluntàries les que tenien cura de les refugiades "mentre ningú altre no ho feia". I destaquen la hipocresia del govern francès que, mentre succeïa tot això, assegurava públicament que s’estava garantint la seguretat de les menors.

Tal va ser la desorganització, que l’alt comissionat pels Drets Humans de l'ONU ha publicat un comunicat en què denuncia que “el fracàs de la situació dels menors de Calais no és un fet aïllat, sinó que posa de relleu que les polítiques migratòries i d’asil no han estat mai desenvolupades ni implementades respectant els drets humans dels infants”.

Help Refugges denuncia que van ser les voluntàries les que tenien cura de les refugiades "mentre ningú altre no ho feia"

Mostra d’això és la lentitud amb què s’ha aplicat l’esmena Dubs -que facilita l’entrada al Regne Unit als menors que hi puguin demostrar vincles- i el procés de reunificació familiar Dublin III. Ambdues legislacions impulsades pel Regne Unit, s’han traduït en una arribada amb compta gotes de menors, mentre que les organitzacions denuncien que molts de les joves setiades a la Jungla eren proclius d’acollir-s’hi.

Ara ja no queden menors a la Jungla, però no vol dir que estigui buida. S'ha proporcionat un petit kit amb mòbils, una tarja SIM i un carregador a les criatures i el govern francès ha assegurat que la seva situació serà regularitzada "molt aviat". Tot i així, veient els precedents, les organitzacions no es creuen les promeses de rapidesa: "el dia del desallotjament hi havia 700 periodistes acreditats. Què hagués passat si enlloc de periodistes haguessin estat funcionaris de l’Estat?", es pregunta Help Refugees.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: