Un número amb rostre femení i feminista

08/03/2016

La cultura és capaç d’erigir nous mons, capgirar la realitat del dia a dia, inventar i reinventar amb la màgia de no haver de treballar sempre a partir d’allò existent. És capaç de fer que el públic espectador, en palpar de nou l’enlluernadora claredat del carrer, pensi diferent. I és aquí on rau el seu potencial transformador.

Portada de la Directa 403
Portada de la Directa 403

 

Des del periodisme, es pot escollir fer d’altaveu d’aquestes propostes culturals, que emergeixen sota formes expressives diverses, o bé silenciar-les. Es tracta d’una decisió política. Nosaltres, des de sempre, hem decidit reservar-los un espai.

En aquest cas, amb motiu de la celebració del Dia de la dona treballadora, hem volgut que les dones i els feminismes fossin protagonistes d’aquesta Directa. Sobretot a la secció cultural, Expressions, en què hem optat per dedicar totes les pàgines a aquesta temàtica i, d’aquesta manera, fer una edició especial.

Deia Montserrat Roig que “la cultura és l’opció més revolucionària a llarg termini”. I no hi faltarà una al·lusió còmplice a aquesta autora, a través d’una ressenya de L’hora violeta. Els rols socials que sol assumir la dona també seran retratats a la pel·lícula Nahid, a la qual dedicarem un espai. A més, veurem com la simbiosi entre poesia i feminisme ha fet brotar noves veus, nous formats i suports, un nou públic (més oient que lector) i temàtiques que transgredeixen el model d’amor heteronormatiu i monògam, així com els rols de gènere. Per acabar, farem una immersió a l’esfera musical de les Riot Grrrl, que van conquerir l’escenari estatunidenc dels anys 90 tot bandejant el sexisme preponderant al món del punk, molt masculinitzat fins aleshores. Les seves lletres van ser, en aquest sentit, trencadores: per fi, aquell gènere musical acollia temàtiques com la desigualtat de gènere, l’homofòbia o l’assetjament i reivindicava l’apoderament de les dones i diferents maneres de concebre la sexualitat.

A les seccions de Miralls i la Indirecta, també es posaran sobre la taula iniciatives en clau femenina i feminista. D’una banda, entrevistem Elba Mansilla per parlar sobre economia solidària i feminista; de l’altra, les Dones Sàvies, activistes del barri pratenc de Sant Cosme que, inspirades en les àvies de la Plaza de Mayo, es disposen a canviar el món partint del seu entorn. Impressions acull un article d’opinió de l’acadèmica i editora del bloc Mujeres con ciencia Marta Macho sobre les discriminacions que pateixen les dones en l’àmbit científic. Així doncs, la tinta d’aquesta Directa, publicada el vuit de març, dibuixarà un cal·ligrama amb rostre femení i feminista.

 

 

Mostra'l en portada

Noticies relacionades: