Territori

Un referèndum podria decidir la urbanització d'un tros verge del litoral de la Costa Brava

El veïnat major de setze anys de Tossa de Mar votarà el 20 de novembre si tira endavant la construcció d'un port esportiu a una part verge del seu terme municipal, en un lloc on hi ha uns fons marins excepcionals i abruptes penya-segats
L'indret on es vol construir el port esportiu, que necessitarà un túnel d'accés i la seva execució aniria acompanyada de l'edificació d'un hotel de cinc estrelles i quatre xalets de luxe i els vials corresponents
26/10/2016

El diumenge 20 de novembre, les tossenques majors de setze anys estan cridades a les urnes. Han de decidir si són partidàries de la construcció d'un port esportiu a una part verge del seu terme municipal, en un lloc on hi ha uns fons marins excepcionals i els penya-segats d'Es Cars i les Vinya d'en Puig, a més d'un bosc de pins i alzines.

Per fer-lo accessible en aquesta ubicació, el port esportiu necessita un túnel d'accés i la seva execució aniria acompanyada de l'edificació –a la part superior dels penya-segats– d'un hotel de cinc estrelles i quatre xalets de luxe i els vials corresponents d'un procés d'urbanització.

Els promotors estan identificats com els signants del conveni amb l'ajuntament datat del març del 2012. Aleshores el govern local era de coalició entre Tossa Unida i el PSC, que es va oposar al conveni. Les societats que hi figuren són Star Assets SL, d'Isidro Ventura Navarro, i Feanda 2 SL, de Maria Mercè Bartolí, propietàries d'unes finques situades a l'Oest de la platja d'Es Codolar. Es tracta d'una àrea que forma part del massís de les Cadiretes, per bé que no està inclosa al PEIN. El relleu és molt abrupte, amb penya-segats orientats al mar, i la vegetació està formada per masses arbrades de pi blanc més o menys disperses.

Una de les simulacions de com seria projectat el port esportiu 


El referèndum convocat formalment pregunta textualment a les votants de la població si estan "d'acord amb la iniciativa de modificar el Pla General d'Ordenació Urbanística Municipal per a possibilitar la futura construcció d'un port, els seus accessos, un hotel de cinc estrelles i quatre habitatges a Tossa".

La consulta està convocada per l'equip de govern municipal, format pels set regidors de Tossa Unida i una regidora ara independent, expulsada d'Esquerra Republicana de Catalunya. Les promotores i l'actual equip de govern estan convençuts de què la consulta acabarà amb l'oposició que, legislatura rere legislatura, ha aconseguit frenar el macro projecte de transformar profundament el litoral amb un port esportiu al costat d'Es Codolar, la caleta dels pescadors tocant a la Vila Vella de Tossa.

Les promotores i l'actual equip de govern estan convençuts de què la consulta acabarà amb l'oposició que, legislatura rere legislatura, ha aconseguit frenar el macro projecte

Ara, els opositors a la transformació compten amb el suport dels cinc regidors elegits per la llista de Convergència i Unió a les passades eleccions del 24 de maig del 2015. El grup municipal de CiU demana la suspensió cautelar de la consulta, un mes abans de la data escollida per la seva celebració, pel fet que el conveni amb els promotors és nul a tots els efectes, entre d'altres, no haver passat a aprovació pel ple municipal, tal com confirma un dictamen jurídic del catedràtic de dret administratiu de la Universitat de Girona, Joan Manel Trayter. A més, "no ens trobem totalment amb competències pròpies municipals i de caràcter local, que són les que permetrien celebrar una consulta referendària amb totes les garanties", concreta el dictamen. L'objecte del conveni estaria viciat perquè els propietaris i l'equip de govern estan pactant sobre una zona "de la qual no són propietaris", ja que és domini públic i que, a més, ha de ser sotmès a licitació.

El canvi de l'actual qualificació urbanística permetria l'inici dels tràmits legals per a construir un hotel de cinc estrelles i quatre xalets de luxe per sobre penya-segats prop del camí vell de Lloret de Mar i un port esportiu amb tres dàrsenes i 453 amarres, magatzems, locals comercials i aparcaments per a vehicles...

Les promotores que figuren al conveni signat amb l'Ajuntament són Star Assets SL, d'Isidro Ventura Navarro, i Feanda 2 SL, de Maria Mercè Bartolí, propietàries d'unes finques situades a l'Oest d'Es Codolar

Per accedir per terra al port esportiu caldria superar les dificultats del desnivell dels penya-segats i l'orografia amb un túnel que connectaria amb la xarxa viària de Tossa. A més, arran de mar hi hauria un camí de vianants a través d'Es Codolar. El nou accés permetria modificar l'actual traçat històric del camí de Ronda per fer-lo arran de mar, creuant el port esportiu. D'aquesta manera, el traçat actual quedaria privatitzat per l'hotel i els xalets. La urbanització, amb els vials corresponents, inclouria la instal·lació dels serveis bàsics d'aigua, electricitat, gas, telefonia...


Serà vàlid amb el 15% de participació

L'alcaldessa Gisela Saladich, cap del partit Tossa Unida i antiga membre de l'equip de Telm Zaragoza –alcalde de l'època franquista i posteriorment convergent de Tossa de Mar– és la promotora de la consulta. Pel consistori actual "el pronunciament que resulti es considerarà l'expressió majoritària de la voluntat popular, sempre i quan se superi el 15% de participació. L'opció que superi el 50% dels vots totals serà la guanyadora".

L'indret on es projecta la infraestructura de lleure és un indret de relleu és molt abrupte, amb penya-segats orientats al mar, i la vegetació està formada per masses arbrades de pi blanc més o menys disperses


Que s'aprovi el canvi del POUM no vol dir que la comissió provincial d'urbanisme sigui favorable a la tramitació de la modificació. Els intents anteriors, en especial el macroprojecte amb el túnel del 2002 –que comptava aleshores amb el suport de la diputació i el poder convergent que eren al govern local havien topat amb l'oposició i la mateixa inviabilitat econòmica de l'actual inversió. Ara un conveni regula el suport municipal que necessitaria la modificació urbanística com primer pas.

Els moviments socials de protecció de la Costa Brava com Naturalistes de Girona, Ecologistes de Catalunya, CEPA, IAEDEN s'oposen al que qualifiquen de destrucció d'aquest tros de litoral verge i donen suport a Amics de Tossa, entitat que ha organitzat debats i informació amb l'objectiu de desinflar les promeses típiques de creació de llocs de treball i de creixement de vida econòmica turística per la població. Per donar suport a l'oposició local hi ha una recollida de signatures a a través de la plataforma Change.org.

El canvi de l'actual qualificació urbanística permetria l'inici dels tràmits legals per a construir un hotel de cinc estrelles i quatre xalets de luxe per sobre penya-segats prop del camí vell de Lloret de Mar

Particularment sorprenent és la posició que ha mantingut Núria Serra i Rodríguez, exregidora d'ERC que forma part del govern municipal amb Tossa Unida com responsable de la regidoria Benestar i Família, Serveis Socials i Cultura de l'ajuntament de Tossa. El seu vot favorable a l'aprovació de la consulta ha implicat la seva expulsió del partit i ha passat a formar part del nou grup mixt de l'ajuntament de la comarca de La Selva.


Un projecte que s'arrossega des de l'any 2002

El projecte de construcció d'un port a la zona d'es Codolar es va plantejar l'any 2002, al sud del nucli antic, d'acord amb les recomanacions del Pla estratègic del municipi. L'equip de Govern municipal d'aleshores, del grup municipal de CiU, va impulsar la redacció d'uns estudis previs i, a l'abril del 2003, estava enllestit l'avantprojecte, el qual no preveia la construcció de cap urbanització al seu voltant.

El projecte, però, no tenia el vistiplau del cap d'Urbanisme de Girona, Jaume Torrent, i era rebutjat pels partits de l'oposició (aleshores PSC i Joves per Tossa), part de la població i diversos grups ecologistes. Per la seva banda, Enric Ticó, llavors director general de Ports, declarava al maig del mateix any que la Generalitat no es plantejava fer nous ports. Finalment, el resultat de les eleccions municipals d'aquell any, que van portar al govern municipal al PSC i ERC, van suposar l'abandonament definitiu d'aquell primer projecte.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: