Els Iaioflautas irrompen al Palau de Justícia de Barcelona per protestar contra la corrupció

Una cinquantena de veteranes activistes ha entregat un manifest contra la corrupció al TSJC i s'ha manifestat fins a la plaça Catalunya
Les activistes han entregat el manifest contra la corrupció al TSJC i s'han manifestat des de l'Arc de Triomf fins a Plaça Catalunya
Bibian Moriana
Bart Grugeon Plana 10/12/2015

Aquest matí, el col·lectiu Iaioflautas ha entregat el manifest Prou corruptes al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), una acció que ha continuat amb una manifestació fins a la plaça Catalunya. A dos quarts d'onze del matí, un grup de prop de cinquanta Iaioflautas s'ha posat la seva armilla característica i ha començat a caminar des de l'Arc de Triomf fins al Palau de Justícia. Allà, s'han aturat a les escales del tribunal amb una pancarta que deia Prou corruptes, mentre esperaven uns companys que havien entrat prèviament per entregar el seu manifest de suport a la judicatura.

"Aquesta acció és per denunciar totes les traves que s'estan posant a la justícia perquè els jutges no puguin jutjar els corruptes", explica Rosario, portaveu del col·lectiu, en al·lusió a la nova llei d'enjudiciament criminal del Partit Popular. "Per altra banda, els pobres que es manifesten davant del Parlament perquè es tinguin en compte els drets socials, doncs, aquests a la presó" afirmava Rosario. Un cop entregat i llegit el manifest, el grup s'ha posat en marxa per caminar fins a la plaça Catalunya. "Caminem a poc a poc, que som iaios!", deia el coordinador.

El manifest denuncia que "s'utilitza la justícia per atiar conflictes polítics, mentre es criminalitza la protesta i s'aplica la llei amb duresa contra la gent senzilla"

En aquest manifest expressen la seva "indignació pel règim de corrupció que ha caracteritzat el sistema polític del 78" i denuncien: "Els partits han posat les institucions al servei d'interessos privats i se n'han beneficiat en comptes de prioritzar el servei públic. La corrupció ha d'acabar i els responsables han de pagar. Ja n'hi ha prou". També veuen amb preocupació el fet que s'utilitzi la justícia "per atiar conflictes polítics, mentre es criminalitza la protesta i s'aplica la llei amb duresa contra la gent senzilla".

Els Iaioflautas van sorgir de manera espontània arran del moviment de la indignació l'any 2011, com a reacció solidària i perquè compartien les mateixes preocupacions que el jovent. Rosario explica: "No lluitem per la nostra pensió, lluitem pel futur, pels nostres fills, pels nostres néts. Perquè veiem que s'està retallant tot, no els quedarà res". Posen l'exemple de la privatització de la salut pública i es pregunten què tindrà la gent jove en un futur. "Viuran sota l'esclavitud. Se'ls han rebaixat els sous, han hagut de sortir del país. No entenem per què els governs ens estan enfonsant en la misèria", afirma la seva portaveu.

El grup de Iaioflautas a les escales del Palau de Justícia de Barcelona / Bibian Moriana

 

Mentre els Iaioflautas pujaven cantant per la ronda de Sant Pere cap a la plaça Catalunya, les reaccions de la gent eren de simpatia i de sorpresa grata. Abraçades, crits i alguna broma del tipus: "La vostra mitjana d'edat deu ser de setze anys, oi?". Rosario confirma que molta gent les anima: "Els joves i tota la ciutadania; el problema és que ens agradaria que els joves s'unissin a nosaltres, però això no passa. Els iaios ens movem, però la ciutadania en general no reacciona davant de tanta corrupció. No és una crítica, és simplement una constatació", ens explica.

Potser l'activisme del col·lectiu de Iaioflautas té alguna cosa a veure amb el passat de les seves integrants. Moltes d'elles van estar molt involucrades en la protesta contra la dictadura durant els anys del franquisme. Com diuen Lola i Manel, que ja fa uns anys que s'han afegit als Iaioflautas i alguna vegada han portat els seus néts a les manifestacions: "Durant el franquisme, vàrem lluitar pels nostres drets bàsics. S'ha de lluitar sempre. No s'ha d'abaixar mai la guàrdia. És un problema de classe social: nosaltres pertanyem a una classe social. Si volem mantenir els nostres drets, el que hem de fer sempre és lluitar". Les seves paraules i el seu esperit combatiu fan preveure que aquesta no serà la seva darrera entremaliadura.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades