Jutgen el mosso que va obrir el cap a un noi de tretze anys durant la vaga general del 14-N a Tarragona

Es presenta en roda de premsa la campanya "Ni al cap ni enlloc" contra la violència policial, a la qual s'han adherit una quarantena de col·lectius i entitats que convoquen una concentració dimarts 27 de febrer a les portes dels jutjats
La campanya ha estat impulsada per l'Esquerra Independentista i l'Ateneu Llibertari de la ciutat
Aleida López 21/02/2018

Dimarts al matí es va presentar en roda de premsa a Tarragona la campanya "Ni al cap ni enlloc" en suport a Magí Castro, ferit al cap per un cop de porra durant la vaga general del 14 de novembre de 2012, quan tenia tan sols 13 anys.

L'acusació particular demana una pena contra el caporal dels Mossos de 3 anys de presó i inhabilitació absoluta durant el temps de la condemna

El proper dia 27 de febrer tindrà lloc el judici a l'Audiència Provincial de Tarragona contra el caporal dels Mossos d'Esquadra Christian G. A., autor del cop i posteriorment denunciat per lesions, delicte pel qual l'acusació particular demana una condema de 3 anys de presó i inhabilitació absoluta durant el temps de la condemna.

La presentació, a càrrec de Pol Domingo, membre de l'Esquerra Independentista de Tarragona, el mateix Magí i la seva mare, Lorda Marauri, s'ha centrat en l'explicació dels fets ocorreguts i en una lectura política més àmplia sobre l'ús de la violència per part dels cossos policials. La campanya, impulsada per l'Esquerra Independentista i l'Ateneu Llibertari de la ciutat, compta amb el suport d'una quarantena de col·lectius i entitats que s'han adherit al manifest.

Magí Castro, que acompanyava la seva mare, va rebre un cop de porra a la regió parietotemporal dreta

 

La vaga general del 14 de novembre del 2012, convocada a l'Estat espanyol i altres estats europeus contra la política d'austeritat i retallades imposada per la Unió Europea, es va viure amb força a la capital tarragonina, amb una de les manifestacions més nombroses del país. Tal com s'ha explicat a la roda de premsa, a les onze del matí d'aquell dia, a la Rambla Lluís Companys, els Mossos van efectuar una càrrega contra les manifestants que s'hi aplegaven. Magí Castro, que acompanyava la seva mare, es va trobar en el trajecte d'un agent que perseguia un manifestant, amb la desgràcia de rebre fortuïtament un cop de porra a la regió parietotemporal dreta, al costat de l'orella.

Segons ha indicat Pol Domingo, "els Mossos que hi havia al seu voltant, lluny de mostrar intencions d'ajudar un menor ferit que perdia sang, van seguir carregant contra les persones que intentaven auxiliar-lo". Lorda Marauri ha explicat que va interposar una denúncia per omissió de socors que no ha arribat a prosperar, i ha precisat que "l'ambulància que va demanar una manifestant es va veure retinguda i mai no va arribar" i que van poder marxar cap a l'hospital Joan XXIII "gràcies a un veí que es va oferir a portar-lo amb el seu cotxe particular".

Segons han explicat "els Mossos que hi havia al seu voltant, lluny de mostrar intencions d'ajudar un menor ferit que perdia sang, van seguir carregant contra les persones que intentaven auxiliar-lo"

En la seva intervenció, Pol Domingo ha denunciat "la impunitat dels cossos policials que, encara que hi hagi vídeos que demostrin males pràctiques per part seva, no reben represàlies i fins i tot moltes vegades la fiscalia no els acaba denunciant". Ha remarcat que la situació de violència que es va viure durant aquella jornada, que va acabar amb nombroses lesions i detencions "totalment fortuïtes i arbitràries" és una pràctica "habitual de tots els cossos, no només la Policia Nacional espanyola i la Guàrdia Urbana", remarcant els casos com el d'Ester Quintana, el qual involucrava el cos dels Mossos d'Esquadra.

Domingo ha assegurat que les càrregues "sovint no estan motivades per cap necessitat real, sinó que simplement són la resposta violenta a qualsevol intent cívic de reclamar drets socials i laborals amb el propòsit de crear por i desanimar a la gent a acudir a manifestacions". Preguntat per quin objectiu cerquen amb voler guanyar aquest judici, Magí Castro ha assegurat que "seria una petita victòria per les persones ferides i represaliades en aquell 14-N, moltes de les quals no han tingut la sort de tenir vídeos que recolzin la seva versió dels fets", com en el seu cas.

Per últim, les organitzadores han recordat que s'ha convocat una concentració de suport el dia del judici a les 9 h davant la secció segona de l'Audiència de Tarragona.

 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades