L’extrema dreta no aconsegueix rebentar la diada del 9 d’Octubre al País Valencià

La jornada transcorre gairebé sense incidents malgrat les amenaces feixistes dels darrers dies. La policia arresta un ultra i un home amb una pistola elèctrica. Un grup de vora 200 antifeixistes hi participa per primera vegada.
Provocadors d'ideologia feixista darrera el cordó policial
Jordi Borràs
Miquel Ramos 10/10/2015

Els actes oficials de la diada del País Valencià que cada any se celebren a la ciutat de València venien marcats fins ara per una forta presència ultra i un setge constant als cada vegada més membres i simpatitzants de la Coalició Compromís, que des de fa anys va decidir participar a la processó cívica organitzada per l’Ajuntament. Aquest any però, amb el canvi de govern a la ciutat –hui governada per Joan Ribó, de Compromís- i a la Generalitat –presidida per Ximo Puig del PSPV-PSOE amb el suport de Compromís i Podem- la dreta i l’extrema dreta s’havia dedicat a posar en dubte el tarannà democràtic i inclús la “valencianïa” dels nous governs, acusant-los de catalanistes i de canviar tradicions, com l’entrada de la corporació municipal a la catedral del Cap i Casal.

És la primera vegada que es produeixen detencions d’ultres en una processó cívica del 9 d’Octubre, però no la primera vegada que hi ha intents d’agressió

L’aparició de pintades anunciant que “va a correr la sangre” el 9 d’Octubre i acusant l’alcalde Joan Ribó de traïdor, junt a símbols nazis reivindicant les proclames, havien posat en alerta les forces de seguretat de l’Estat, que van desplegar un dispositiu especial per controlar els grups més violents que cada any se citen a la processó i intenten atacar la comitiva de Compromís. Així es va poder detectar un individu que portava una pistola elèctrica i que fou arrestat per la Policia Nacional pels voltants de la plaça de l’Ajuntament. També un grup de vora 20 neonazis fou retingut a la plaça de la Mare de Déu i se’ls van confiscar diverses bengales, segons fonts oficials. Al pas de la comitiva de Compromís pel carrer Sant Vicent, un grup d’ultres tractà de sobrepassar el cordó policial i un d’ells fou arrestat per membres de les Unitats d'Intervenció Policials (UIP). És la primera vegada que es produeixen detencions d’ultres en una processó cívica del 9 d’Octubre, però no la primera vegada que hi ha intents d’agressió.

Un dels provocadors fou detingut per la policia espanyola   / Jordi Borràs

 

Noves entitats a la processó

Així i tot, i com cada any, tots els grups polítics que van voler desfilar darrere de les autoritats ho van poder fer sense cap impediment. En primer lloc, Compromís, que cada any era relegat a la darrera posició de la processó, darrere inclús dels ultres i suportant constants amenaces i intents d’agressió –tal i com demostra el reportatge d’Albert Montón enregistrat l’any 2014, i titulat “El Nou d’Octubre, la diada segrestada”, i que aquest any fou el més nombrós de tots. S’estrenaven altres entitats absents fins aquest any, com Acció Cultural del País Valencià, la Societat Coral El Micalet o el Col·lectiu Lambda de Lesbianes, Gais, Bisexuals i Transsexuals, que van denunciar haver sigut objecte d’insults homòfobs, escopinades i el robatori d’una senyera amb els colors de l’arc de Sant Martí. També hi desfilaren organitzacions regionalistes i anticatalanistes com la Real Academia de Cultura Valenciana (sic), el partit Som Valencians o Torres Blaves. L’anticatalanisme aquest any es presentà més dividit que mai, després de les darreres eleccions, on formacions com Vox, Ciutadans o el mateix Partit Popular han acabat per recollir majoritàriament el seu vot.

Els grups ultres, al seu pas per la cantonada entre la plaça de l’Ajuntament i el carrer Sant Vicent, van rebre una enorme xiulada per part d’un grup antifeixista

També hi van desfilar com cada any els ultres del Grup d’Acció Valencianista (GAV), España 2000 i el Movimiento Social Republicano (MSR), que van ser els últims de la processó, i que aquest any no superaven, entre els tres grups, ni el centenar d’assistents. A més, al seu pas per la cantonada entre la plaça de l’Ajuntament i el carrer Sant Vicent, van rebre una enorme xiulada per part d’un grup antifeixista format per unes 200 persones que per primera vegada acudia a la processó cívica per mostrar el seu rebuig al protagonisme que cada any tenien a la diada els grups d’extrema dreta. La policia va separar els antifeixistes dels ultres, que van respondre als crits de “Guillem Agulló, ni oblit ni perdó” i “Fora feixistes dels nostres barris” amb braços alçats fent la salutació feixista i insults de tot tipus. Finalment, la marxa continuà sense més incidents.

La manifestació de l’esquerra valencianista que cada 9 d’Octubre recorre la ciutat per la vesprada fou aquesta vegada menys nombrosa que altres anys. Abans d’iniciar-se la marxa, la Policia Nacional va confiscar diversos pals de banderes que portaven joves de l’esquerra independentista, provocant moments de tensió. Al llarg del recorregut, reduïts grups d’ultres contemplaven desafiants el pas de la protesta i sovint tractaven de provocar els manifestants amb insults. Els manifestants van ignorar els provocadors i van acabar l’acte sense incidents.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades