Rodrigo Lanza assegura que es va defensar d'una "punyalada"

L'acusat de l'homicidi d'un militant falangista de Saragossa reconeix l'agressió amb cops de puny però nega que utilitzés cap objecte contundent
A l'esquerra, Víctor Laínez, víctima mortal de l'incident
Jesús Rodríguez 14/12/2017

El jutjat d'instrucció 6 de Saragossa, en funcions de guàrdia, ha decretat l'ingrés a presó provisional sense fiança de Rodrigo Lanza, per un presumpte delicte d'assassinat per motius ideològics. L'acusen de la mort de Víctor Laínez, un reconegut militant falangista amb qui es va enfrontar a l'interior del bar Tocadiscos de la capital aragonesa. Però Lanza –una de les persones que van resultar empresonades arran del cas 4-F, que va donar lloc al documental Ciutat Morta, l'any 2005– ha assegurat a preguntes de la jutgessa i de la seva advocada que va actuar "en el legítim exercici del dret a la defensa", detallant que Laínez va intentar agredir-lo amb una arma blanca. De la lectura dels atestats i de les declaracions dels testimonis –als quals ha tingut accés la Directa– es pot comprovar com algunes de les informacions en relació al cas que s'han publicat els últims dies no són certes. Un noi que pertanyia al grup d'amics de Lanza que prenien una consumició a l'interior de l'establiment ha testificat davant de la policia que l'acusat es va dirigir a Laínez i li va dir: "Que no le gustaba que hubiese personas de ideología neonazi en ese barrio. Ante lo cual el individuo le insultó por su nacionalidad chilena. Nos dijo que el señor lo había insultado, llamándole algó así como 'puto sudaka' y que se volviera a su país".

Després d'aquesta primera topada, el grup va optar per aixecar-se de la taula i sortir de l'establiment. És aleshores quan, segons la versió de l'amo del bar, Laínez "marchó detrás de éstos, saliendo a la calle todos ellos. Que desconoce lo que pasó en el exterior". Uns instants més tard, el militant falangista tornava a entrar i Lanza el seguia. Què va passar en els pocs metres quadrats que hi ha entre la porta exterior i interior de l'establiment? Segons un amic de Lanza: "el señor portaba en su mano derecha una navaja o cuchillo con el filo blanco y de unos once centímetros". I a l'atestat la policia fa constar paraules textuals d'aquesta mateixa versió de l'acompanyant: "le gritó a Rodrigo que se fueran de allí, avisándole que el señor llevaba una arma blanca, momento en el que Rodrigo se comenzó a quitar la mochila y el señor se metió al interior del bar".

Façana del bar Tocadiscos, al barri de la Madalena, on es va produir el succés


Segons la família de Lanza, l'acusat "va veure Víctor Laínez amb una navalla, li va donar una patada per evitar la punyalada, però com que Víctor Laínez no es va aturar, Rodrigo va decidir donar-li amb el puny". El propietari del bar descriu així l'escena: "uno de los varones tiró a la víctima al suelo y siguió dándole puñetazos, patadas y rodillazos".


Cap constància de l'"objecte contundent"

No hi ha constància de l'existència de cap "objecte contundent". L'únic document oficial incorporat a la causa on es fa referència a un suposat objecte contundent és l'informe mèdic on es diu literalment: "sufrió una agresión en un bar el dia del ingreso con TCE con objeto contundente". Els testimonis presencials no ho ratifiquen. La inspecció ocular del lloc dels fets efectuada pels agents del Cos Nacional de Policia no va localitzar cap objecte contundent ni cap arma blanca. Cal dir, però, que durant deu minuts l'escenari dels fets no va estar custodiat per la policia. A les diligències hi figuren el testimoni de l'amo del bar, de les tres persones que acompanyaven Lanza i de les cinc persones que hi havia a l'interior de l'establiment en el moment dels fets. Només el propietari del bar en un moment de la declaració diu "creyendo que con un objeto contundente, pero sin poderlo asegurar".

L'únic document oficial on es fa referència a un suposat objecte contundent és l'informe mèdic on es diu literalment: "sufrió una agresión en un bar el dia del ingreso con TCE con objeto contundente"

Un dels clients del bar que va testificar davant de la policia va explicar això, segons el redactat que consta a les diligències: "la víctima llevaba los tirantes con la bandera de España y cuando le atendían sus compañeros vieron que en su movil llevaba el águila del régimen de Franco". Per contra, els acompanyants de Lanza diuen que en el moment de la discussió i durant el posterior enfrontament Laínez portava "una jaqueta negra tancada" a la part posterior del cos i, per això, no es podia veure si vestia tirants amb la bandera espanyola.

L'entorn familiar i d'amistats de Rodrigo Lanza ha emès un comunicat on expressen "respecte pel dolor de la família del mort". A més, denuncien que "a causa de les informacions no contrastades, familiars, amics i entorn hem rebut innumerables pressions i amenaces". Tanquen l'escrit amb l'esperança de tenir "l'oportunitat d'una defensa justa".
 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades