La ultradreta d'Àustria ja controla tots els aparells de seguretat de l'Estat

Pacte de govern entre el partit liberal-conservador ÖVP i l'ultradretà FPÖ per obtenir una majoria parlamentària de 113 dels 183 escons. Àustria s'afegeix a Finlàndia com el segon país de l'Europa Occidental amb un partit de l'extrema dreta al poder
Heinz-Christian Strache (FPÖ) i Sebastian Kurz (ÖVP) van anunciar l'acord de govern aquest dissabte
Govern
Paul Izumi, Viena 18/12/2017

Acord blau-turquesa. El president d'Àustria, el verd Alexander Van der Bellen, va aprovar la formació d'un govern de coalició entre el liberal-conservador Partit Popular (ÖVP) i l'ultradretà Partit de la Llibertat (FPÖ). Així, l'FPÖ ocuparà sis dels 14 ministeris del nou govern, entre ells els ministeris d'Exteriors, Defensa i Interior, però també Infraestructures, Afers Socials i Esports. Per la seva banda, l'ÖVP s'encarregarà de Finances, Economia, Afers Europeus, Educació, Dones, Justícia, Agricultura i Cultura.

L'acord es va anunciar dissabte en una conferència de premsa a l'indret on les tropes austríaques i poloneses van derrotar l'Imperi Otomà el 1683

L'acord es va anunciar dissabte en una conferència de premsa al puig de Kahlenberg, indret on les tropes austríaques i poloneses van derrotar l'Imperi Otomà durant el setge de Viena de 1683. Sebastian Kurz, de 31 anys i el líder de l'ÖVP, serà el nou canceller austríac i el seu executiu posarà en marxa un programa de dues ànimes: ultraliberal i ultradretà. De flexibilitzar el mercat laboral, inclosa la possibilitat d'introduir una jornada de treball de 12 hores, a endurir la política d'immigració i de petició d'asil, amb deportacions i expulsions exprés.

Kurz rebutja el sistema europeu de repartiment solidari de refugiades que proposa la cancellera alemanya Angela Merkel, estratègia que sí que defensava el fins ara canceller, el socialdemòcrata Christian Kern, i soci de govern de l'ÖVP fins a les darreres eleccions.

Les eleccions legislatives a Àustria es van celebrar el 15 d'octubre passat i l'ÖVP va ser la formació més votada amb el 31,6% dels sufragis. Durant la campanya, Kurz i ministre d'Afers Exteriors sortint, ja es va acostar a les posicions islamòfobes i xenòfobes de l'FPÖ. El vicecanceller del país alpí serà Heinz-Christian Strache, de 48 anys, el líder de l'FPÖ, un partit estretament relacionat amb la nova dreta extraparlamentària, com ara el Moviment Identitari (el responsable del vaixell antimigrants C-Star) i les fraternitats estudiantils. El nou govern té majoria al Parlament amb 113 dels 183 escons. D'aquesta manera, Àustria s'afegeix a Finlàndia com el segon país de l'Europa Occidental amb un partit de l'extrema dreta al poder.


La normalització de la ultradreta i el passat neonazi

De la mà de Strache, que entre 1985 i 1993 va ser un actiu militant neonazi a Àustria, amb estretes relacions amb neonazis de Baviera i participacions en diversos campaments paramilitars a Caríntia, l'FPÖ tornarà al govern després de la seva participació de 2000 a 2005. Al govern Kurz, s'ocuparà d'importants carteres ministerials, entre elles les de l'aparell de seguretat de l'Estat: policia, exèrcit i serveis d'intel·ligència. Interior serà per Herbert Kickl, actual secretari general del FPÖ i cap de campanyes electorals de Jorg Haider.

El nou vicecanceller serà Heinz-Christian Strache, participant en campaments paramilitars nazis a finals dels anys 80 a Caríntia

El responsable de Defensa serà l'exsoldat Mario Kunasek. Per la seva banda, la nova ministra d'Exteriors serà Karin Kneissl, contraria a l'arribada de refugiades. Per últim, la cartera d'Infraestructures, l'ocuparà l'excandidat presidencial Norbert Hofer.

Heinz-Christian Strache, líder FPÖ i vicecanceller, participant en campaments paramilitars nazis a finals dels anys 80 i principis 90 a Caríntia, la regió fronterera entre Àustria, Itàlia i EslovèniaFundat el 1956, l'FPÖ va aglutinar als vells nazis austríacs i als nacionalistes germànics que apostaven per la unió entre Àustria i Alemanya. L'any 1983, l'FPÖ va formar un govern de coalició durant tres anys amb els socialdemòcrates de Fred Sinowatz. Aleshores, l'FPÖ es va convertir en el primer partit d'extrema dreta a accedir a un govern triat per votació. L'any 2000 la formació ultra va tornar a formar govern amb una coalició amb l'ÖVP que va durar 5 anys. Wolfgang Schüssel (ÖVP) va ser proclamat canceller i Jörg Haider (FPÖ), vicecanceller. La coalició, sancionada econòmicament per catorze països membres de la Unió Europea i Noruega, Canada i Israel, amb la reducció de relacions diplomàtiques i mercantils per haver permès que un partit d'extrema dreta formés part de l'executiu, va col·lapsar. El govern de Kurz i del feixista de vestit i corbata Strache sembla que no viurà un fet semblant, tot i que, de moment, avui s'han convocat diverses manifestacions antifeixistes de la societat civil i els moviments socials que estan aplegant milers de persones contra les qui la policia ha carregat.

 

 

 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades