La consulta del 9-N com a condició irrenunciable

Múltiples sectors de la societat catalana s’organitzen per forçar el govern a posar les urnes i desacatar la suspensió del TC
30/09/2014

El camí per convocar una consulta sobre la independència de Catalunya d’acord amb l’ordenament jurídic toca la seva fi. La suspensió de la llei catalana de consultes i el decret llei de convocatòria de la cita electoral del 9 de novembre per part del Tribunal Constitucional (TC) situa el procés sobiranista en una cruïlla entre l’acatament o la insubmissió al veto de l’alt tribunal espanyol. Les darreres setmanes, han crescut les veus que aposten per la desobediència civil com a eina per trencar el bloqueig de l’Estat i respectar el mandat, favorable al dret a decidir, que la majoria del poble català va expressar a les darreres eleccions autonòmiques celebrades l’any 2012. Garantir la celebració d’una consulta oficial, amb la pregunta i la data aprovades pel Parlament, és el pal de paller de diverses iniciatives que han irromput els darrers dies a l’escenari del procés. Amb un enfocament i un discurs propi diferenciats, però també amb un marcat missatge en clau social, tots aquests espais inicien el camí de la desobediència amb concentracions i repics d’atuells davant els ajuntaments dels municipis, les sis delegacions territorials de la Generalitat arreu del territori i el Palau de la Generalitat, en protesta per la suspensió del TC. Aquest és el tret de sortida de la contrarellotge per poder votar sobre l’autodeterminació nacional el 9-N. Quelcom ha quedat clar en aquesta cursa: el carrer no està disposat a cedir l’última paraula.

 

Neix la Xarxa Referèndum 9N

El 20 de setembre, es va presentar en societat la Xarxa Referèndum 9N. En un acte a Santa Coloma de Gramenet, nou organitzacions polítiques, cinc sindicats i una cinquantena d’entitats van presentar el ‘Compromís de Gramenet pel Referèndum del 9N’, que persegueix l’objectiu de treballar conjuntament perquè la consulta es dugui a terme de manera oficial. Les signants, entre les quals trobem partits com ERC, la CUP o SI, sindicats com la IAC i la Intersindical CSC i entitats com Ecologistes de Catalunya o Escola en Català, han participat en l’elaboració d’un pla d’acció on exposen les mobilitzacions que duran a terme les properes setmanes. En aquest document, destaquen la importància de “continuar mobilitzats el dia que els partits catalans es reuneixin per decidir què fer després de la prohibició del TC” i anuncien que es concentraran davant l’espai on es dugui a terme aquesta trobada per “exigir que posin les urnes de manera oficial el 9-N”. També plantegen l’organització d’una gran manifestació a Barcelona sumant-se a una hipotètica crida de l’ANC o fent una convocatòria pròpia i coordinada amb altres col·lectius. El seu manifest deixa ben clar que unes eleccions plebiscitàries no poden substituir una votació específica, ni amb la promesa d’una posterior declaració unilateral d’independència. Argumenten que “la proposta seria poc creïble si ve de qui no ha tingut voluntat política de materialitzar la consulta”.

 

Aliança estudiantil per la consulta

Els principals sindicats i associacions estudiantils universitàries de Catalunya s’han unit sota el lema ‘Aturem les classes, activem la democràcia’ per crear la plataforma Estudiants 9N. Al manifest que han consensuat –signat pel SEPC, l’AEP, l’AJEC, la FNEC, Estudiants en Lluita i Sumem UB–, afirmen que l’únic camí que contemplen és que “les institucions catalanes desobeeixin el govern espanyol tot acatant la voluntat del poble català”. Les organitzacions que la formen han aconseguit superar les seves divergències a favor del dret a decidir i construir “una aliança pràctica basada en unes línies de mínims compartides en l’àmbit educatiu: educació pública i de qualitat, gratuïta i d’accés universal”, en paraules de Carla Ten, membre de l’AEP. Durant la roda de premsa de presentació de la iniciativa, les estudiants van anunciar que iniciarien un cicle de mobilitzacions a totes les universitats públiques catalanes. Les protestes s’iniciaran amb la suspensió del TC i, previsiblement, desembocaran en una vaga estudiantil. “Volem que sigui una mobilització de tota la comunicat educativa, per això fem extensiva la convocatòria al professorat, els instituts de secundària i tots els centres educatius”, afirma Ten a la Directa. De moment, la plataforma no ha donat a conèixer més detalls sobre les mobilitzacions que prepara i preveu fer-les públiques a mesura que avancin els esdeveniments.

 

“Desobeïm per canviar-ho tot”

L’Esquerra Independentista (EI) ha estat l’agent polític del país que ha apostat més fermament per la desobediència a la legalitat espanyola. Des de l’inici del procés, ha aportat un discurs social crític i transformador al sobiranisme mitjançant la campanya Independència per canviar-ho tot. En una nova fase d’aquesta campanya, la militància de les organitzacions de l’EI i diverses activistes afins han llançat una nova crida: Desobeïm. Anna Gabriel, militant d’Endavant i de la CUP, la defineix com “una eina per situar la desobediència al centre del debat polític autodeterminista”. Amb aquest objectiu, proposen “mobilitzar la majoria social proconsulta amb accions descentralitzades arreu del territori per exigir al govern de la Generalitat que mantingui la convocatòria”. Per això van du a terme múltiples concentracions paral·lelament al ple del TC, convocat amb l’únic objectiu de suspendre la llei de consultes i el decret del 9-N. Es van produir concentracions davant els ajuntaments de viles i ciutats d’arreu de la geografia catalana. A Barcelona, van organitzar concentracions a la mateixa hora a les places més emblemàtiques d’onze barris i, posteriorment, van confluir –a les vuit del vespre– davant la seu de la delegació del govern espanyol (a la cruïlla dels carrers de Mallorca i Roger de Llúria) com a primer acte d’aquesta campanya per aconseguir posar les urnes el 9-N.

 

Esquerres pel Sí-Sí de la mà dels drets socials

Amb el lema ‘Sí-Sí, construïm el 9 país! Democràcia, llibertat i justícia social’, la plataforma Esquerres pel Sí-Sí neix d’organitzacions, entitats i persones a títol individual que veuen en el procés endegat a Catalunya “una oportunitat i una eina molt potent per a la construcció d’un país governat per la majoria i al servei de la majoria”. Opten pel doble sí a la pregunta prevista per la consulta del 9-N. Han consensuat setze punts programàtics que doten la seva opció d’un clar contingut transformador i evidencien una aposta per la independència com a via per aprofundir en els drets socials. Entre les integrants d’aquesta plataforma, trobem ERC, la CUP i alguns sectors d’ICV, sectorials de l’ANC i Procés Constituent, entre altres. Un dels sotasignats del manifest a títol individual, Lluís Rabell, president de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, creu que “la consistència i la força del procés depenen, de manera decisiva, de la incorporació de la classe treballadora” i fa al·lusió a l’augment de suport a la independència que va provocar aquest factor a Escòcia. Esquerres pel Sí-Sí vol fer el mateix entre els sectors més populars de la societat catalana: “Es tendeix a veure resolt aquest problema, però pensem que aquesta batalla encara no està guanyada”, afirma Rabell. Tot i que aquest no és un espai de decisió i de mobilització propi, Esquerres pel Sí-Sí preveu donar suport a les mobilitzacions que exigeixin el manteniment de la consulta pel 9-N.

Mostra'l en portada

Noticies relacionades: