Política

La Generalitat intentarà posar les urnes, però l'Estat ho voldrà impedir

L'oposició de les entitats adherides al Pacte Nacional pel Dret a Decidir avorta el pla C d'Artur Mas. El govern tira endavant amb el procés participatiu a l'espera de la reacció de Madrid
Reunió entre Rajoy i Mas a la Moncloa el setembre de 2012
La Moncloa
05/11/2014

Des d'ahir a la tarda i durant aquest matí, el govern de la Generalitat està comunicant a les seves interlocutores polítiques i socials que no hi haurà pla C el 9-N. Ahir, el consell executiu va acordar tirar endavant el procés participatiu (pla B després de la suspensió del decret oficial de la consulta) i restar expectant a la reacció que pugui tenir a partir d'ara la Fiscalia General de l'Estat i el poder judicial. Malgrat que el pla C del govern d'Artur Mas, que consistia a traspassar la responsabilitat de la convocatòria a les entitats integrades al Pacte Nacional pel Dret a Decidir (PNDD), va ser exposat per primera vegada el 4 d'octubre a la cimera del bloc sobiranista celebrada al Palau de la Generalitat, ara, s'ha constatat que ja no forma part del full de ruta de CiU.

Nombroses entitats adherides al PNDD van expressar, ahir, la seva oposició frontal a les intencions de fer un pas enrere. I ha estat Artur Mas qui, aquest matí, davant el públic assistent al Fòrum Europa que s'ha celebrat a l'Hotel Princesa Sofia de Barcelona, ha manifestat que diumenge ningú no ha de tenir por i ha fet una crida perquè la gent surti al carrer i vagi a votar. Tot i així, no hi ha garanties que el 9-N es puguin posar les urnes als centres escolars.
 

El paper de la fiscalia i els Mossos

Ara, els ulls estan posats en el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, sobre el qual recau la responsabilitat d'actuar d'ofici per un presumpte delicte de desobediència contra aquella gent que no acati la suspensió decretada ahir pel ple del Tribunal Constitucional. Qualsevol resolució en aquest sentit hauria d'anar acompanyada d'una petició explícita al poder judicial en el sentit d'ordenar als organismes –Departament de Governació– que coordinen el procés de participació de diumenge que n'aturin els preparatius.

Cal recordar, però, que la cadena de comandament executiva final recauria en els Mossos d'Esquadra. Fa quinze dies, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va enviar una circular interna als efectius del cos on els recordava que s'havien de mantenir “neutrals”, però alhora va garantir que no posaria la policia catalana “contra les cordes” i que sempre compliria la llei. La setmana passada, el mateix conseller va advertir que la cúpula política d'Interior no té cap marge de decisió quan es comuniquen ordres judicials, que arriben directament a la cúpula policial del cos, o sigui, al comissari en cap Josep Lluís Trapero.
 

El govern espanyol diu que no hi haurà consulta

Des d'ahir al matí, l'equip de premsa de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat per activa i per passiva que la consulta del diumenge no es podrà celebrar –si més no en el marc del procés participatiu previst– i, sobretot, que les urnes no es podran col·locar a les escoles públiques. També ha fet arribar a la Generalitat el missatge que no impediran que la votació es faci al carrer o a locals d'entitats de la societat civil.

Des de dilluns al matí, més de 500 efectius de les Unitats d'Intervenció Policial (UIP) de la policia espanyola i prop de 800 dels Grups d'Intervenció de la Guàrdia Civil s'han desplaçat a Catalunya. Els primers estan allotjats a hotels de Pineda i Calella. Els segons s'han distribuït per diferents casernes de Barcelona i Sant Andreu de la Barca. També s'han preparat àmplies dependències de la caserna del Bruc per acollir reforços policials. Aquest matí, el portaveu del Sindicat Unificat de Policia (SUP), Javier Estévez, ha declarat a TV3: “S'haurien d'emprendre accions legals contra aquells responsables que continuïn promovent-la, incitant els ciutadans o no fent el que és a les seves mans perquè no s'arribi a realitzar de forma il·legal. Si no es prenen aquestes mesures, el 9-N, ens veurem abocats –per irresponsabilitat política d'uns i inoperància judicial i governativa d'uns altres– a un no desitjat enfrontament entre ciutadans i forces i cossos de seguretat de l'Estat”. Avui, també ha parlat el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. En una entrevista a Onda Cero, el popular ha declarat: “La llei és la llei i confio que els Mossos impediran el 9-N”.
 

Nova cassolada aquest vespre

Per la seva banda, la societat civil també s'està organitzant. Ahir a la nit, les cassoles van repicar amb força arreu de la geografia catalana i es preveu que, avui a les 22h, la protesta sorollosa torni a ocupar balcons, carrers i places.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: