Llibertats

Els ‘legionarios’ preparen una manifestació a l’Hospitalet “per la llibertat religiosa”

A Palafolls l’alcalde no ha donat permís a una processó dissabte i a Badia la confraria local no ha convidat l’entitat. Bauzà assisteix a l’acte dels legionaris originals, a Màlaga
Processó de 'legionarios' a Badia del Vallès durant la Setmana Santa de l'any passat
Jordi Borràs
02/04/2015

Ni ‘Crist de la Bona Mort’, ni uniformes paramilitars, ni vells ultres desfilant. La pressió popular ha aconseguit que no hi hagi “legionarios” enguany a les setmanes santes a Catalunya, després d’uns anys en què algunes confraries els havien convidat.

Després de ser expulsats de les processons de Mataró i Sant Pere de Ribes, enguany aquesta entitat paramilitar tampoc desfilarà als municipis a on van acudir l’any passat: a Palafolls l’alcalde no els ha autoritzat a desfilar i a Badia del Vallès, que el maig passat es va declarar ciutat per la pau, no els han convidat. Només a Terrassa van poder fer una petita exhibició el passat diumenge de rams, emparats per l’entitat “Flamencología”. “És el país multicultural que vol el senyor Mas i el moviment independentista, on caben tots, l’extrema esquerra, els assassins i etarres, menys els espanyols”, protesta el president de la Hermandad de Antiguos Legionarios de Barcelona, Jesús Cañadas. I adverteix que el que sí que farà l’entitat és manifestar-se, aquest Divendres Sant, a l’Hospitalet de Llobregat, on també van desfilar l’any passat emparats per una parròquia local especialment ultramuntana, “per la llibertat religiosa”.


“És el país multicultural que vol Mas caben tots, l’extrema esquerra, els assassins i etarres, menys els espanyols”, diu el president de la Hermandad de Antiguos Legionarios de Barcelona


A Palafolls, sense el suport del capellà

A Palafolls, els “legionarios” –cap dels membres de l’entitat és en realitat membre actiu d’aquesta unitat militar que no té bases a Catalunya, sinó a Melilla i a Andalusia– pretenien tornar a desfilar el pròxim Dissabte Sant, convidats per l’Associació de Veïns del Barri de Sant Lluís, molt vinculada al regidor local del PP, Òscar Bermán. Malgrat que no tenien el suport ni de la parròquia local. “Litúrgicament no és el dia que toca” fer processons, recorda el capellà del poble, mossèn Salvador. Per això l’ajuntament va negar l’autorització a la processó, primer de forma oral i després, el 23 de març, a través d’una resolució. “El mateix rector de la parròquia no ha volgut tornar-se a implicar, i hem considerat que com que la mateixa comunitat els diu que no, i també molta gent molt allunyada de la comunitat ha demanat que no ho permetéssim, i com que genera problemàtica de trànsit, no toca”, comenta l’alcalde, Valentí Agustí, del PSC.

La decisió ha generat una forta protesta dels paramilitars i de l’Associació de Veïns de Sant Lluís, que han denunciat que se senten “discriminats” i han polititzat l’assumpte: “per culpa del separatisme a Catalunya s’està prohibint que els Antiguos Caballeros Legionarios de Barcelona puguin sortir amb el seu Crist a desfilar en les processons”, “i això és una injustícia perquè Catalunya és espanyola”, assevera una petició a Change.org que ha aplegat dos milers de signatures. “Això és ridícul, sóc un antiindependentista declarat; no hi ha ningú de Palafolls que pensi que sóc independentista”, comenta el batlle socialista.

A Badia, només PxC va votar contra la presència d’elements “paramilitars”

A Badia, en canvi, l’Ajuntament assegura que “no hi ha cap decret que prohibeixi venir als legionarios”: ha estat la confraria local qui no els ha convidat. Hi ha una junta nova i aquesta “ho va comentar i va decidir no convidar-los”, explica la seva presidenta, Vanesa Gómez, que recorda que els ‘legionaris’ van acudir a Badia per primer cop fa cinc anys i ho van tornar a fer un segon cop el 2014, “amb molt de revolt i moltes lloances, però també moltes crítiques”. De fet, en aquella segona ocasió, la presència de legionaris va aplegar tant guàrdies civils de la caserna al municipi, que van desfilar amb els seus tricornis de gala al costat del Crist de la Bona Mort, com coneguts neonazis del Vallès entre el públic.


La presència de legionaris a Badia va aplegar tant guàrdies civils de la caserna al municipi, com coneguts neonazis del Vallès entre el públic


El consistori, de fet, va aprovar poc després, el maig del 2014, una moció impulsada per Alternativa d’Esquerres de Badia –una de les Candidatures Alternatives del Vallès– que es comprometia a no permetre “l’exhibició d’elements militars o paramilitars sota l’empara de qualsevol activitat cultural, folklòrica o festiva que es realitzi al municipi”. Tots els grups del consistori –PSC, ICV-EUiA, CiU i PP– menys el regidor de PxC hi van donar suport.

Aquestes portes tancades se sumen les de Mataró, on l’alcalde ja va dir que impediria que els “legionarios” tornessin a desfilar pels carrers de la capital maresmenca després que ho fessin el 2012; les de Sant Pere de Ribes, on el ple va acordar el mateix l’any passat; i Sant Boi, on la germandat del Sant Crist de l’Agonia i Mare de déu dels Dolors va revocar la invitació que havia fet als “legionarios” també l’any passat.

Exhibició ultracatòlica a l’Hospitalet

“Ens poden prohibir les processons, però tenim un dret fonamental a manifestar-nos”, diu davant d’aquesta situació Cañadas. I assegura que l’entitat acudirà a la manifestació “per la llibertat religiosa” que, aquest divendres a dos quarts de sis, sortirà de la parròquia de la Immaculada Concepció de l’Hospitalet, un temple on solen acudir a misses els “legionarios”, com la que es va celebrar en honor als policies, mossos i soldats “caiguts en actes de servei” que el gener passat va aplegar un comissari dels Mossos, Sergi Pla, representants de la Hermandad de la División Azul i membres de PxC, entre d’altres. Rere una pancarta, els paramilitars pensen repetir la seva exhibició. “Estarem allà, i nosaltres anirem vestits com Déu mana, per descomptat”, “amb tot” i “reivindicant allò nostre”, assegura Cañadas.

Cañadas diu que van com a convidats a una marxa organitzada per “ciutadans particulars”, segons el capellà a càrrec d’aquesta parròquia hospitalenca Custodio Ballester. També explica que la manifestació compta amb el suport de maslibres.org, impulsada per l’entitat ultracatòlica HazteOir.org, alguns membres de la qual tenen una relació “contrastada i acreditada” amb l’organització secreta ultracatòlica El Yunque, segons va sentenciar l’any passat el jutjat de primera instància de Madrid.

Bauzà, a Màlaga amb els legionaris de debò

La Hermandad de “legionarios” ja no desfilarà, doncs, a les processons a Catalunya, però aquesta entitat no és l’única que fa apologia d’aquesta unitat militar als Països Catalans amb motiu de la Setmana Santa. El president del govern de les Illes Balears i exalcalde de Marratxí, José Ramón Bauzà, del PP, ha acudit aquest dijous a Màlaga al desembarcament del Crist de la Bona Mort original, el que organitza la legió de debò cada any i en el que s’emmirallen els “legionarios” catalans. Bauzà ha assistit a l’acte amb el ministre de Justícia, Rafael Catalá, el delegat del govern a Andalusia, Antonio Sanz, i el director de la policia espanyola, Ignacio Cosidó, entre d’altres.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: