Drets

Els mossos utilitzen gas pebre per desallotjar una nau ocupada al barri del Poblenou

Després del desallotjament el passat 7 de gener d'una setantena de persones que vivien a tres naus abandonades del carrer Zamora del districte de Sant Martí de Barcelona, avui els mossos han tornat a actuar sense ordre...
Jesús Rodríguez
10/01/2013

Els 8 detinguts queden en llibertat de matinada

Els fets s'han desencadenat a primera hora del matí, quan –segons el gabinet de premsa dels mossos– un veí proper a la nau industrial ha trucat als mossos per informar que un grup de persones havien ocupat aquest immoble que fins ara estava abandonat. Diversos cotxes patrulla logotipats i de paisà s'han desplaçat al lloc dels fets passades les deu. Els crits d'un dels joves migrant subsaharià a través d'una finestra lateral de l'edifici han alertat un vianant de l'agressivitat utilitzada pels agents durant l'actuació: "Han entrat a pals i ens estan llançant gasos". Ha estat en aquest moment quan s'ha difós el que estava passant a través d'internet. Un advocat de la Xarxa de Suport als Assentaments del Poblenou s'ha desplaçat fins a la porta de l'immoble, on ha advertit al cap del dispositiu policial que estaven infringint la legalitat i que l'actuació dels agents podria ser considerada una violació de domicili. Una desena de veïnes solidàries s'han concentrat a la cantonada –davant del cordó policial–, on han estat testimonis de la sortida dels furgons de la policia que traslladaven les vuit persones detingudes. L'últim dels vehicles ha sortit a tota velocitat i a l'interior s'hi podia escoltar els crits de desesperació d'un dels migrants arrestats sota l'acusació dels delictes de desobediència, resistència i usurpació d'immoble. A mitja tarda el gabinet de premsa dels mossos ha emès la seva particular versió dels fets, segons la qual, els agents han actuat mitjançant el procediment de desallotjament express –un protocol que no existeix a l'actual legislació–. A més, asseguren que durant l'actuació un dels desnonats ha llançat "una barreja de producte químic que ha provocat un núvol de gasos i importants irritacions als ulls de les persones que es trobaven allà". En el mateix comunicat, però, reconeixen que un agent de la unitat ARRO ha utilitzat el seu esprai de gas pebre contra un dels desnonats, però que això ha estat una reacció en legítima defensa. En relació a això diuen que "els agents com la resta dels ocupants de la nau han hagut de ser atesos pels serveis mèdics davant la forta irritació que tenien". Els testimonis de l'actuació contradiuen aquest extrem, ja que els agents han abandonat l'edifici amb normalitat i sense la presència de cap ambulància. A última hora del vespre les vuit detingudes han prestat declaració a la comissaria de la Travessera de les Corts. L'advocada que els ha atès assegura que el testimoni de les migrants ha estat 'duríssim' i que de ben segur demà hi haurà novetats judicials del cas. Al llarg de la nit, i de forma gradual, els han anat alliberant dels calabossos entre mitjanit i les set del matí. La policia, així, ha evitat que el jutjat de guàrdia pogués escoltar el seu testimoni.

Els propietaris de la finca tenen un hotel 'low cost'

Segons informa el portal Poblenou.org la finca es troba afectada pel PMU de l’illa delimitada pels carrers Tànger, Àlaba, Sancho d’Àvila i Pamplona promoguda per les empreses Brilten Immobiliària SL i Unifacasa SL (dissolta). En aquest projecte està prevista la construcció un edifici d’oficines de 8 plantes en aquesta mateixa finca. Brilten Immobiliària és una promotora immobiliària amb seu al carrer Còrsega 301-303. Entre els projectes que ha realitzat cal destacar la construcció de les Torres Cerdà. També és la propietària de l’hotel “low-cost” Twentytú, situat al carrer Tànger (a pocs metres de la finca avui desallotjada).