Drets

La PAH denuncia "pressions i clàusules abusives" de Blackstone

El mes de setembre, la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca de Barcelona va anunciar que trencava les negociacions amb el fons d'inversió perquè no dóna solucions a les afectades. Assegura que hi ha més de cent casos pendents de resoldre's
Actualment hi ha més de cent casos pendents de resoldre's pels quals no avancen les negociacions i pels quals des de la PAH s'explica que s'han fet tot tipus de gestions i pressions, amb l'objectiu de desencallar-los
Sergi Rugrand
14/11/2016

El fons d'inversió estatunidenc Blackstone va comprar la cartera d'Anticipa, la gestora immobiliària de Caixa Catalunya (CX), l'abril del 2015, per valor d'uns 4.123 milions d'euros. Anteriorment, CX havia estat rescatada amb 12.000 milions d'euros de fons públics. L'entitat va vendre al fons voltor 90.000 actius hipotecaris, dels quals 40.000 són habitatges.

Segons es denuncia des de la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca (PAH), la política que ha escollit Anticipa per gestionar els actius és intentar fer fora les habitants de les cases, moltes d'elles amb deutes hipotecaris, per tornar a llogar o vendre els pisos. A la pràctica, topen amb l'existència de la llei sorgida de la ILP d'habitatge (el Parlament n'ha d'aprovar una de nova, després que el Tribunal Constitucional la suspengués), segons la qual, a Catalunya, els grans tenidors d'habitatge estan obligats a donar un lloguer social a les famílies abans de desnonar-les. Tot i així, segons la PAH, quan una família sol·licita aquesta mesura, després d'obtenir una dació en pagament, el fons voltor amenaça amb no cancel·lar el total del deute. "Si la família no demana el lloguer social, aleshores cancel·len el deute totalment, perquè el que volen és un pis buit. Un lloguer social a tres anys no els interessa", explica l'activista de la Plataforma Santi Mas de Xaxàs.

"Si la família no demana el lloguer social, aleshores ells cancel·len el deute totalment, perquè el que volen és un pis buit. Un lloguer social a tres anys no els interessa", explica Santi Mas de Xaxàs, de la PAH

Fonts d'Anticipa consultades per la Directa neguen, però, aquest extrem: "No hem fet fora ningú durant aquest any que fa que gestionem el fons adquirit per Blackstone. A molts dels titulars amb deutes que no paguen (i que sabem que no pagaran mai) els oferim una dació en pagament, amb la condonació del deute". Des del grup immobiliari s'assegura que ja s'ha arribat a acords per resoldre aquest deute amb 5.000 dels 40.000 immobles de l'antiga Catalunya Caixa. "No tots els casos casos passen per la PAH, només aquella gent que està més desesperada". "La PAH fa una tasca, que comprenem, però en la gran majoria de casos s'arriba a un acord amb els deutors sense necessitat que intervinguin", apunten aquestes fonts. "És cert que la PAH de Barcelona, que és més bel·ligerant, va anunciar que trencava les negociacions, però seguim parlant amb moltes altres agrupacions locals de la PAH", afegeixen.

Però el cas de Hazel, que ocupa un pis d'Anticipa amb els seus set fills, contradiu la versió del gestor immobiliari. Davant la impossibilitat de pagar un lloguer, Hazel va decidir traslladar-se al pis de la seva germana, que va deixar de pagar la hipoteca l'any 2014 i va demanar la dació en pagament a Anticipa. El juliol d'aquest any, la dona va ser citada per signar els documents de dació, però no ho va fer perquè establien que no es quedava sense deute, sinó amb 26 mil euros de motxilla, segons que explica. "Llavors vaig anar a la PAH i vam parlar amb Blackstone, que es va comprometre a donar-nos la dació en pagament. Vam tornar a quedar d'acord per signar al mes de setembre. Dos dies abans, ens van enviar els documents i no estaven modificats. Ens van amenaçar perquè signéssim, però ens hi vam negar. Cada vegada que arribem a un acord, resulta que, després, el que es reflecteix als papers no és el mateix que hem parlat", denuncia Hazel.

Fonts d'Anticipa asseguren que "no hem fet fora a ningú" i que ja han arribat a 5.000 acords de dació en pagament amb condonació del deute

És clar que, formalment, Blackstone no ha fet fora ningú, perquè no pogut tramitar cap procés d'execució hipotecària: quan ho ha intentat, 28 sentències a l'Estat espanyol han tirat enrere els processos. La raó: que el fons voltor és titular dels deutes de 90.000 hipoteques, però no ha registrat les propietats per tal de no pagar impostos, l'IVA i els registres patrimonials pertinents. Malgrat haver comprat les hipoteques amb els deutes, Blackstone declara que només n'ha adquirit la gestió, amb la qual cosa no poden demandar als deutors.

Des PAH de Barcelona s'explica que Blackstone està pressionant les famílies que ja tenen un lloguer social perquè abandonin els seus habitatges quan finalitzi el contracte -generalment de tres anys- amb l'objectiu de buidar els pisos ràpidament; en cas de no fer-ho, s'amenaça de deixar-los una motxilla de deute. "Això és un xantatge, perquè el lloguer social els correspon per llei i és totalment legítim", asseguren des de la PAH.


"Extorsió implacable a les portes de casa"

Des la PAH s'assegura que el fons voltor ha contractat unes empreses que envien a les cases de les famílies. Són persones que es presenten com a empleades d'Anticipa i els diuen que han de marxar del pis sota amenaça de desnonament, el que Mas de Xaxàs entén com "una extorsió implacable a les portes de casa teva". Però des d'Anticipa es matisa aquesta afirmació: "no fem aquestes pràctiques, tots els casos es tracten individualment amb un equip de 120 gestors, que és personal nostre, no un call center subcontractat". Ara bé, les fonts de la immobiliària admeten que "tenim un problema amb els ocupes, amb la gent que han entrat a pisos que no són seus. No tenen cap document de propietat i, per tant, nosaltres no hi podem negociar res". En aquests casos, des del grup es reconeix que "sí que hem hagut de recórrer a una empresa que es dedica a aquestes coses".

Protesta de la PAH a la seu de Blackstone al Prat de Llobregat, l'octubre de 2015 / Sergi Rugrand


Una altra pràctica usual de Blackstone, segons que denuncia la plataforma, consisteix a negar-se a entregar per escrit qualsevol mena d'acord telefònic, ja que no tenen una oficina física on adreçar-se. També alerta que les afectades reben trucades intimidatòries, amb què amenacen amb el desnonament o embargament. "Amb les mateixes mentides que deien els bancs, però per telèfon i amb l'anonimat; i els tracten com a delinqüents. És impossible que donin per escrit el que t'han dit per telèfon i aleshores no hi ha manera de comunicar-s'hi", assegura la PAH. Des de la immobiliaria que gestiona el paquet del fons voltor, però, ho neguen rotundament: "som els primers interessats en què tot estigui per escrit".
 

"Clàusules abusives"

A més, segons la PAH, el fons voltor està obligant les famílies a què facin un "programa de reinserció per a l'administració de les seves economies". Unes economies que, moltes vegades, gestionen uns 300 euros al mes. Alhora, denucia que s'obliga les afectades a demanar tots els ajuts als quals poden accedir i, si no ho fan, poden ser penalitzades econòmicament: és a dir, haver de pagar al fons els diners que es deixin de motxilla, una vegada acabat el contracte. Per la PAH, es tracta clarament de "clàusules abusives" que Blackstone inclou en els contractes de lloguer social, encaminades a demostrar que, en realitat, les afectades disposen d'ingressos o manera d'obtenir-los, per tal de poder denegar-los aquest lloguer social en cas que no ho acreditin.

Segons la PAH, Blackstone obliga les afectades a demanar tots els ajuts als quals poden accedir, de manera tal que, si no ho fan, poden ser penalitzats amb sancions econòmiques

"No hi ha manera de negociar amb aquests senyors. Volen posar-me una sèrie de clàusules que jo no permeto, com fer-me fer un curs de reinserció laboral. El vaig dir que si em treuen aquestes condicions, signem demà. Però no m'han enviat la documentació, tot ho hem parlat per telèfon", explica Wilson, un afectat que, des del 2012, quan va deixar de pagar la hipoteca, està intentant negociar amb el banc: primer amb Catalunya Caixa, després amb Anticipa. Actualment, segons la plataforma, hi ha més de cent casos pendents de resoldre i les negociacions no avancen, tot i que la PAH explica que s'han fet tot tipus de gestions per desencallar-los. 

Mentrestant la PAH, que ja porta endegades quatre campanyes internacionals contra el fons voltor, s'anuncia que preparen més accions per continuar denunciant i pressionar la companyia inversora. Aquesta situació d'atzucac amb Blackstone es replica a tot el món, tant a Europa com als Estats Units, on es diu Invitation Home i té la titularitat d'uns 200.000 deutes hipotecaris.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: