Economia

Soudaquí, la nova moneda local a Catalunya Nord

S'inicia un nou projecte de re-apropiació de l'economia local basat en la no-especulació, no-acumulació, l'eco-responsabilitat i la transparència. "Entre tots ho farem tot" és el lema triat
S'ha llençat amb la col·laboració d'una vintena de petits comerços implicats a Prada, poble pertanyent a la comarca del Conflent, tot i que s'espera que s'estengui per la resta del territori nord-català
25/04/2018

Arreu del territori emmarcat en els Països Catalans, es troben més de 40 iniciatives en l'àmbit del comerç social –la majoria d'aquestes de caràcter ecologista– amb un denominador comú: potenciar el comerç local. Malgrat això, poques són les iniciatives que fomenten la creació de diners com a forma d'intercanvi. Enfront d'aquesta realitat, vora mig centenar de localitats franceses han assolit el procés de creació de moneda propia, és a dir, la creació de diners locals com a forma de bescanvi directe. Des de que l'any 2014 l'Estat francès aprovés la seva legalitat prenent el nom de Moneda Local Complementària (MLC), una cinquantena de municipis més en preparen el llançament.

El nom Soudaquí, triat de manera assembleària, està directament vinculat al territori en què es desenvolupa el projecte i és un reconeixement a la seva cultura

En alguns casos, la iniciativa és impulsada des dels organismes municipals, en altres, és el mateix poble qui des de la base decideix crear una xarxa d'economia alternativa. Dins d'aquest segon cas, es troba el territori de Catalunya Nord, que recentment s'ha sumat a aquest nou model d'intercanvi de proximitat llençant la nova moneda Soudaquí. S'ha llençat amb la col·laboració d'una vintena de petits comerços implicats a Prada, poble pertanyent a la comarca del Conflent, tot i que s'espera que s'estengui per la resta del territori nord-català. "Allà hi ha una colla de cinc o sis militants, els quals fan el treball de terreny, el treball local. Per això han començat a Prada. Allà és més fàcil, perquè la gent es coneix millor, i entre ells parlen i és més fàcil de fer córrer la idea i promocionar l'economia local", declara Andreu Bordas, un dels membres de l'associació.

El nom Soudaquí, triat de manera assembleària, està directament vinculat al territori en què es desenvolupa el projecte i és un reconeixement a la seva cultura. En català estàndard sou vol dir el salari, alhora que en francès sou és una moneda; sous són també els diners o la riquesa monetària. El mot d'aquí, en rossellonès és popularment conegut i tothom l'entén.

L'incipient projecte busca un impacte en el model de consum. L'objectiu és afavorir la producció i distribució de productes naturals; i segon, fomentar els intercanvis entre productors locals.


Una iniciativa participativa i de base

Onze mesos després del llançament del Soudaquí, s'intenta crear xarxa per poder fer efectiva la utilitat quotidiana de la moneda. Actualment l'associació se centra a donar prioritat a productors locals, tot i que "és un procés bastant llarg crear lligams entre productors i comerciants locals", reconeixen. El pas immediatament següent serà arribar a pobles més enllà de Prada, aspirant fer-ho com més aviat millor a Perpinyà, la capital. El principal inconvenient dels grans pobles i de les ciutats, però, és que la gent no es coneix entre si, i això fa que el funcionament econòmic sigui diferent. Malgrat això, els esforços per combatre aquest model econòmic i de relacions veïnals comencen a donar els seus fruits: "Per exemple, per a imprimir els bitllets es necessitaven 2.000 o 2.500 euros. Es va demanar a una plataforma de finançament participatiu i vam obtenir quasi 4.000 per poder obtenir els bitllets i començar el funcionament de la moneda local. Això demostra que hi ha una certa afició o militància, especialment dels joves, que volen que l'economia evolucioni, i també el nostre mode de vida. Va ser tota una sorpresa, veure que gràcies al voluntariat hàgim pogut llençar la iniciativa".

Bitllets de 5 soudaquis amb referències territorials com l'ase i el CanigóEl Soudaquí sorgeix d'una conferència sobre el Sol-Violette, la moneda local de Tolosa de Llenguadoc. El responsable va anar a Perpinyà i va fer una conferència sobre quins eren els seus objectius i el funcionament. Allà mateix, es va elaborar una llista amb la gent interessada a participar en alguna cosa semblant i aquesta trentena de persones va començar a fer trobades assembleàries per a debatre com es podria fer una moneda local. Després es va crear l'associació –perquè a l'Estat francès cal que la iniciativa sorgeixi a partir d'una associació– per a poder llençar la moneda.

A mesura que l'assemblea del Soudaquí va començar a posar forma al projecte, però, es van desmarcar de la majoria de projectes de Moneda Local Complementària, ja que en el cas de Tolosa de Llenguadoc, va ser directament la municipalitat qui finançà la creació de la moneda local, la qual cosa va fomentar que hi haguessin treballadors assalariats i personal que gestionava el projecte. En canvi, els conflentins han decidit rebutjar tot tipus de subvenció o ajuda municipal, ja que aspiren a ser una alternativa real al model productiu actual sense haver de dependre de les institucions.

Tot el procés ha estat de caràcter democràtic des de la base: es va fer una consulta popular per al nom i una altra consulta per al grafisme dels bitllets

Tot el procés ha estat de caràcter democràtic des de la base: es va fer una consulta popular per al nom i una altra consulta per al grafisme dels bitllets. Tot això sense absolutament cap recurs, basant-se en el voluntariat, ja que des de l'organització del SOUDAQUÍ sempre han refusat demanar subsidis de l'administració, sigui d'una municipalitat o del Departament. "Considerem que la moneda local ha de ser abans de tot el moviment de militants. Si no hi ha una base de militància, no serveix de res crear una moneda local. Aquest és el sentiment que tenim", expliquen.

Els euros que s'intercanvien per aquesta moneda local es guarden en un compte comú al banc La Neff, l'única banca ètica que existeix actualment a l'Estat francès. La idea inicial és que quan hi hagi un fons considerable, el que voldria dir que hi ha molts Soudaquí en circulació, es pugui utilitzar aquest fons per a fer algunes ajudes en forma de microcrèdit per als projectes dels mateixos socis de la xarxa, i que, per tant, reverteixi en el territori: "La idea és que la moneda ha de servir per desenvolupar l'activitat local i afavorir la connexió entre els seus membres".

La moneda local, actualment, es troba únicament en bitllets, ja que és la forma més econòmica de fabricar-los. Es poden trobar bitllets d'1, 2, 5, 10 i 20, equivalents als euros, i es poden aconseguir afiliant-se a la iniciativa, com estableix la llei francesa que regula les Monedes Locals Complementàries.

 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: