Drets

72 casos d'exclusió sanitària, només la punta de l'iceberg

La PASUCat presenta un informe dos anys després del canvi de model sanitari
Què suposa la instrucció catalana 10/2012
20/10/2014

En el moment de la publicació del Reial Decret Llei 16/2012, un conjunt de mesures que posaven punt final al sistema sanitari universal, el conseller Boi Ruiz va assegurar que, a Catalunya, es continuaria atenent les persones excloses pel decret estatal i va aprovar la Instrucció 10/2012. La Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya (PASUCat) ha advertit reiteradament que s'estan produint casos de desatenció i, en un informe que ha presentat avui, recull 72 casos d'exclusió sanitària registrats fins al 28 d'agost. Més de la meitat dels casos afecten persones que es troben en situació administrativa regular. La plataforma denuncia que l'exclusió afecta fins i tot les menors d'edat i que la facturació per l'assistència sanitària s'està convertint en la norma.

Per a la PASCUCat, els casos registrats només són la punta de l'iceberg: “La manca d'informació i la vulnerabilitat en què es troba gran part de la població afectada fan que molts dels casos no es denunciïn per por o per desconeixement” i, a més, el qüestionari que utilitzen només està en dues llengües, fet que també pot dificultar el registre a moltes persones. Per una banda, la plataforma constata que la instrucció catalana exclou persones de la sanitat pública (veure infografia), però, alhora, denuncia que la normativa s'aplica de manera arbitrària i que sovint ni es compleix.

Més de la meitat dels casos d'exclusió registrats (el 54,17%) pertanyen a persones en situació administrativa regular i la majoria d’aquestes incidències s’estan registrant en ciutadanes de la UE (41%) pel fet de no treballar a l'Estat espanyol i perquè no disposen de certificat acreditatiu del seu país conforme no poden exportar el dret sanitari. Però, alhora, tot i que el mateix Reial Decret estatal especifica que “en tot cas, els estrangers menors de divuit anys rebran assistència sanitària en les mateixes condicions que els espanyols”, dels 72 casos registrats, 22 són menors d'edat. No és l'únic incompliment de la instrucció. 

L'informe constata que la facturació per l’assistència sanitària s’està convertint en la norma 

L'informe constata que la facturació per l’assistència sanitària s’està convertint en la norma (36%) i que, de 26 incidències registrades, 22 s'han produït a urgències, una atenció que està garantida gratuïtament tant en la norma estatal com en la catalana. No obstant això, la primera fórmula d'exclusió és la dissuasió sota amenaça de facturació o amb l'obligació de signar un compromís de pagament, fins i tot a menors d'edat i embarassades. Però també hi ha persones (l’11%) que, tot i recórrer al centre sanitari, denuncien que se'ls ha denegat l'atenció.

Fa dos anys que la llei vincula l'atenció sanitària a la cotització de les treballadores. Es tracta d’un model caduc: el 1999, l'Estat va assumir totalment el finançament de l'assistència sanitària i es va suprimir l'aportació de cotitzacions socials. Per tant, actualment, el sistema nacional de salut es finança amb els impostos generals que paga tota la població, al marge de la situació administrativa o laboral. La plataforma exigeix, doncs, que les administracions responsables posin en marxa les mesures necessàries per acabar amb els casos d'exclusió i per tant, la modificació de la normativa.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: