Absolen d'atemptat contra l'autoritat i desordres públics les encausades per les protestes contra l'AVE a Alacant

El judici, que es va celebrar el 10 i 11 de maig, ha acabat amb l'absolució de tres persones i una multa per a altres quatre per lesions. La sentència reconeix que l'actuació d'un policia “va constituir una extralimitació en les seves funcions"
Càrregues policials davant de l'estació de tren d'Alacant el 17 de juny de 2013
Paula Duran 18/05/2017

“Per fi hem pogut tancar una ferida que arrossegàvem des de feia quatre anys”, expressa Fran, un dels encausats, que se sent alleugerit després de conèixer la sentència, que rebutja els delictes d'atemptat contra l'autoritat i desordes públics. “Fins i tot vam aconseguir que la policia assumira que tenia un llistat intern de persones que participem als moviments socials i populars de la ciutat d’Alacant. Ens tenen fitxats encara que no tinguem cap antecedent judicial, qüestió que frega la legalitat respecte al nostre dret a la llibertat d’actuació i filiació política”, afegeix. En aquest sentit, durant el judici, una representant policial va haver de justificar la possessió d’aquest document emparant-se en arguments que distaven d’una finalitat de protecció cap a la ciutadania. “Es van sentir tan culpables que, tot i no ser un judici contra ells, van haver de justificar-ho davant del jutge”, observa l’encausat.

La Directa ha tingut accés a la resolució judicial on s’especifica que els agreujants penals per danys físics a un agent han quedat totalment desestimats per part del jutge Miguel Herrero, tot i que ha imposat una multa desis euros diaris durant tres mesos per a quatre de les set encausades. El magistrat, a més, ha determinat que l’actuació del policia nacional agredit “va suposar una extralimitació en les seues funcions” i que, per aquesta raó, va perdre “el grau d’autoritat” com a agent. A la vista oral es van presentar una sèrie de fotografies del mitjà Información en què quedava palès com l’agent havia agredit un grup de manifestants que estaven d’esquenes a ell protestant de manera pacífica i com, arran d’aquesta agressió, un grup de persones se li llança al damunt per aturar-lo. Durant el judici, l’agent en qüestió va intentar justificar la seua actuació afirmant que no va trencar el cordó policial i que va carregar acompanyat d’altres agents. Després d'aquestes declaracions, la defensa de les encausades va realitzar una sèrie de preguntes als testimonis policials presents en la sala, que van ajudar a desmentir la versió de l’agent. “Va quedar demostrat que els desordres els va causar l’agent sense cap motiu, però ens jutgen a nosaltres”, comenta Fran, “la defensa va anar encaminada a demostrar-ho, per això ens han deixat només les multes per lesió, com si haguera estat una baralla a un bar”.

Fragment de la sentència on s'especifica que l'agent va extralimitar-se en les seves funcions

 

Les quatres persones encausades per lesions han estat acusades d’agressió conjunta, per haver propinat colps amb independència de qui haguera lesionat l’agent, tot i que, en les seues declaracions, neguen haver agredit l’agent més enllà d’haver-se defensat dels seus colps. Per aquesta raó, hauran de pagar una multa que correspon a sis euros durant tres mesos, un total de 540 euros per persona. “Aquesta multa correspon a cobrir el pas de l’agent per l’hospital i la respectiva baixa que es va agafar”, apunta l’encausat, “i la volem pagar per a què no ens queden antecedents”. Pel que fa a les tres encausades per danys materials, han quedat totalment absoltes de tots els càrrecs degut a què l’acusació no va poder demostrar que havien ocasionat els desperfectes que presentaven els furgons policials.

Finalment, i malgrat la multa, les encausades afirmen que han hagut de desmuntar la versió policial de principi a fi, assoliment que consideren molt positiu. “Açò és una manera d’intentar traure a la gent dels carrers però, per sort, encara hi ha persones que es solidaritzen amb els abusos contra la llibertat d’expressió, pel que creiem que tindrem bastant suport per poder pagar les multes i desfer-nos d’aquest llast que podia haver-li passat a qualsevol. Coses així ens fan més fortes i van assentant precedents que ens poden ajudar a desmuntar futurs muntatges policials”, conclou Fran.

 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades