Antiracistes: 300 – PxC: 50

La formació ultra catalana aplega una cinquantena de persones, entre regidors ultres i militants neofeixistes, en el seu intent d'importar la Pegida alemanya a Catalunya
Un mosso barra el pas a la manifestació antiracista d'UCFR a l'Hospitalet
S.R.
Bertran Cazorla 12/03/2015

Volia que l'Hospitalet de Llobregat fos Dresden, però ha estat Viena. Volia impulsar una gran concentració islamòfoba com la de la ciutat alemanya, però s'ha trobat més resposta antiracista i en defensa de la convivència, com va passar a la capital austríaca i a moltes altres ciutats europees. PxC ha punxat en el seu intent d'importar a Catalunya el moviment islamòfob sorgit fa uns mesos a Alemanya de l'Est, Pegida. Una cinquantena de persones s'ha aplegat aquest dimecres al vespre a l'Hospitalet. Convocada per una anònima Pegida-Catalunya, rere la qual és evident el segell de PxC, la concentració ha comptat amb la presència d'alguns dels regidors més destacats d'aquesta formació, a més d'activistes de les joventuts del partit, membres del Casal Tramuntana i neofeixistes de Democracia Nacional (DN) i del Frente x España. Com a resposta, almenys tres centenars de persones, cridades per Unitat Contra el Racisme i el Feixisme (URFC). Enmig, els Mossos han protegit els grups islamòfobs mitjançant un fort desplegament que ha acordonat la seva concentració i ha barrat el pas inclús a la premsa

 

Set de la tarda. A la Rambla Just Oliveras, al voltant de l'Acollidora, l'estàtua d'Eduard Arranz-Bravo que recorda l'acollida dels milers de persones nouvingudes dels anys seixanta i setanta i de la dècada passada que han fet de l'Hospitalet la segona ciutat de Catalunya. Conseqüentment. Conscientment. “Ja ens veus, aquí ens hem de veure, com fa 45 anys”, comentava amb aire resignat Manuel Piñar, acompanyat d'altres veterans hospitalencs. El president de la Federació d'Associacions de Veïns de la ciutat era un dels tres centenars de persones aplegades, convocades per UCFR, per rebutjar la concentració islamòfoba. Persones ben diverses: hi han acudit regidors del PSC, d'ICV, d'EUiA i, també, de CiU: del consistori, només falta el PP i, òbviament, PxC. També hi han acudit activistes d'ERC i de la CUP, així com de diversos moviments socials de la ciutat i de fora. Per exemple, del Front d'Alliberament Gai de Catalunya.

"Aquí ens hem de veure, com fa 45 anys", comentava un líder veïnal veterà

Vuit de la tarda. Uns metres més avall, prop del Pont de la Llibertat, una altra estàtua d'Arranz-Bravo que honora la tradició antifranquista de l'Hospitalet. Casualment: l'organització de la concentració islamòfoba havia reservat la plaça de l'Ajuntament, però se li va denegar l'espai perquè s'hi feia un concert. Una cinquantena de persones es va aplegar sota un cartell que proclamava, aquest 11-M, Atocha: 200 muertos y 2000 heridos. Ni olvido ni perdón. Darrere, una pancarta on posava Pegida, en referència als autoanomenats Patriotes europeus contra la islamització d'Occident alemanys que els darrers mesos han captat l'atenció de mitjans d'arreu. Bàsicament, rere la pancarta catalana, hi havia activistes de PxC, començant pel seu secretari general, el regidor igualadí Robert Hernando. Més tard, aquest ha assegurat a la premsa que, a la concentració hospitalenca, hi havien acudit activistes alemanys. Dos o tres. No ha concretat més. Mentrestant, rere el cordó de premsa, el també dirigent Joan Garriga, preguntat sobre l'assumpte, deia que no sabia res d'alemanys.

 

A més de Garriga i Hernando, també hi havia el regidor que s'ha fet càrrec del grup municipal vigatà després de la defenestració d'Anglada, Joan Carles Fuentes; el regidor portaveu de PxC al Vendrell, August Armengol; el d'Olot, Nacho Mulleras, i, és clar, el de l'Hospitalet, Daniel Ordóñez, que, de fet, ha fet d'interlocutor amb la policia abans de l'inici de l'acte. També hi han acudit l'assessor d'Ordóñez al consistori hospitalenc i candidat a la veïna Esplugues Jaime Padilla, així com activistes de les joventuts de PxC, com el membre del Casal Tramuntana Alejandro Fernández i, vinguts de la demarcació de Girona, Enric Juan i Sergio Concepción. El de PxC, doncs, era el grup més nodrit, però no l'únic. També hi havia alguns dels membres de la neofeixista Democracia Nacional que el dissabte passat ja havien acudit a l'encara més minoritària concentració islamòfoba de DN davant de la plaça de toros Monumental de Barcelona. I David Castillo i els seus sequaços del Frente x España, habitual de les manifestacions de la España en Marcha a Montjuïc el 12-O, que han marxat de l'acte alçant el braç i cridant el clam nazi Sieg Heil mentre Hernando atenia la premsa.


 

Un cordó policial impermeable protegeix els grups islamòfobs

Cap a quarts de vuit de la tarda, la concentració antifeixista ha recorregut els dos-cents metres que separaven l'Acollidora del Pont de la Llibertat cantant consignes com No passaran i Fora feixistes dels nostres barris i lluint cartells com un que reclamava Tolerància zero als antidemòcrates. Però han topat amb el cordó d'antidisturbis muntat pels Mossos d'Esquadra, que han desplegat tant la Brimo com l'ARRO, així com un helicòpter.

En aquest punt, activistes d'UCFR han llegit un comunicat en què han denunciat els intents de tota la ultradreta europea, des del populista Front Nacional a la neonazi Alba Daurada, de treure profit de les “tragèdies” que suposen els atemptats terroristes i d'usar-les per “atacar els drets civils de la població musulmana”. En aquest sentit, han afirmat que la islamofòbia s'assembla a la judeofòbia dels anys trenta i a d'altres xacres com la gitanofòbia o l'homofòbia i han assenyalat que l'amenaça més perillosa és el feixisme. “No deixem que els feixistes ens divideixin”, ha exhortat la lectora del manifest.

Els grups ultradretans assetjaven els antiracistes mentre els Mossos blindaven els islamòfobs

Després de la lectura del manifest, algunes activistes han romàs al cordó, tot protestant, i han rebut increpacions d'algun mosso. Per exemple, hi havia un antifeixista grec que responia els crits dels concentrats islamòfobs (que proclamaven coses com Islamismo, terrorismo) amb lemes com No passaran, mentre els concentrats dins el cordó continuaven cridant, i un agent ha exigit a crits a l'antifeixista que callés.

 

Mentre el cordó de Mossos se centrava a protegir la concentració islamòfoba, l'aparició d'alguns encaputxats amb un aire ultradretà molt sospitós i dessuadores de la marca Londsdale al lateral de la concentració d'UCFR ha causat inquietud entre les antifeixistes. Un grup petit ha empaitat els individus, que han fugit corrents. La policia ha identificat tres antifeixistes. Finalment, l'acte ha acabat sense incidents.

Abans de marxar, Hernando ha fet declaracions a un gran núvol de micròfons, davant del qual no ha descartat que hi hagi més convocatòries sota la marca de Pegida a Catalunya. Més tard, a Twitter, encara ha deixat anar un darrer estirabot: "A veure si quan comencin a tallar colls seran els primers", ha piulat en referència als grups antiracistes.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades