Càrnies en Lluita munta una acampada reivindicativa a l'escorxador Le Porc Gourmet de Santa Eugènia de Berga

Quatre persones d'una de les anomenades 'falses cooperatives' que treballa a l'escorxador van ser acomiadades acusades d'haver muntat una vaga encoberta
Les acampades tenen previst estar-se a les portes de l'escorxador fins dijous. Actualment, Le Porc Gourmet té una línia de producció amb capacitat per matar fins a 1.000 porcs cada hora
Dolors Pena
Josep Comajoan 12/07/2016

La plataforma Càrnies en Lluita ha muntat una acampada reivindicativa de tres dies (de dimarts a dijous) davant de l'escorxador Le Porc Gourmet de Santa Eugènia de Berga, població situada a quatre quilòmetres de Vic. El motiu que es vol denunciar són les pràctiques presumptament irregulars de l'empresa, entre altres, la contractació de treballadores de les anomenades falses cooperatives, que nodreixen una part significativa de la plantilla de Le Porc Gourmet. Quatre d'aquestes persones, que formaven part de la cooperativa Trabajadores Asociados de la Industria Cárnica (TAIC), van ser acomiadades el mes de febrer passat amb l'argument que havien estat les incitadores del que l'empresa qualifica de vaga encoberta, ja que van fer una aturada de protesta després d'haver cobrat les últimes mensualitats per sota de l'acordat. 

Les treballadores, pel fet de ser part formalment d'una cooperativa com a autònomes, no tenen dret a l'atur ni a cap prestació econòmica. Des de Càrnies en Lluita, qualifiquen la situació que viuen les treballadores d'aquestes falses cooperatives –cada vegada més comunes en la indústria càrnia d'algunes comarques, però sobretot a la d'Osona– com "una nova forma d'esclavatge modern". A les treballadores, a més, se'ls demana una aportació econòmica per començar a treballar, com es fa per accedir a qualsevol cooperativa.

Les treballadores, pel fet de formar part formalment d'una cooperativa com a autònomes, no tenen dret a l'atur ni a cap prestació econòmica

Segons Càrnies en Lluita, el sistema s'aprofita del millor de la llei de cooperatives, però saltant-se els drets laborals que també haurien de tenir les treballadores de qualsevol d'aquestes empreses. És per això –per pressionar l'empresa, però també l'administració perquè intensifiqui les inspeccions per protegir els drets laborals– que s'ha decidit convocar aquesta acampada de tres dies. Una acampada que s'inspira en la que es va fer davant l'escorxador Esfosa de Vic entre l'1 i el 26 de juny. En aquell cas, l'acampada era de protesta per la suspensió de sou i feina durant mig any a set de les vuit membres del comitè d'empresa, acusades d'haver convocat il·legalment la vaga del 29 i el 30 de març passats. L'acampada es va desmuntar el 26 de juny –quan faltaven poques hores perquè comencés una nova vaga de 24 hores– després d'arribar a un acord provisional amb l'empresa, que va suspendre les sancions i va deixar congelada la decisió de presentar un ERO que afectava tota la plantilla de treballadores fixes.

Com a complement a l'acampada de Santa Eugènia, s'han programat diverses activitats. La primera serà aquest dimarts a les vuit del vespre, en què es projectarà el vídeo que formava part d'un reportatge de la Directa que, el mes de febrer passat, ja denunciava la situació de precarietat i explotació al sector carni d'Osona. Entre altres activitats, aquest dimecres a les set, se celebrarà l'Hora del conte, durant la qual Lídia Clua explicarà la història de Pere sense por. Dijous, a partir de les set, Carme Brugarola hi protagonitzarà una altra Hora del conte amb La caputxeta forçuda; també hi haurà una xerrada sobre l'afectació del sector agroalimentari en el medi ambient a càrrec del Grup de Defensa del Ter (GDT) i, a les 9, s'hi projectarà un reportatge de la televisió francesa France 24 sobre el sector carni d'Osona.

Segons Càrnies en Lluita, promotora de l'acampada, el sistema s'aprofita del millor de la llei de cooperatives, però saltant-se els drets laborals que també haurien de tenir les treballadores de qualsevol d'aquestes empreses / Dolors Pena

Paral·lelament, es recolliran fons per a la caixa de resistència en solidaritat amb les treballadores represaliades del sector. El número de compte de la caixa de solidaritat és ES44 2100 1112 8301 0058 3244. A l'acampada, s'hi poden trobar postals editades amb aportacions d'artistes i escriptors de la comarca i samarretes de Càrnies en Lluita, aportades per Capgirem Vic. Les quatre regidores del grup municipal anticapitalista van estrenar les samarretes reivindicatives el 5 de juliol durant el seguici de la festa major de Vic.

Le Porc Gourmet fa anys que es troba al punt de mira d'activistes contràries a la situació laboral precària que es viu dins el sector carni català i de l'osonenc en concret. Fins ara, però, la inexistència d'un comitè d'empresa a l'escorxador –que encara no en té– havia dificultat que s'hi fes cap acció reivindicativa. Ha estat gràcies a l'organització al voltant de la plataforma Càrnies en Lluita que s'ha decidit tirar endavant l'acció, que, a diferència de Vic, compta amb el suport logístic de l'Ajuntament de Santa Eugènia de Berga. L'abús de la fórmula de les falses cooperatives, que aporten mà d'obra barata i pràcticament sense drets laborals, ha estat la denúncia més persistent en el temps. A Esfosa, la lluita sindical és liderada per la COS, que té sis de les vuit membres del comitè. L'acampada de Le Porc Gourmet també té el suport de la COS i de la CGT.

Fins ara, però, la inexistència d'un comitè d'empresa a l'escorxador, que encara no en té, havia dificultat que s'hi fes cap acció reivindicativa

Le Porc Gourmet forma part del Grupo Jorge i té la seu a Saragossa, però també compta amb centres de treball a diferents parts dels estats espanyol i francès i ha anunciat l'obertura d'altres centres, properament, a Rússia i la Xina. A l'Estat espanyol, la seva activitat se centra bàsicament a Catalunya i l'Aragó. Si bé el gruix de la seva activitat és al sector agroalimentari, els últims anys, també ha entrat al camp energètic a través del subsector de les energies renovables. Amb majoria accionarial de la família Samper, va entrar a l'escorxador de Santa Eugènia de Berga a finals dels anys vuitanta, ja que formava part del grup de creditors afectats per la suspensió de pagaments del que aleshores s'anomenava Explasa i que, durant les dècades dels setanta i els vuitanta, havia estat l'escorxador amb més volum de matança i de factura de l'Estat espanyol.


Permís per augmentar la producció, tot i les pudors

Ja amb les denúncies en marxa, a finals de l'any 2011, la Generalitat va autoritzar un increment substancial de la producció a Le Porc Gourmet. L'autorització es va fer malgrat que una plataforma veïnal es queixava insistentment de les pudors persistents procedents de l'escorxador, unes pudors que, si bé amb els anys es reconeix que han minvat, de vegades encara se senten.

Actualment, Le Porc Gourmet té una línia de producció amb capacitat per matar fins a 1.000 porcs cada hora. Els frigorífics de l'escorxador tenen una capacitat per emmagatzemar fins a 12.000 canals de porc i els corrals, per acollir fins a 8.000 animals diaris. Tot plegat representa un trànsit de camions pel poble, de poc més de 2.000 habitants, que també ha generat queixes constants del veïnat i dels municipis propers com Calldetenes i Vic. A finals de 2014, aquest últim municipi va prohibir el trànsit dels camions pesants que tenien com a origen i destinació l'escorxador de Santa Eugènia de Berga pel nucli urbà, en bona part pel col·lapse que generaven als barris del sud de la ciutat.

 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades

Osona: cinc porcs per persona

dimarts, 9 febrer, 2016

Qui no ha menjat mai un espetec de Casa Tarradellas? Ara bé, qui sap com han arribat el greix, els teixits musculars i l’intestí del porc a la nostra nevera?