Interior rep dues noves reclamacions d'indemnització per lesions causades pels Mossos

Després d'abonar 261.000 euros a Ester Quintana i dipositar-ne 200.000 en concepte de responsabilitat civil subsidiària en el cas de Nicola Tanno, Jordi Jané afronta dues reclamacions més per la pèrdua d'un ull arran de l'impacte d'una bala de goma
Un agent de la Brimo disparant bales de goma a la plaça de Catalunya de Barcelona durant la manifestació de la vaga general del 29 de març de 2012, just al lloc on van ser ferits els dos italians que ara demanen la revisió del seu cas
Juanfra Álvarez
Jesús Rodríguez 01/10/2015

La Generalitat de Catalunya canvia d'estratègia pel que fa a les víctimes de la violència exercida pels Mossos d'Esquadra. Si fa dos anys negava –per activa i per passiva– cap responsabilitat en les lesions a manifestants o vianants arran de la utilització de bales de goma i altres armes lesives, de mica en mica es va fent enrere, per voluntat pròpia o a instàncies del poder judicial. En aquest sentit, cal recordar que, el novembre de 2013, el Parlament de Catalunya va aprovar una moció que acordava indemnitzar totes les víctimes de bales de goma.

El conseller d'Interior Jordi Jané va anunciar, fa quinze dies, que el seu departament estudiaria tots els casos de persones ferides per l'impacte de projectils policials. Aquesta setmana, han arribat dos nous expedients sobre la taula del seu despatx del passeig de Sant Joan de Barcelona. Es tracta de dos ciutadans italians que van patir l'esclat del globus ocular en el marc de les càrregues que va protagonitzar la Brigada Mòbil a la plaça de Catalunya de Barcelona la tarda de la vaga general del 29 de març de 2012.

Es tracta de dos ciutadans italians que van patir l'esclat del globus ocular durant les càrregues que va protagonitzar la Brigada Mòbil al centre de Barcelona la tarda de la vaga general del 29 de març de 2012

Els jutjats d'instrucció números 15 i 28 van obrir les corresponents diligències d'investigació, una quinzena d'antidisturbis van ser imputats, però l'encobriment mutu dels agents durant les declaracions davant dels jutges va impossibilitar determinar l'autoria individual dels fets i, per tant, les causes es van tancar sense responsabilitats penals. Això sí, als autos de sobreseïment, el poder judicial assenyalava genèricament que els autors dels trets de les bales de goma causants de les ferides eren agents antidisturbis adscrits a la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra.

Emprant aquesta documentació, l'advocada Anaïs Franquesa, que exerceix com a acusació particular contra la policia en tots dos casos, ha demanat que s'obri un procediment de reclamació patrimonial per la via administrativa. És a dir, les víctimes exigeixen que, encara que no s'hagi determinat la identitat dels funcionaris que van prémer el gallet, l'administració pública assumeixi el cost de la indemnització pels greus perjudicis sanitaris, estètics, psicològics i laborals causats. El conseller d'Interior en funcions, Jordi Jané, serà l'encarregat de donar el vistiplau a la indemnització. En cas contrari, el litigi retornaria a la via judicial, com a procediment contenciós administratiu.

200.000 euros en el cas de Nicola Tanno

Fa dos anys, Francisco Javier Paulí, el jutge titular del jutjat d'instrucció número 27 de Barcelona, va arxivar el cas de Nicola Tanno –ferit per un tret dels Mossos l'any 2010 durant la celebració de la victòria de la selecció espanyola al mundial de futbol. Ara, Paulí també ha canviat de criteri i considera que la Generalitat de Catalunya és la responsable civil subsidiària de la pèrdua d'un ull de Tanno.

El jutge del cas Nicola Tanno (segon per l'esquerra, ferit durant la celebració de la victòria d'Espanya al Mundial de 2010) ha ordenat a l'administració catalana que ingressi 200.000 euros al jutjat per cobrir una possible sentència favorable a la indemnització

 

És per això que ha ordenat que l'administració catalana ingressi 200.000 euros al compte corrent del jutjat per afrontar aquesta indemnització en cas de sentència favorable a Tanno. Tant la víctima com el seu advocat, Pere Picón, es mostren satisfets d’aquesta mesura, ja que la resolució judicial acredita que els fets estan provats i dictamina que la responsabilitat civil és de la Generalitat de Catalunya i de l’asseguradora Zurich SA.

La decisió arriba dues setmanes després que l'asseguradora del govern català optés per abonar 261.000 euros a Ester Quintana, en aquest cas, abans d'arribar a judici. És evident que s'està movent alguna cosa dins l'estructura dels poders executiu i judicial català en relació amb aquests casos. El rescabalament econòmic, però, no serà suficient. Ester Quintana ha manifestat en innombrables ocasions que no es farà justícia a base de diners: “Ningú no em tornarà l'ull. Arribarem fins al final. No vull que ningú més sigui lesionat i no vull que els agents que em van disparar segueixin patrullant tranquil·lament pels carrers”.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades