La junta electoral de Barcelona rectifica i autoritza l'acte contra els transgènics durant la jornada de reflexió

El Departament d'Interior comunica a la CGT que l'acte previst el 23 de maig finalment es podrà fer després d'adonar-se que "es tracta d'una mobilització a escala planetària"
Concentració contra Monsanto davant del Parlament de l'Argentina
Marco Correa
Redaccio Directa 21/05/2015

El dissabte 23 de maig, com cada any, se celebra la Marxa mundial contra Monsanto, amb actes previstos a més de 400 ciutats d'arreu del món. L'objectiu de la mobilització és rebutjar la comercialització d'aliments modificats genèticament i, enguany, també es denuncia l'ús de productes fitosanitaris que puguin afectar la salut i l'aprovació del tractat TTIP. Cap relació amb la campanya electoral municipal, però, tot i així, la Junta Electoral Provincial de Barcelona havia prohibit la concentració prevista a la plaça de Sant Jaume a les dotze del migdia. En una resolució signada el 16 de maig i comunicada ahir, es justificava la decisió al·legant que es tractava "de la jornada de reflexió". Avui, però, la junta electoral ha rectificat i ho ha comunicat als Mossos, ja que entenia  que, "en tractar-se d'una mobilització que es fa en la mateixa data cada any a molts punts del planeta", no té caràcter electoral.

Les convocants havien decidit, "com a ciutadans i ciutadanes lliures, anar a la plaça de Sant Jaume el dissabte 23 de maig a les dotze"

Ahir, la CGT Parcs i Jardins i el col·lectiu Males Herbes van emetre un comunicat, en què consideraven que la prohibició suposava "un atemptat a la llibertat d'expressió i manifestació". És per això que havien decidit, "com a ciutadans i ciutadanes lliures, anar a la plaça de Sant Jaume el dissabte 23 de maig a les dotze". El dijous al migdia, la directora general d'Administració de Seguretat del Departament d'Interior, Maite Casado, havia comunicat  la decisió de la prohibició de l'acte a la CGT. No obstant això, en resposta a la decisió governamental, la CGT va considerar que la junta electoral estava actuant en contra de la jurisprudència del Tribunal Constitucional, que l'any 2008 va resoldre que "l'exercici al dret a reunió, del qual el dret a manifestació és una derivada, ha de prevaldre, sempre que no resulti suficientment acreditat per l'administració i, en el seu cas, pels tribunals que la finalitat principal de la convocatòria és la captació de sufragis". Finalment, doncs, la concentració es podrà fer amb autorització governamental.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades