L'Observatori Contra l'Homofòbia alerta de la venda d'un llibre que “repara l'homosexualitat”

La Casa del Llibre i El Corte Inglés comercialitzen un volum on “es trobaran idees clares sobre com afrontar les distorsions que enfosqueixen la verdadera identitat masculina”
El llibre s'ha distribuït a les botigues Casa del Llibre i El Corte Inglés. Tot i que en el moment de tancar aquest article no hi havia exemplars disponibles, sí que es podia adquirir al web de la cadena de llibreries
Victor Serri
Ferran Domènech 05/11/2015

L'Observatori Contra l'Homofòbia (OCH) ha denunciat la posada a la venda del que seria el tercer llibre homòfob a Catalunya en menys d'un any, des que l'octubre passat es va aprovar la llei contra la LGTBIfòbia. Es tracta del volum Quiero dejar de ser homosexual, de Joseph Nicolosi. Els dos primers van ser Cómo prevenir la homosexualidad, també de Nicolosi, i Comprender y sanar la homosexualidad. El portaveu de l'OCH, Eugeni Rodríguez, ha explicat que l'obra “pot vulnerar els drets de les persones LGTBI i pot generar menyspreu i aïllament vers el col·lectiu”.

El llibre, de 288 pàgines, s'ha distribuït a les botigues Casa del Llibre i El Corte Inglés. Tot i que en el moment de tancar aquest article no hi havia exemplars disponibles, sí que es podia adquirir al web de la cadena de llibreries, així com al portal de l'Editorial Encuentro. Segons ha pogut saber la Directa, l'OCH ha comunicat els fets a la responsable de l'Àrea per a la igualtat de tracte i no-discriminació de persones LGTBI de la Generalitat, a l'empar del deure d'intervenció que especifica la Llei 11/2014 de 10 d'octubre. També ha exigit contundència en l'aplicació de la llei perquè aquests fets no es repeteixin.

El portaveu de l'OCH, Eugeni Rodríguez, ha explicat que l'obra “pot vulnerar els drets de les persones LGTBI i pot generar menyspreu i aïllament vers el col·lectiu”

En cas que el llibre no sigui retirat, l'OCH no descarta emprendre accions de denúncia, com la petonejada pública del març de 2013 davant d'El Corte Inglés del Portal de l’Àngel de Barcelona. Cal recordar que aquesta cadena de grans magatzems va ser el primer comerç denunciat davant de la Generalitat per vulnerar la llei contra la LGTBIfòbia. En aquell cas, la Generalitat va impulsar mediacions i El Corte Inglés es va comprometre a no vendre més llibres d'aquesta mena. D'altra banda, la responsable de polítiques LGTBI de l'Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez, també s'ha compromès a denunciar els fets durant el consell municipal LGTBI.

Una lectura per recuperar la "verdadera identitat masculina"
El llibre versa sobre una suposada “teràpia reparativa de l'homosexualitat masculina”, de la qual Joseph Nicolosi, l'autor, és el principal promotor. A la descripció de l'obra, l'autor afirma: “Es trobaran idees clares sobre la manera com treballo amb els meus clients per afrontar les distorsions que enfosqueixen la seva verdadera identitat masculina”. A part d'aquesta curiosa barreja de conceptes sobre identitat de gènere i opció sexual, també es qüestiona la manera com l'Associació Americana de Psiquiatria va eliminar l'homosexualitat del catàleg de patologies el 1973.

L'autor és el promotor del que ell anomena "teràpia reparativa de l'homosexualitat per poder vèncer o reduir sentiments homosexuals no desitjats"

Joseph Nicolosi, nascut a Califòrnia el 1947, és un psicòleg clínic nord-americà. És cofundador i expresident de l'Associació Nacional per a la Recerca i la Teràpia de l'Homosexualitat (NARTH) i membre de l'Associació Psicològica Americana. També és el promotor del que ell anomena "teràpia reparativa de l'homosexualitat per poder vèncer o reduir sentiments homosexuals no desitjats". Altres obres seves són: Reparative Therapy of Male Homosexuality: A New Clinical Approach (1991) i Cómo prevenir la Homosexualidad. Los hijos y la confusión de género (2002), en què afirmava –contra l’opinió de l’OMS i del cànon psiquiàtric internacional– que l’homosexualitat era una malaltia.

La comercialització d'un llibre amb aquests plantejaments es considera un fet sancionable segons l'article 34.3c de la Llei catalana 11/2014, del 10 d'octubre, contra la LGTBIfòbia. Aquesta norma penalitza “portar a terme actes que comportin aïllament, rebuig o menyspreu públic, notori i explícit de persones per causa de l'orientació sexual, la identitat de gènere o l'expressió de gènere”. Però, sovint, la denúncia d'aquest tipus de literatura reobre el debat sobre el dret a la llibertat d'expressió. Les veus defensores d'aquest tipus de llibres evoquen que la seva retirada comportaria un acte de censura. Però l'OCH esgrimeix que aquesta suposada llibertat d'expressió en cap cas pot coartar la llibertat personal, la dignitat i l'opció sexual de les afectades.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades