Una manifestació recorre Sants i l'Eixample per denunciar la repressió i el control social

2.000 persones han marxat pels carrers de Barcelona per donar suport a diverses causes anti-repressives. Les sis persones detingudes durant la manifestació queden en llibertat tres dies més tard
Capçalera de la manifestació que va aplegar 2.000 persones
Victor Serri
Anna Celma 14/06/2015

Les organitzadores de la manifestació antirepressiva d'aquest dissabte, 13 de juny, havien editat un petit dossier explicatiu de les actuacions policials en repressió a la dissidència que, avui en dia, tenen processos oberts o recents. Totes elles comparteixen el tret en comú d’haver generat una onada de solidaritat en reacció a la persecució ideològica que pateixen les detingudes, encausades o condemnades.

El llistat és, malauradament, llarg i en creixement: les anarquistes víctimes de les operacions Pandora i Piñata; les encausades per l’Efecte Can Vies; les detingudes a la vaga general del 29M de l’any 2012; les sindicalistes de la CGT que han patit multes, detencions i empresonaments, amb diversos processos oberts; les encausades del Parlament; els 3 joves de Lleida; en Sergi i en Quique de la CNT; les 5 anarquistes de Sabadell; les 6 antifeixistes 12 d’octubre...

Sota el lema “Si ens ataquen per lluitar, lluitant respondrem”, 2000 manifestants han recorregut carrers de Sants i de l’Eixample Esquerre. El trànsit de la manifestació ha arrencat des de plaça de Sants, arribant fins al carrer de Béjar; allà, les manifestants s’han esperat durant una bona estona, mentre es valorava el panorama per a dur a terme dues accions. Ha estat aquí quan s’ha sumat a la marxa la presència de nou furgonetes de la BRIMO i d’un helicòpter que, tossudament, ja no han deixat de seguir a les manifestants.

D’aquestes accions ideades, tan sols una ha estat factible. Un grup d’activistes han grimpat a unes bastides al carrer d’Aragó amb Tarragona, just davant el Parc de Bombers de l’Eixample. S’hi ha desplegat una pancarta on es llegia “Totes som antifeixistes”, en solidaritat amb les sis encausades pel cas Antifeixistes 12 d’octubre, acusades d’una agressió a un grup de “nazis” al barri de la Bordeta després de l'acte ultra de Montjuïc el 12 d'octubre de 2013. Actualment es troben en llibertat provisional a l’espera de judici i han patit la imposició d’una sèrie de mesures cautelars que, entre altres, inclouen la prohibició de participar en manifestacions o reunions reivindicatives.

La manifestació ha seguit avançant pel carrer Aragó, endinsant-se en l’Eixample i, al seu pas, diversos establiments han estat atacats en denúncia de la seva responsabilitat davant “l’estafa que suposa la crisi econòmica”, segons cridaven les manifestants. Unes quantes concessionàries han passat la nit amb els vidres dels aparadors trencats de dalt a baix; marques com Suzuki, Ford o Peugeot han estat el blanc de l’acció.

També immobiliàries, centres d’estètica, una oficina de l’empresa EBC i algun caixer han quedat marcats a cops de pedra, martell o totxanes. Curiosament, al damunt de l’oficina bancària de La Caixa que més ha viscut aquesta acció, a Rocafort amb Gran Via, es troba la seu d’UPyD; potser per atzar, aquesta ha quedat incòlume, a recer de la protesta.

Un concessionari de Ford sabotejat al carrer Rocafort / Victor Serri

 

Una intervenció policial per disgregar la marxa

Ha estat després d’aquest caixer assaltat que la BRIMO, que fins al moment seguia de prop la cua de la manifestació sense intervenir, ha decidit actuar. A Rocafort amb Sepúlveda furgonetes situades als carrers adjacents han partit en dos la marxa, fent que els grups de manifestants es dividissin en direccions contràries. Un parell de cantonades més enllà, els Mossos d’Esquadra han repetit l’operació, fins que la manifestació ha quedat dividida en diversos grups que defugien les envestides dels agents policials.

Sense utilitzar càrregues contundents, però no per això privant-se d’algunes empentes, cops de porra, escridassades i amenaces, els antidisturbis han aclarit el terreny per tal que diversos agents de paisà poguessin recollir amb tranquil·litat efectes personals abandonats durant la marxa. Tot un riu de robes negres, extretes de pàrquings, contenidors, papereres o trobats al bell mig de la vorera, han estat recopilades per la policia. Als voltants del mercat de Sant Antoni i el carrer de Tamarit la manifestació ha quedat dissolta definitivament. El recompte definitiu de Rereguarda en Moviment i del Col·legi d’Advocats ascendia a set manifestants identificades i sis detingudes, a tocar de la mitjanit. A primera hora del matí de diumenge Rereguarda en Moviment ha informat que les persones detingudes –acusades dels presumptes delictes de desordres públics i tinença d'explosius– havien de prestar declaració davant del jutjat d'incidències dimarts al matí. Aquest diumenge a les cinc de la tarda han convocat una concentració a la comissaria de les Corts, on les detingudes eren a l'espera de ser traslladades a la Ciutat de la Justícia. Dimarts, després de declarar, totes elles han quedat en llibertat amb càrrecs.

Els antiavalots van disoldre la marxa a l'alçada del carrer Sepúlveda / Victor Serri

 

Manifestacions mentre s'investia les noves alcaldesses

La manifestació barcelonina coincidia amb una de similar a Madrid. “Si la solidaridad se extiende, la persecución se apaga” ha estat el lema de la convocatòria madrilenya, on es clamava per la llibertat del jove Alfon, entre moltes altres encausades, i on també hi havia espai per a tenir en la memòria a les víctimes de la repressió al barri del Gamonal o del muntatge 4F.

Alhora, un altre paral·lelisme es donava a les dues capitals: coincidia amb el dia de presa de possessió de les noves alcaldesses de les ciutats de Barcelona i de Madrid. Les imatges festives de celebració als consistoris contrastaven amb la crida de les manifestants a “no oblidar ni ignorar l’aparell repressor que està en marxa”, assetjant arreu a qui, com denunciaven les manifestants, s’atreveix a lluitar.  

Mostra'l en portada

Notícies relacionades