Drets

L'Ajuntament de Barcelona ordena que no es contracti el codirector de 'Ciutat Morta'

Xavier Artigas denuncia que està patint “una venjança personal per motius polítics”. El regidor Jaume Ciurana, després de revisar un llistat de les seves feines per a l'Institut de Cultura (ICUB), va decidir substituir-lo
Cerimònia d'entrega dels premis Ciutat de Barcelona
Gianluca Battista (Diagonal Periódico)
26/04/2015

El tinent d’alcalde de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, va manifestar, el 3 de febrer, que la concessió del premi Ciutat de Barcelona al documental Ciutat Morta era “una mostra de la independència del jurat” i “un símptoma d’una qüestió més de fons que hi ha a la ciutat, que és el valor suprem de la llibertat en la creació”. Això és el que va dir. Però, en paral·lel a aquestes paraules, va ordenar que s'elaborés un llistat de totes les feines que havia fet Xavier Artigas, codirector de Ciutat Morta, per a l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB). Un cop repassades les tasques audiovisuals que havia dut a terme el documentalista de manera regular i des de feia cinc anys per encàrrec de l'àrea de festes i tradicions de l'ICUB, des de la tinença d'alcaldia –segons han confirmat fins a quatre fonts diferents– es va decidir no tornar a contractar Artigas. 

“Des de feia cinc anys, tenia una sèrie de feines assegurades com a documentalista a través del departament de festes, cosa que representava la meva principal font d'ingressos. Cavalcada de Reis, Santa Eulàlia, Món Llibre, la Mercè i, alguns anys, també el Carnaval”, ha confirmat Artigas en declaracions a la Directa. “Enguany, s'acostava la celebració de Món Llibre, que és una de les festes que jo documentava per encàrrec del consistori, i no em trucaven. Vaig trucar jo, pensant que es devien haver despistat i un tècnic em va dir: 'No entenc res, però han agafat una altra persona que farà la teva feina'”, explica el codirector de Ciutat Morta. L'explicació de tot plegat va arribar un parell de dies més tard, quan un alt responsable de l'ICUB va dir a Artigas per via telefònica: “Clar Xavi, què t'esperaves? La veritat és que la vau liar força amb Ciutat Morta”. “Després d'allò del premi Ciutat de Barcelona, quan ells es van assabentar que treballaves per nosaltres, el primer que van fer és demanar-nos tot el que havies fet; però tot, eh! Tot. Els vídeos, quan vas començar...”, va voler justificar amb naturalitat l'interlocutor d'Artigas, que va mantenir una llarga conversa telefònica amb ell. “No t'ho prenguis com res personal, Xavi; tu havies treballat bé, però, per l'administració, és sa renovar els seus col·laboradors externs”, li va dir, intentant fer un gir argumental al perquè del veto municipal.
 

Jaume Ciurana, regidor de cultura de l'Ajuntament de Barcelona
Jaume Ciurana, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona

 

Un treballador de l'ICUB ha confirmat a la Directa que “era vox populi que tard o d'hora això acabaria petant perquè Artigas mai no es va amagar, però tothom sabia que el que feia tenia unes conseqüències polítiques molt fortes. El fet que no recollissin el premi Ciutat de Barcelona va generar una molèstia molt gran a Jaume Ciurana i d'altres persones”, sosté aquesta font municipal. També ens confirma que, avui dia, el guardó en forma de 'B' encara es troba al despatx personal de Ciurana, a l'Ajuntament de Barcelona. A més, aquesta mateixa persona ha revelat que, aquells dies, la Guàrdia Urbana “estava molt enfadada”. I explica que, durant les Festes de Santa Eulàlia –que van ser poc després que s'anunciés el premi Ciutat de Barcelona–, la direcció de la policia local es va assabentar que l'ICUB donava el premi a Ciutat Morta i els agents de trànsit van multar molts vehicles de l'organització de les festes. “Va ser insuportable, van multar moltíssims vehicles; no ens havia passat mai. Aparcàvem per fer les feines habituals, venia la policia i ens posava una multa i, a més, era evident que estaven de mal rotllo amb nosaltres”, relata amb perplexitat. “Nosaltres fem molts serveis a la via pública, alguns d'ells relacionats amb la infància; depenem molt de la Guàrdia Urbana en el desenvolupament de la nostra feina i tot va quedar molt marcat pel tema del documental”, amplia aquesta font.

En declaracions al programa El Matí de Catalunya Ràdio, Ciurana ha reconegut que va demanar un llistat de les feines de Xavier Artigas pel consistori, però ha justificat la substitució del documentalista a la fira Món Llibre com una pràctica habitual i ordinària "de rotació dels proveïdors". Després de llegir la informació publicada per la Directa –segons ell mateix ha explicat– ha fet aquest tuit: "Veig que la ficció continua venent després de Sant Jordi...". 

És una venjança personal per motius polítics”

“Tothom era conscient de la bona feina que hi feia; a la direcció, sempre estaven molt contents del resultat. Això m'ho han fet saber en incomptables ocasions. El mateix Ciurana coneixia els meus vídeos i n'havia parlat molt bé en públic, tot i no saber que l'autor estava fent Ciutat Morta al mateix temps”, explica Artigas, visiblement afectat davant el que ell descriu com a “venjança personal per motius polítics”. Un tècnic de l'ICUB que s'ha volgut mantenir en l'anonimat confirma que “entre els treballadors, la decisió unilateral de vetar la feina de Xavier Artigas ha generat molt malestar; ningú no en sabia res i va ser tot molt opac; això ha provocat certa indignació”. Alguns dels treballs audiovisuals recents que el documentalista de Ciutat Morta ha fet pel consistori són l'espot Mercè Arts de Carrer (MAC) –que una delegació de l'ICUB ha presentat a diversos països– i l'emotiu vídeo de la posada d'espelmes per commemorar el tricentenari (que es pot veure permanentment al centre cultural El Born). Per aquest últim vídeo, Artigas va rebre la felicitació explícita de Ciurana, abans de saber que era el codirector de Ciutat Morta. Per aquests treballs, va facturar 1.101,10 euros i 562,65 euros, respectivament. En total, Artigas ha elaborat una trentena de vídeos per a l'ICUB al llarg d'aquests cinc anys.

 

És important destacar que totes les feines que va produir Artigas pel departament de festes de l'ICUB portaven una llicència Creative Commons –no comercial– i, per tant, l'Ajuntament de Barcelona només va pagar per la feina feta i no pels drets de difusió. “Com que aquestes feines eren pagades amb diner públic, el millor era que no portessin una llicència restrictiva (Copyright) i que se'n permetés la lliure difusió, fet que estalviava costos a les arques municipals. No és el cas d'altres creadors que llicencien les seves obres pagades amb diners públics amb Copyright i, així, poden continuar guanyant diners”, explica Artigas.

 

La llei de contractació no obliga a la renovació

L'argument de la renovació esgrimit per la tinença d'alcaldia de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona topa amb el redactat de la llei de contractes del sector públic i amb la pràctica política de Ciurana dels últims anys. Segons l'article 138 d'aquesta norma estatal de 14 de novembre de 2011, no s'hauran de fer concursos públics ni rotacions en aquells contractes menors amb autònoms que no superin un valor de 18.000 euros. En el cas de Xavier Artigas, cap de les feines encarregades no han superat els 2.000 euros nets i el valor de contractació de la suma de tots els encàrrecs al llarg d'un any sempre s'ha situat entre els 5.300 i els 7.600 euros nets. Però, és més. La pràctica habitual de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona dista molt d'aquests objectius de transparència i renovació. Es dóna la circumstància, a més, que la fira Món Llibre –que enguany ha vetat la presència de Xavier Artigas– va disposar d'un estand i un taller de contes infantils a càrrec de l'editorial Símbol Editors, que és propietat de Núria Sales, l'actual esposa del regidor de Cultura Jaume Ciurana.

Reiteració en el cas del MACBA

No ha estat l'única vegada que la direcció política de les institucions culturals de Barcelona ha acomiadat responsables tècnics o treballadors a conseqüència de pressions externes. L'últim cas el trobem al MACBA en relació amb la polèmica mediàtica per l'exposició La bèstia i el sobirà. El 23 de març, Jaume Ciurana va comparèixer davant la premsa i va llegir un comunicat de la comissió delegada de la institució amb seu al Raval barceloní: “Lamentem profundament que un desacord entre professionals hagi situat el museu en el centre d'una polèmica no desitjada”. Amb aquestes paraules, Ciurana va justificar l'acomiadament del cap de programes públics del MACBA, Paul Beatriz Preciado, i del conservador en cap, Valentí Roma.

 

Notícies relacionades: