Territori

L'oposició al Caufec: quan defensar el territori es pot convertir en delicte

D'aquí una setmana comença el judici als sis activistes contraris al projecte urbanístic, als quals es demana un total de 27 anys de presó
Pancarta contrària al pla Caufec
Castellers d'Esplugues
20/10/2014

El 1991, l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat (amb majoria del PSC) va iniciar l'aprovació del pla Caufec, que implicava la urbanització de quasi 40 hectàrees ubicades entre el barri de Finestrelles –a la falda de Collserola– i Can Vidalet. Després de les irregularitats denunciades per la Direcció General d'Urbanisme de la Generalitat de Catalunya, el projecte va experimentar diverses modificacions fins que, la primavera de l'any 2005, la constructora Sacresa, propietat de la família Sanahuja, va iniciar els treballs de construcció del polèmic pla, aleshores rebatejat amb el nom de Porta Barcelona.

La nova versió del pla planejava 600 habitatges d’alt standing, dos gratacels de 105 metres d’alçada amb el seu parc empresarial, un hotel de quatre estrelles i el centre comercial més gran del vessant nord de Barcelona. També s’hi afegien dos equipaments de gestió privada i 120 pisos declarats de protecció per l’Ajuntament.

Oposició des del primer moment

L'oposició veïnal al pla es va fer sentir des de l'inici mitjançant la interposició d'una sèrie de recursos per la via administrativa i judicial, però no va ser fins l'any 2007 que es van iniciar un seguit d'accions de protesta que incloïen manifestacions, caminades per Collserola, xerrades, encadenaments d'activistes a bidons de ciment i excavadores o el desplegament d'una pancarta gegant a una de les torres Simbol, acompanyat de l'estada –durant tres dies– de diverses activistes penjades de la façana d'aquest conegut edifici d'Esplugues. D'aquesta manera, es va començar a bastir una campanya de rebuig al pla molt forta, amb la desobediència civil no violenta com a protagonista. La reacció de la constructora i les administracions va ser interposar un reguitzell de denúncies, detencions, multes i fins i tot l'empresonament d'un activista durant deu dies per desobediència a les penes multa.

D'aquí una setmana, sis activistes de la campanya No al Pla Caufec s'asseuran al banc dels acusats, a la Ciutat de la Justícia, pels fets ocorreguts durant la multitudinària manifestació de l'octubre de 2007, quan més de mil persones van entrar al recinte de les obres. De les sis activistes, cinc s'hauran de sotmetre a un segon judici, on es jutjaran els fets ocorreguts arran de l'entrada massiva de veïnes a un ple de l'Ajuntament el març de 2009. En total, els activistes afronten una demanda fiscal de 27 anys de presó i 600 dies de pena multa o l'equivalent de 9.940 euros, a banda d'una indemnització de 5.670 euros per a la companyia.

La possible duplicitat de condemnes es materialitza en un risc molt alt d'entrar a presó. Mentrestant, les entitats financeres que hi ha darrere Sacresa ja han reiniciat el projecte urbanístic –tal com va anunciar, el maig d'enguany, Pilar Díaz, alcaldessa d'Esplugues–, després d'una aturada de les obres que ha durat anys, en part per la pressió social i també pel concurs de creditors que ha patit Sacresa a conseqüència de la crisi dins el sector de la construcció.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: