Internacional

43 Ayotzinapa: vius se'ls van endur, vius els volem

La Garriga Societat Civil-Guerrera, la 'Directa' i Llumull Accions Audiovisuals han elaborat una revista i nou càpsules de vídeo que sintetitzen la lluita del poble de Guerrero (Mèxic) després de la desaparició de 43 estudiants al municipi d'Ayotzinapa
Aquesta setmana, la 'Directa' ha imprès i distribuït 8.500 exemplars de la revista 'Made in Mèxic, 43 Ayotzinapa'.
Francesc Parés / Sergi Grau
22/04/2015

El cas d'Ayotzinapa és una mostra brutal del clima d'impunitat en què viu la població mexicana, enmig d'un foc creuat entre l'Estat i els poderosos càrtels de la droga que ha deixat un saldo de més de 120.000 morts durant els últims vuit anys. Sovint, aquesta línia divisòria desapareix i la col·lisió entre la classe política i els grups criminals converteix els pobles i les comunitats en inferns nodrits de fosses comunes. La desaparició dels 43 estudiants normalistas (que es formaven per fer de mestres a les comunitats més marginades de Guerrero) la nit del 26 de setembre de 2014 és un episodi de la història recent que ensorra la sensació de seguretat que el president Enrique Peña Nieto ha volgut vendre amb la detenció de narcotraficants importants.

Ara, els estudiants i mestres de Guerrero, amb la seva lluita incansable per trobar els seus companys, han esdevingut enemics del govern. Malgrat tot, el coratge i l'estoïcisme de les famílies dels desapareguts és un exemple de dignitat que ha recorregut el món amb un clam: Vius se'ls van endur, vius els volem.

 

Aquesta setmana, la Directa ha imprès i distribuït 8.500 exemplars –3.500 dels quals encartats a l'edició 383 de l'edició quinzenal en paper– de la revista Made in Mèxic, 43 Ayotzinapa, editada per Llumull Accions Audiovisuals i coordinada per Teresa Niubó, Francesc Parés i Fran Richart, el nostre corresponsal a Mèxic. Niubó, amb l'empenta de La Garriga Societat Civil-Guerrera, ha aconseguit el suport de l'Ajuntament de La Garriga i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament per poder finançar el projecte.

El mes de febrer passat, van poder accedir als municipis muntanyencs de Guerrero per entrevistar estudiants supervivents, familiars dels desapareguts i guerreristas en lluita que, des de fa setmanes, ocupen les seus dels ajuntaments. La revista és un document excepcional ple de testimonis valuosos i emotius que també van voler parlar davant una càmera per aconseguir que el seu missatge arribés fora de les fronteres mexicanes. L'equip d'audiovisuals de la Directa ha treballat durant tres setmanes per fer la postproducció de nou càpsules d'entre dos i vint minuts de durada que sintetitzen la difícil situació que es viu ara al sud-est mexicà. El 4 de maig es farà un acte públic de presentació de la revista i d'un DVD amb els vídeos a la seu del Fons Català de Cooperació, a la Rambla de Santa Mònica número 10 de Barcelona. Serà només cinc dies abans que una delegació de resistents d'Ayotzinapa visiti la capital catalana.

 

Notícies relacionades: