L'Ajuntament de Tarragona aprova un estudi de la qualitat de l'aire al Polígon Sud impulsat per la Plataforma Cel Net

La moció va ser aprovada per unanimitat amb uns costos estimats de 295.000 euros que serien assumits per la Generalitat. La Plataforma fa temps que demana a través de la campanya “Ara, el Polígon Sud” un control sobre la qualitat de l'aire
Panóramica dels barris de ponent de Tarragona amb el Polígon Sud al fons
Oriol Vidal Navarro
Oriol Vidal Navarro 23/07/2015

Mentre la temperatura puja i puja i se superen rècords de calor a la ciutat de Tarragona, els ànims són particularment càlids, i no per motius meteorològics. Aquesta setmana s'ha presenciat un debat sobre la qualitat de l'aire.

El passat 11 de juliol es volia presentar una moció impulsada per la Plataforma Cel Net, que després de la campanya “Ara, el Polígon Sud”, demanaven un control sobre la qualitat de l'aire. Es proposava un estudi ambiental com a eina d'avaluació, i la moció tenia també uns compromisos sobre les dates d'execució i finançament. Tots els grups al consistori li van donar suport (C's, ERC-MES-MDC, CiU, CUP i ICV EUiA) excepte el PP i el partit al govern, el PSC.


Els motius que exposava la tinenta d'alcalde per no presentar de manera unitària la moció eren que l'origen de la contaminació podia no ser la indústria química


El dia anterior, una entrada al bloc personal de la tinenta d'alcalde de Mobilitat, Cultura i Festes, Begoña Floria, mencionava la moció, i, malgrat afirmar que “cal avaluar molt millor la qualitat de l'aire”, comentava que “mai la plataforma Cel Net s'havia posat en contacte amb el govern per a parlar del tema”. Des de Cel Net van respondre que havien enviat un correu a l'ajuntament a data 9 de maig per “concretar una cita amb el regidor/a responsable de Medi Ambient o l'alcalde per parlar de la possibilitat d'iniciar un estudi de la qualitat de l'aire al Polígon Sud”. Els motius que exposava la tinenta d'alcalde per no presentar de manera unitària la moció eren que l'origen de la contaminació podia no ser la indústria química, per això calia tenir en compte “qualsevol altre focus d'afectació, el transit seria important però també hi hauria d'altres”. L'altre era que l'import de l'estudi no podia ser assumit per l'ajuntament tarragoní.

 

Les demandes de Cel Net ja van fer possible un estudi al Polígon Nord, i van revelar una falta de control en determinats productes tòxics / Oriol Vidal Navarro El grup socialista va registrar el mateix dia 13 –data que es van registrar les dues mocions– proposant també un estudi ambiental, però avaluant en l'àmbit epidemiològic diversos factors a més de l'aire: aigua i menjar. Aquesta moció va ser impulsada per la fundació Mediterrània, Mare Terra. El següent dia, en una jornada on la fundació va organitzar una neteja de la platja del Miracle, el seu portaveu, Ángel Suárez va realitzar crítiques contra la Plataforma Cel Net, qüestionant la seva independència en relació a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC): “Cel Net està parlant de la UPC per a realitzar l'estudi” i en canvi apostava perquè la Universitat Rovira i Virgili realitzés el suposat estudi “defenso els nostres científics, que són molt bons”.

Les crítiques airejaven les velles polèmiques Tarragona–Barcelona, tal com escrivia la tinenta d'alcalde tres dies abans al seu blog, parlant de la universitat que havia de realitzar el suposat estudi quan ni s'havia registrat la moció. A la moció impulsada per Cel Net no es parlava de cap universitat en concret, només feia referència a la UPC com la universitat del grup d'investigació que va realitzar l'estudi del Polígon Nord.

Carta a l'alcalde

En una carta que la Plataforma va dirigir a l'alcalde en resposta als moviments i declaracions dels últims dies, recordaven que “l'autoria de l'estudi ha de ser escollida per concurs públic”, i que “la independència de Cel Net es mostra que no rep ajudes ni subvencions de cap tipus, cosa que no es podia afirmar de la Fundació Mediterrània-Mare Terra. També afirmaven en aquesta carta, que l'estudi de la qualitat de l'aire era molt més prioritari que un estudi epidemiològic, de l'aigua o el menjar, però que no estaven en contra.


En una carta de la Plataforma dirigida a l'alcalde, recordaven que “l'autoria de l'estudi ha de ser escollida per concurs públic”


En un altre àmbit com és en la sanitat pública, també s'han produït curioses declaracions de la mà del portaveu de la fundació Mediterrània, afirmant en una notícia publicada a la web que el servei d'hemodinàmica s'havia reobert gràcies a les reclamacions de la Coordinadora d'Entitats de Tarragona, també presidida per Juárez, sense mencionar l'activitat del grup de Treball per la Sanitat Pública https://twitter.com/SanitatTGNPubli.

Finalment, el divendres 17 de juliol, després d'una jornada molt llarga on es van debatre les dues mocions, l'Ajuntament va aprovar per unanimitat la moció presentada per Cel Net de realitzar un estudi de la qualitat de l'aire, on els seus costos, estimats en 295.000 euros, serien assumits per la Generalitat.

També es va aprovar, amb tots els vots a favor excepte els de la CUP i l'abstenció de CiU, l'estudi epidemiològic addicional. 44 anys després de la inauguració de la refineria de petroli, no han vist les tarragonines gaires estudis sobre la qualitat de l'aire. El temps dirà si l'esperat estudi del polígon Sud trigarà molt a materialitzar-se.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades