El pistoler de la matança de Florida és un supremacista blanc, membre d'una milícia

Nikolas Cruz va ser entrenat per la milícia Republic of Florida, que mesos enrere havia participat a les manifestacions feixistes de Charlottesville i havia emès un vídeo cridant a la guerra racial quatre dies abans del tiroteig
Bandera de la milícia Republic of Florida, amb el logotip del Moviment de Resistència Afrikaner

Nikolas Cruz, de 19 anys, és autor de la massacre de Parkland, un municipi de 3.000 habitants de l'estat de Florida. Hi van morir 17 persones pels trets d'un fusell d'assalt AR-15, adquirit legalment a Florida, un estat que no exigeix ni permís ni llicència per adquirir un arma, ni tampoc registrar-la.

L'exalumne Cruz era membre d'un grupuscle supremacista blanc. Abans del tiroteig, va ser entrenat per una milícia anomenada Republic of Florida. Així ho ha confirmat a la Lliga Antidifamació (ADL) el líder de la milícia Jordan Jareb. L'objectiu de “l'organització protofeixista”, en paraules del propi Jareb, era crear un “etnoestat blanc” a Florida, una visió compartida per Cruz, que segons Jareb “odiava els jueus i el feminisme”.

El jove era membre de Republic of Florida i va participar en entrenaments militars amb armes de foc a Tallahassee, en una missió similar a les del KKK

El jove era membre d'una sectorial del grupuscle a Clearwater i va participar en activitats per captar nous membres i en entrenaments militars amb armes de foc a Tallahassee, la capital de l'Estat de Florida, en una missió similar a les del KKK. Jareb va ser arrestat l'any 2016 per amenaçar el governador de Florida, el republicà Rick Scott. El grup racista també havia participat en l'acte del gurú de l'alt-right Richard Spencer a Gainesville.

Republic of Florida, que mesos enrere va participar a les manifestacions feixistes de Charlottesville que van acabar amb un atropellament mortal intencionat, va emetre un vídeo “cridant a la guerra racial”, quatre dies abans del tiroteig. Republic of Florida recomana també la lectura d'un llibre de James Mason, que crida a les accions de llops solitaris contra no-blancs i jueus i admirava al ultradretà noruec Anders Breivik. Cruz va ser detingut després del tiroteig a Parkland, població a uns 80 quilòmetres de la ciutat de Miami. A més, havia emprès un programa del govern d'entrenament militar per a joves.

L'afiliació dretana, conservadora i islamòfoba de Cruz era ben coneguda a l'institut Stoneman Douglas. Afí a l'alt-right, Cruz vestia sovint la gorra de Donald Trump de “Make America Great Again”

L'afiliació dretana, conservadora i islamòfoba de Cruz era ben coneguda a l'institut de secundària Stoneman Douglas. Afí a l'alt-right, Cruz vestia sovint la gorra de Donald Trump de “Make America Great Again”. També era evident la seva fixació per les armes, que havia mostrat en altres ocasions a l'institut i al seu compte d'Instagram. A YouTube havia evidenciat la seva predisposició a la violència: “vull matar gent amb la meva AR-15”, va afirmar Cruz. També havia escrit que volia matar policies i antifeixistes i estava obsecionat amb el grup neonazi Atomwaffen Division, responsable de diversos assassinats recents a Florida, com han revelat diversos membres de Republic of Florida al fòrum ultra 4chan.

Les amenaces directes de Cruz, el mes de setembre passat, van portar un usuari de YouTube a alertar l’FBI, que no va actuar. Cruz també havia lloat Elliot Rodger, el tirador d'Isla Vista que l'any 2014 va matar set persones a la Universitat de Califòrnia Santa Barbara motivat per la misogínia.

La massacre escolar de Parkland arriba dos mesos després del tiroteig a la escola de secundària Aztec de Nou Mèxic, on un altre supremacista blanc afí a les tesis de l'alt-right, fan del pistoler supremacista blanc Dylann Roof i exalumne, William Atchison, va assassinar a trets dos companys. El debat sobre el control de les armes es va intensificar després de la matança de Las Vegas, on van ser assassinades 58 persones, però Trump no ha implementat cap política. La de Parkland és la segona matança més mortífera en un centre d'ensenyament des de l'escola de Sandy Hook, l'any 2012, on van ser assassinades 28 persones. L'assassinat en massa de Florida supera el tiroteig de Columbine, on va haver-hi quinze morts, incloent als dos tiradors adolescents, estudiants del centre.

 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades