Què hi trobem, a la 'Directa' 392?

Suplement sobre la crisi de refugiades, venda d'edificis públics per part del govern català, avantatges i inconvenients de l'aposta electoral, etc.
El govern català va perdre més de set milions d’euros amb la compra i venda de la Casa Burés
Ferran Domènech 21/09/2015

La Directa 392 arriba amb un suplement editat conjuntament amb la Fundació Solidària Flama titulat El Mediterrani on trobareu una panoràmica de la situació de les refugiades que arriben a Europa provinents de zones en conflicte, una anàlisi de la pèssima gestió institucional d'aquests fluxes migratoris i una crítica als maltractaments burocràtics exercits sobre la població desplaçada.

Des de 2012, el govern català ha venut 40 edificis públics ubicats a Barcelona a fons d’inversió, societats i empreses privades. A canvi, ha pogut recaptar uns ingressos extraordinaris de 660 milions d’euros. Tanmateix, si analitzem en profunditat les operacions immobiliàries, els acords de venda no són pas tan rendibles per a l’erari públic. Joan Mas ho explica en el reportatge que obra la Directa 392.

A continuació, a la secció "Al peu del canó", una dotzena d'activistes avaluen els avantatges i els inconvenients de l'aposta electoral impulsada per sectors provinents dels moviments socials. El reportatge de Marc Rude i Jesús Rodríguez planteja si és útil accedir a les institucions per avançar cap a la ruptura, la transformació o la revolució social o bé és contraproduent, així com la relació que han de tenir els col·lectius i les persones que són a dins les institucions amb qui n'està fora.

 

Portada Directa 392 / Hugo Cornelles

 

A la secció "Miralls", Jordi de Miguel entrevista la filòsofa Marina Garcés, que pregunta i es pregunta sobre revolucions i mons comuns. Per a ella, la filosofia és pell, paraula i carrer; per això fuig de retrats amb prestatges.

El preu de l’electricitat no ha parat d'apujar-se durant els últims deu anys i, amb ell, el nombre de persones que pateixen situacions de pobresa energètica. A la secció "Cruïlla", Maties Lorente ens explica com, des de les cooperatives d’energia, s’aposta per un canvi de paradigma que pugui fer front a les grans companyies.

 

Portada del suplement 'El Mediterrani', editat conjuntament amb la Fundació FlamaFa 40 anys, a dos quarts i cinc de nou del matí del 27 de setembre de 1975, el voluntari d’ETA Juan Paredes Manot Txiki, era afusellat al costat d’un dels murs del cementiri de Cerdanyola. Un altre militant d’ETA i altres tres del Front Revolucionari Antifeixista i Patriota (FRAP) eren igualment executats a Burgos i Hoyo de Manzanares. A la secció d'opinió "Impressions", Antoni Batista relata com Franco moria matant, 54 dies abans de la seva mort.

A continuació, a la secció "Roda el món" expliquem un projecte del Senegal que contribueix a millorar l'economia informal duta a terme per grups de dones al país africà. També expliquem el cas de l'incendi en una fàbrica de xancletes de Filipines on van morir 74 persones, que va posar en evidència el model d'explotació laboral en aquest país asiàtic. Per últim, viatgem a Alemanya, on les dificultats de les persones refugiades per comunicar-se amb les seves famílies i fer tràmits burocràtics són un element més del malson quotidià a causa de que les autoritats berlineses no faciliten l'accés a xarxes Wi-Fi.

La secció "Expressions" s'obre des del cor de la ciutat de València. Batallar // Batallem és una exposició atípica que combina artistes inclassificables amb explosions de vida en comú al voltant d'allò popular i la música. A continuació, Oriol Fuster ens acosta al Festivaletteratura de Màntua (Llombardia, Itàlia), un dels fruits més saborosos, avui, d’un territori històricament privilegiat en la història de l’art i l’esquerra italianes. Per últim, Ana Sofía Cardona entrevista a Sílvia Tomàs que, amb tan sols 24 anys, ha recorregut part de la península amb les seves cançons compromeses, plenes d'emoció i veritats.

Tancant la Directa 392, Àlex Romaguera entrevista a Roberto Rivas, més conegut com el bomber que, ara fa dos anys i mig, es va resistir a deixar sense casa Aurelia Rey, una octogenària de la Corunya sobre la qual pesava una ordre de desnonament per no pagar dos mesos de lloguer. Arran d’aquella acció, Rivas i set dels seus companys van ser condemnats a 600 euros de multa com a responsables d’un delicte d’ordre públic.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades