Drets

Idrissa Diallo: crònica d'una mort qualsevol

Metromuster, Tanquem els CIE i la Directa, coproduiran un llargmetratge construït a partir de la figura d'un jove trobat mort al CIE de Barcelona l'any 2012
Infografia descriptiva del documental
Pau Fabregat
07/11/2014

El nou projecte del segell independent Metromuster es titularà Idrissa: crònica d'una mort qualsevol (IdrissaDOC). La productora de diversos projectes com el reeixit documental Ciutat Morta, que narra la història del cas conegut com a 4F, impulsarà, conjuntament amb Tanquem els CIE i la Directa, un nou llargmetratge en format de documental d'assaig. IdrissaDOC arrenca amb força després que, aquesta setmana, els seus directors, Xavier Artigas i Xapo Ortega, hagin recollit el premi al millor pitching del prestigiós festival Miradas Doc de Tenerife. Aquesta categoria incloïa centenars de projectes en fase de desenvolupament i han estat guardonats per un jurat format per responsables de canals televisius i productores del ram.

El títol del nou documental fa referència a Idrissa Diallo, un jove emigrat des de l'Àfrica subsahariana –probablement de Guinea Conakry– que va ser trobat mort la nit de reis de l'any 2012 al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona, on restava privat de llibertat sota custòdia de la Policia Nacional espanyola. Partint d'aquest tràgic succés i de la reconstrucció de la vida que hauria pogut tenir Idrissa –del qual no es té ni un fotografia ni se sap res més que el seu lloc d'origen i l'indret on va morir–, el projecte pretén construir un retrat col·lectiu i desgranar la cadena de mecanismes de control que vulneren sistemàticament els drets humans més bàsics de les persones migrades. Com expliquen els directors: “No volem parlar del drama humà de l'estret de Gibraltar o de la tanca de Melilla, volem parlar de nosaltres i de la ciutat on vivim, que permet l'existència d'un camp de concentració al segle XXI”, fent al·lusió al CIE. La seva intenció és parlar del que consideren “polítiques racistes dels governs”, el FRONTEX i el sistema europeu de control de fronteres bastint una història que tant podria ser la que va viure Idrissa com la que viuen milers de persones diàriament arreu del planeta.

 

El guió farà un relat invertit en el temps basat en la construcció de múltiples hipòtesis sobre el possible periple d'Idrissa des de la mort al CIE fins a l'inici del seu viatge, a través d'un total de sis etapes: el CIE, la supervivència a Barcelona, de la frontera a Barcelona, la frontera, la sala d'espera i l'origen. Artigas i Ortega afirmen que volen aprofundir en una reflexió sobre Europa i la seva ciutadania, “gent a qui ens agrada viatjar i conèixer d'altres cultures”, per mostrar la dicotomia entre la turista occidental amb un nivell de vida benestant i la persona migrant que marxa del seu país per la necessitat de cercar un futur més pròsper lluny de casa seva.

“Volem que aquest sigui un projecte cooperatiu que cerqui sinergies amb els col·lectius que treballen dia a dia sobre aquest tema”. És per això que el llargmetratge, que es desenvoluparà durant tot l'any 2015, compta amb la complicitat de l'estesa xarxa d'entitats que donen suport a les persones migrades arreu de l'Estat espanyol. L'objectiu primordial, en aquest moment, és cercar el finançament necessari per produir un documental que tracti aquest tema amb uns codis que vagin més enllà dels cercles activistes i arribin al gran públic.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: