Internacional

Kobane resisteix malgrat el doble joc de Turquia

Desenes de brigadistes internacionals occidentals han arribat al Kurdistan sirià per lluitar al costat de les forces kurdes

Un vídeo fet públic recentment per Dicle News Agency mostra una suposada trobada entre efectius de l'exèrcit turc i milicians d'Estat Islàmic (EI) a la frontera entre Turquia i Síria, prop de la ciutat assetjada de Kobane. Aquesta evidència s'uneix al cúmul de sospites existents sobre la complicitat de Turquia amb EI, com el fet de tancar la frontera de Turquia amb Kobane a les militants i voluntàries kurdes que pretenien entrar per defensar la ciutat o prestar qualsevol tipus d'ajuda a les Unitats de Defensa Popular (YPG), o el fet d'equiparar el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) i EI com a grups terroristes, així com negar-se a atacar els gihadistes a Kobane, tot i tenir el permís parlamentari. Els desmentits i els malentesos mutus entre el govern turc del Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP), les forces peixmergues (les milícies armades del Kurdistan iraquià) i el Partit de la Unió Democràtica (PYD) –la formació política kurda de Síria– sobre permetre la seva arribada a Kobane també ha servit d'excusa per acusar Turquia de distreure i confondre mentre la ciutat queia. Finalment, Recep Tayyip Erdogan va permetre l'arribada –massa tard– de reforços armats kurds. El 20 d'octubre, Turquia va afirmar que permetria l'accés dels peixmergues a Kobane per territori turc: “Estan preparats des de fa dos o tres dies, no sabem per què encara no han sortit”, va explicar el colíder del PYD Salih Muslim a la CNN turca.

El grup gihadista EI ha reprès l'atac a Kobane amb força, després del retrocés dels darrers dies, i intenta –a qualsevol preu– prendre el control de la ciutat fronterera amb Turquia, un punt clau ja que és l'indret per on han d'arribar i entrar els combois peixmergues que pretenen socórrer les milícies kurdes del Kurdistan sirià. En un comunicat emès durant les darreres hores, el comandament central de les YPG ha afirmat que “els grups armats (d'Estat Islàmic) intenten incrementar els seus atacs gràcies als reforços que han rebut, però les combatents de les YPG i del batalló Burkan al-Firat –integrat per membres de l'Exèrcit Lliure Sirià (ELS)– els estan infligint cops molt durs”. La situació continua sent molt delicada.

Només fa un parell de nits, un comboi de 155 peixmergues es dirigia finalment cap a Kobane amb camions militars, metralladores, morters, llançagranades i peces d'artilleria, segons un oficial del govern regional del Kurdistan iraquià, liderat per Masoud Barzan. Ja amb anterioritat, les YPG i les forces peixmergues havien combatut juntes al nord de l'Iraq fent front a EI. Així doncs, la unió de forces per defensar Kobane no seria pas una novetat.

Brigadistes internacionals

Malgrat el tebi suport de la comunitat internacional i la complicitat turca en el setge, les kurdes no estan pas soles. Ni a Kobane ni a Rojava –situada al Kurdistan sirià autònom. Les YPG compten amb la presència de voluntariat occidental que lluita contra el feixisme d'EI. Un dels brigadistes més coneguts és el marine vetarà dels EUA Jordan Matson, de 28 anys i natural de Wisconsin; o Brian Wilson, un militar d'Ohio. Desenes de voluntàries d'altres indrets –per exemple, de Síria, Alemanya i altres llocs d'Europa– han accedit al cantó de Jazira i a la seva capital, Qamishli, entrant pel Kurdistan iraquià, ja que Kobane està blindada per les tropes turques.

Una d'aquestes persones és el jove grec de 28 anys Kristopher Nikolaidis, que fa cinc mesos que s'hi va desplaçar per “lluitar contra el feixisme global i per la defensa de la democràcia i la pau al Kurdistan”. El gruix de combatents són kurdes i grups locals de l'ELS, però també trobem molta gent turca que s'ha unit a les YPG, com Arslan Çelik. Çelik, de 26 anys, estudia Ciències Polítiques a Turquia i integra la milícia kurda des de l'abril. “He vingut aquí perquè els gihadistes d'EI vénen d'arreu del món per instigar una guerra contra la humanitat i el meu govern els ajuda”, afirma. “Lluitem per defensar els valors democràtics d'aquesta revolució liderada pel poble kurd perquè, ara mateix, només els kurds són capaços de portar la pau al Kurdistan, Síria i Turquia”, sosté Çelik.

El capità de les YPG a Jaz'ah, Azad Hussein, diu que donen la benvinguda “als companys internacionals”, però “no a qualsevol”. Només accepten “aquells combatents qualificats i que comprenen la causa kurda”. “Rebutgem els que s'uneixen a nosaltres només perquè estan desil·lusionats amb les seves vides i busquen aventures –diu Hussein–, ja ho hem fet moltes vegades amb els que arriben a les nostres bases frontereres”.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: