Llibertats

L'asseguradora de la Generalitat indemnitza Ester Quintana amb 260.931 euros

Els diners han estat dipositats al compte corrent de la secció tercera de l'Audiència de Barcelona, tribunal que jutjarà els fets. Fa tres mesos, Jordi Jané, conseller d'Interior, va anunciar que es reservaria una partida per aquest concepte
Ester Quintana (al centre de la imatge, durant la presentació del documental sobre el seu cas que s'ha estrenat recentment) serà la primera víctima de l'impacte d'una bala de goma indemnitzada pel govern català
Pedro Mata (Fotomovimiento)
15/09/2015

L’asseguradora de la Generalitat de Catalunya, Segurcaixa Adeslas SA de Seguros y Reaseguros, ha consignat 260.931,15 euros al compte de la secció tercera de l'Audiència de Barcelona en concepte d'indemnització –d'acord amb els informes forenses existents– a Ester Quintana, víctima d'una bala de goma disparada pels Mossos d'Esquadra. Sigui quina sigui la sentència del cas, Quintana rebrà aquests diners abans de la celebració del judici.

La decisió suposa un pas més en el reconeixement de la responsabilitat de la Generalitat i és el primer cop que s’indemnitza algú arran d'unes lesions causades per una bala de goma. El mes de juliol d'enguany, el conseller d'Interior, Jordi Jané, ja va anunciar que s'havia “reservat una partida” amb aquest objectiu. L'entrega d'aquests diners suposa, a més, un reconeixement de culpa que contradiu la versió sostinguda des de fa tres anys per l'exconseller d'Interior Felip Puig i pel seu successor Ramon Espadaler, segons la qual les ferides de Quintana no tenien el seu origen en l'actuació policial.

El procés judicial segueix el seu curs i haurà de dirimir la responsabilitat penal del sotsinspector Eduardo Casas Pascual i l'escopeter Llorenç Benjumea Blanco

La resta de damnificats, malgrat la decisió parlamentària d’indemnitzar-los i de crear una comissió d’estudi dels casos particulars per resoldre la situació en un termini breu, no han rebut cap indemnització del govern català. En el cas d’Ester Quintana, el procés judicial seguirà el seu curs i s'hauran de dirimir les responsabilitats penals del sotsinspector Eduardo Casas Pascual i l'escopeter Llorenç Benjumea Blanco, imputats per un delicte de lesions. La pena màxima podria ser de tres anys de presó en cas que es consideri que van actuar amb imprudència o de dotze anys de presó si es dictaminés que van ser lesions doloses.

Reconeixement de l'autoria policial

Al llarg de l'últim any, un degoteig d'informacions ha anat confirmant l'autoria policial de les ferides a Ester Quintana. El mes de novembre de 2014, les noves advocades dels agents imputats van demanar una bateria de proves noves, que van ser denegades pel jutge instructor, decisió que les lletrades van recórrer. En el curs de la vista del recurs d’apel·lació celebrada davant la secció desena de l’Audiència de Barcelona, una de les advocades va corroborar que les lesions d’Ester Quintana van ser causades per una arma policial dels Mossos d’Esquadra.

El mes de juliol, l'actual conseller d'Interior, Jordi Jané, ja va anunciar que s'havia “reservat una partida” amb l'objectiu d'indemnitzar Quintana / CDC

 

Aquesta afirmació va transcendir als mitjans, ja que era la primera vegada que s’admetia l’origen de les lesions, fet que desmentia la postura oficial mantinguda fins llavors per Interior. A mitjan estiu, la secció desena va desestimar el recurs de la defensa dels agents que demanava allargar la instrucció i practicar més proves indagatòries. La desestimació del recurs es fonamentava en el fet que la instrucció ha estat molt profunda i la tesi de la lesió per un projectil de foam de la llançadora de 40 mm que pretenien introduir les defenses dels Mossos *in extremis havia quedat descartada al llarg de la investigació.

La desestimació del recurs era el darrer pas per obrir la porta a la fase següent, la del judici oral, en què l’escopeter i el sotsinspector de la Brigada Mòbil seran jutjats per les lesions de Quintana. Tot i que no hi ha calendari de judici, es pot preveure que se celebri abans del juliol de 2016.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: