Llibertats

"No t'agradaria que s'assabentessin d'això del procés a la teva feina, no?"

L'advocat de Quim Gimeno incorpora les afirmacions que fonamentarien un presumpte delicte de coaccions a la querella contra "dos agents de cossos de seguretat de l'Estat"
Roda de premsa de presentació de la querella, aquest matí, a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya
Victor Serri
20/04/2016

Les onze pàgines de la querella redactada per l'advocat Andrés García Berrio per denunciar l'intent de captació de l'activista Quim Gimeno com a confident per part de la "seguretat de l'Estat" es van registrar aquest dimarts al jutjat de guàrdia de la Ciutat de la Justícia de Barcelona. El lletrat manté que, durant el procés, s'hauria comès un presumpte delicte de coaccions. Al text, s'identifica els suposats espies amb els cognoms que ells mateixos van proporcionar al denunciant, tot i que no es descarta la possibilitat que fossin sobrenoms i, per això, es demana a la justícia que faci les indagacions pertinents per esbrinar-ho. Entre els documents adjuntats a la querella, hi ha fotografies sense distorsionar on s'aprecia la cara dels individus amb tota claredat. "Aquesta part entén que formen part del Cos Nacional de Policia, sense poder descartar plenament la seva adscripció a un altre cos de seguretat de l'Estat", cosa que deixa la porta oberta a altres escenaris.


S'explica que el primer contacte de l'individu D.S.G. es va produir simulant que era un periodista de l'Agència EFE. Tot seguit, s'exposa una cronologia detallada dels cinc encontres entre denunciant i denunciats, incloent-hi les tres cites a la terrassa d'un bar de la plaça de la Concòrdia del districte de les Corts de Barcelona. La part més destacada de l'argumentari són les frases pronunciades pels qui serien representants de l'Estat. "Si demà passa res dolent, estàs en aquest procés i et podries veure involucrat" i "No t'agradaria que s'assabentessin d'això del procés a la teva feina, no?" són algunes de les afirmacions que, segons l'advocat, van fer que Gimeno "de manera progressiva, s'anés sentint fortament intimidat". Quan el superior s'incorpora a les trobades –responent a les inicials T.M.– ho fa amb una "actitud dura i intimidatòria" –segons la querella– i comença a proferir "ordres" al potencial confident: "No nos andemos con tonterías. Vamos a hacer lo que yo diga. Si te digo que vayas a este sitio vas, si te digo que llames a este teléfono, lo haces". Així de contundent.

Es detalla que el primer encàrrec al jove va ser la confecció d'un llistat de dades personals de les sòcies de l'Ateneu Cooperatiu La Base del barri de Poble-sec, una entitat de caràcter associatiu legalment registrada i amb llicència d'activitats.

La querella demana que s'emeti un ofici a la Direcció General de la Policia Nacional perquè faciliti la filiació dels qui serien els agents que haurien participat en els fets

L'advocat García Berrio sol·licita l'obertura d'una investigació, que es prengui Gimeno en declaració i que s'emeti un ofici a la Direcció General de la Policia Nacional perquè faciliti la filiació dels qui serien els agents de la policia que haurien participat en els fets i, posteriorment, se'ls citi a declarar en qualitat d'investigats. Les proves documentals aportades són fotografies d'alta qualitat, l'enregistrament d'àudio de la cita de l'11 d'abril i el contingut de dues trucades telefòniques.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: