Drets

El Parlament de Catalunya vota una resolució històrica pel tancament dels CIE

Avui, el Parlament de Catalunya ha debatut i votat un conjunt de mesures relacionades amb les persones migrants. PP i Ciutadans s'han oposat a la resolució que reafirma la voluntat de tancar els CIE. La resta de partits s'hi han mostrat a favor
Membres de les diverses plataformes i col·lectius que han impulsat la resolució posen a les escales del Parlament en una imatge històrica
Gorka Leiza
23/07/2015

El ple del Parlament català ha aprovat, avui, un conjunt de conclusions que marquen un precedent històric en l'àmbit de les polítiques migratòries. La major part de forces polítiques catalanes han votat a favor de la clausura dels centres d'internament d'estrangers (CIE), tret del PP i Ciutadans, que s'han oposat a donar suport a la mesura que reclama al govern espanyol la fi de la privació de llibertat de les persones migrants en situació irregular.

Tancarem el CIE ha estat al capdavant de moltes de les conclusions elaborades a la Comissió de Drets Humans i de Justícia en matèria migratòria

Per la plataforma Tancarem el CIE, que aglutina la Fundació Migra Studium, SOS Racisme i l'associació Tanquem els CIEs, el pronunciament del Parlament és tot un èxit. A través de la seva campanya, la plataforma ha estat al capdavant de moltes de les conclusions elaborades a la Comissió de Drets Humans i de Justícia en matèria migratòria que avui s'han aprovat a l'hemicicle català.


Tanmateix, l'únic CIE que actualment hi ha en funcionament a Catalunya –situat a la Zona Franca de Barcelona– no tancarà les portes immediatament. El control dels centres d'internament és una competència que depèn del Ministeri de l'Interior espanyol i, per ara, la institució que lidera Jorge Fernández Díaz no ha mostrat cap voluntat per eradicar les pràctiques de reclusió i de deportació de persones migrants en situació irregular.


Més enllà de tancar els CIE

Les conclusions que s'han aprovat avui al Parlament, però, van més enllà de la proposta per tancar els CIE, fan una crítica profunda al model de política migratòria estatal i europea i reivindiquen que, sota un paradigma de respecte als drets humans, es garanteixin unes condicions dignes a la gent nouvinguda que viu al país. “Per nosaltres, la resolució és un pas molt important, però tenim clar que cal seguir lluitant als carrers i als barris per eradicar del tot el racisme institucional”, explica a la Directa Marc Serra, portaveu de l'associació Tanquem els CIEs.


“La resolució catalana també és important perquè es podria traduir en declaracions similars a altres comunitats autònomes que ja hi han mostrat interès. Andalusia, Madrid, les Illes Balears i el País Valencià ja hi estan treballant”, afegeix Serra.

Un altre dels punts clau de la declaració és el fet que també s'insta el Ministeri de l'Interior a posar fi a les deportacions exprés de persones migrants

Un altre dels punts clau de la declaració és el fet que també s'insta el Ministeri de l'Interior a posar fi a les deportacions exprés de persones migrants. “Les expulsions es produeixen en un màxim de 72 hores i es fan sense cap mena de garantia per la gent afectada, que no pot ni accedir a un advocat”, denuncia l'activista Marc Serra. D'altra banda, la resolució també reclama al ministeri que derogui el Protocol 2007, un procediment que s'utilitza en les operacions de macro deportació i que permet lligar amb corretges i fins i tot sedar les persones que oposin resistència durant aquest procés.

No tot cau sobre la teulada del govern espanyol, però. La Generalitat sí que té competències per acabar amb les batudes policials de perfil ètnic que tot sovint ha dut a terme a través dels Mossos d'Esquadra. Aquesta és una altra de les pràctiques que s'hauran d'eliminar segons les conclusions que s'han establert avui al Parlament.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: