Internacional

La policia grega trasllada refugiats de Lesbos emmanillats amb brides

Un vídeo gravat al ferri que uneix Mitilene i Kavala demostra que els lliguen les mans amb brides. Posteriorment, els pugen a autobusos policials per dur-los a un camp militar, on quedaran reclosos a l'espera de ser deportats o no a Turquia
Les mans dels refugiats deportats des de Lesbos estan lligades amb brides
David Zorrakino
04/04/2016


La Directa ha tingut accés a imatges enregistrades a l'interior d'un ferri on s'han fet trasllats de refugiades des de Lesbos fins a la Grècia continental, un operatiu organitzat per la policia grega fruit del pacte amb la Unió Europea. La gravació mostra com un grup d'entre 200 i 230 refugiats són traslladats en parelles, amb les mans lligades amb brides i custodiats per policies grecs. Els fets van passar entre les 10:45 h i les 11:15 h del dissabte 2 d'abril, mentre el vaixell estava ancorat al port de Mitilene, Lesbos. “Els anaven pujant al vaixell enmig d'un gran dispositiu policial i els tancaven tots a la mateixa sala. A través d'unes finestres que donaven a la coberta, vam poder veure com els obligaven a estar asseguts amb les mans lligades i amb policies vigilant. La resta dels passatgers del ferri estàvem en altres dependències”, ens explica la periodista catalana Sara Montesinos, que es trobava al vaixell amb el fotoperiodista David Zorrakino i ho van poder enregistrar d'amagat, tot i la forta presència de policies d'uniforme i de paisà. “Van passar tot el viatge lligats, però nosaltres no vam poder seguir gravant perquè la policia se'n va adonar i ens va amenaçar. Tot seguit, van abaixar les persianes”, explica Montesinos.


 

“Quan va arribar el ferri a Kavala (Grècia continental), primer van baixar els viatgers. Hi havia sis o set autobusos grecs de trasllat de detinguts, els refugiats els baixaven per una rampa, els busos feien marxa enrere, entraven al ferri i hi feien pujar els refugiats. La gran majoria eren pakistanesos, nosaltres només vam veure homes adults”, detalla la periodista. “Molts portaven una motxilla de l'ONG Samaritan's Purse, una de les poques que es manté a l'interior del centre d'internament de Moria, d'on fa pocs dies va marxar Metges sense Fronteres, entenent que ja no era un camp de refugiats”, segueix explicant en conversa telefònica.

"A Lesbos, des de fa uns dies, tot ha canviat; ja no és un lloc d'acollida, la policia persegueix les refugiades per detenir-les", explica la periodista Sara Montesinos

Montesinos ens explica que, a Kavala, hi ha un camp militar d'on ja no es pot sortir lliurement. És allà, precisament, on quedaran reclosos i en un llimb legal. El govern grec i la UE hauran de decidir si els deporten a Turquia, ja que formarien part de les 50.000 persones refugiades que van arribar a Grècia abans del 20 de març. Els militars estan arribant massivament a Lesbos, on fa dies que s'ha desplegat la comandància de la policia grega i dels funcionaris europeus del Frontex que coordinaran tota l'operació de detenció de refugiades. “Ara, quan la gent arriba a les platges de l'illa surt corrents per amagar-se; saben que els detindran. A Lesbos, des de fa uns dies, tot ha canviat, ja no és un lloc d'acollida i no és el centre d'atenció mediàtica; la premsa ha marxat i la policia persegueix les refugiades per detenir-les”, relata amb indignació la jove catalana que, des de fa un parell de mesos, està involucrada en les campanyes de solidaritat amb les refugiades. Ara, Montesinos i Zorrakino s'han traslladat a Idomeni per continuar vigilant l'actuació de les autoritats europees. Els últims càlculs de Metges sense Fronteres encara situen prop de 15.000 persones bloquejades en aquest punt de la frontera amb Macedònia.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: