Expressions

Replantejant el model dominant de relacions sentimentals i sexuals

Sàgar Malé
13/06/2012

El col·lectiu poliamorós reivindica altres models

El concepte de poliamor és habitualment malentès, fins i tot entre els moviments socials. A les places del 15-M, per exemple, no hi havien comissions sobre l’amor i les relacions, el gran mòbil de la humanitat, on podien haver sorgit lemes com “un altre model de relació és possible.” Però, tal com diu el col·lectiu de persones que defensen aquest model de relació, el poliamor encara no és vist com un replantejament profund del model dominant i imposat de les relacions sentimentals i sexuals, i fins i tot es confós amb la poligàmia, pràctica quasi oposada al poliamor. “En tant que un moviment encara poc conegut, som conscients que hi ha molta ignorància al respecte i la feina dels activistes es posar-hi una mica de llum” explica David Mallofré, un dels seus activistes catalans. Per aquesta raó les persones que es plantegen la viabilitat del poliamor s’organitzen en multitud de grups. Debaten per internet, com els grups de facebook com Poliamor Catalunya o Poliamory Europe.

Alhora es fan trobades de grups locals o internacionals com Opencon Catalonia organitzat el cap de setmana del 25-27 de maig a Galliners, on hi participaren 40 persones de 16 nacionalitats: catalans, suïssos, ucraïnesos, espanyols, anglesos o estadounidencs. L'Opencon es hereu de dos esdeveniments anteriors: una trobada internacional informal i que s'anomenà Plyweekend Girona i un esdeveniment que es realitza anualment a Anglaterra anomenat Opecon UK el 2011. “Hi assistirem alguns poliamorosos catalans i ens va seduir el format”, afirma Mallofré, els dos esdeveniments catalans son “que jo sàpiga, els primers esdeveniments europeus volgudament internacionals”. El sistema que s'aplica es el que en anglès s'anomena 'unconference': els mateixos participants proposen activitats, xerrades, debats...que tractin directa o indirectament el tema de la no-monogàmia/relacions obertes/poliamor. “Un pot proposar el que cregui més convenient, i aquesta activitat forma part del programa. En una hora determinada hi pot haver diversos tallers que pots triar lliurement, sobre 'Poliamor i activisme', 'Eines per la negociació emocional', 'Poliamor i fills', 'Poliamor i BDSM' etc.”

Per Mallofré hi ha un consens en què al parlar de poliamor “ens referim a relacions no monògames ètiques i consensuades. Però tothom ho viu amb matisos diferents, tant culturals com personals”. “Som conscients que hi ha molta feina a fer però d'alguna manera ens sentim amb la força dels pioners”. Tot i que són hereus d'altres moviments com allò que als 60 es va anomenar la revolució sexual, ja que no es pot parlar de poliamor i no parlar de sexualitat, segons ell. En aquest punt Mallofré es reconeix influït per l’anomenat sex positive movement, amb personalitats tant influents com la Janet W. Hardy i la Dossie Easton que van escriure un dels tractats més importants sobre el poliamor, les relacions obertes i altres aventures: The Ethical Slut; properament la Hardy vindrà a Barcelona al festival XPlore. Un petit fragment del llibre descriu molt el seu pensament: “Mereixo l’amor / El meu Cos es sexy tal com és / Cada connexió m’expansiona /El sexe és una bonica expressió del meu esperit amorós.”

El col·lectiu poliamorós, diu David Mallofré, veu amb optimisme el futur. “Avui en dia hi ha un qüestionament de moltes de les coses que ens han envoltat, i els grups de poliamor a nivell internacional van creixen, poc a poc, però sostingudament”. “No dic que encara arribi a tothom, però crec que en els propers anys serà sobre la taula”. Si mes no, lluitaran perquè així sigui.