Ajornen el judici contra el directiu d'Esfosa acusat d'insultar i amenaçar les treballadores

Josep Ramisa no s'ha presentat al judici i el jutjat s'havia oblidat de citar els mossos que van recollir la denúncia de les treballadores
L'advocat Antoni Iborra, que portava l'acusació contra Josep Ramisa, a les portes del jutjat, aquest matí
Josep Comajoan
Josep Comajoan 05/04/2016

El judici que s'havia de fer aquest dimarts al matí a Josep Ramisa, un dels propietaris de l'escorxador Esfosa de Vic, s'ha ajornat. La titular del jutjat número 1 de Vic ha acabat prenent aquesta decisió després que ni l'acusat ni els mossos d'esquadra que van prendre la denúncia de les treballadores compareguessin a la cita. En el cas de Ramisa, la seva advocada ha aportat un certificat assegurant que l'empresari tenia hora al metge a 2/4 de 10 del matí, un quart d'hora després de l'hora fixada pel judici. Se l'ha esperat durant bona part del matí, però no ha comparegut. Sigui com sigui, el judici s'hauria suspès igualment, ja que el jutjat s'havia oblidat de citar els mossos d'esquadra que van fer constar a l'atestat policial que Ramisa havia ratificat algunes de les amenaces proferides contra les treballadores dimarts passat, durant el primer dels dos dies de vaga a l'escorxador vigatà.

Ramisa serà jutjat per l'acusació d'haver dit "Us fotré quatre 'tiros'" al piquet informatiu i "Negre de merda" a un dels treballadors, d'origen subsaharià

Josep Ramisa arriba al jutjat després que se l'acusés pel fet d'haver amenaçat el piquet informatiu que hi havia davant d'Esfosa dient "Us fotré quatre tiros" i també un dels treballadors, d'origen subsaharià, a qui va dir: "Negre de merda (...) A tu, mort de gana, et faré tornar a l'Àfrica". El jutjat número 1 li imputa un delicte lleu d'amenaces i injúries. Antoni Iborra, l'advocat del comitè d'empresa d'Esfosa, però, deia –en sortir del jutjat– que ells han sol·licitat a la jutgessa que se li imputi un delicte greu d'amenaces, un contra la integritat moral per les paraules referides al treballador d'origen subsaharià i també una falta de desobediència per haver-se negat a identificar-se davant dels mossos d'esquadra que li ho van requerir. Iborra ha remarcat, després de dues hores d'espera, "l'actitud clarament rebel de l'acusat" pel fet de no comparèixer al judici.

Una vintena de persones convocades per Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) d'Osona s'han concentrat davant del jutjat, sota la pluja, mentre ha durat l'espera, disposades a escridassar Ramisa en el moment que entrés a l'edifici. Entre les concentrades, hi havia algunes treballadores membres del comitè d'empresa d'Esfosa.
 

Una vintena de persones convocades per Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) d'Osona s'han concentrat, sota la pluja, davant del jutjat mentre ha durat l'espera  / Josep Comajoan

 

La jutgessa no ha fitxat una nova data per al judici, a l'espera de resoldre la petició de l'advocat del comitè d'Esfosa d'imputar Ramisa per delictes més greus. En cas d'acceptar-ho, si bé la instrucció del cas continuaria a Vic, el judici ja no es faria per la via ràpida a la capital d'Osona, sinó que dependria d'un dels jutjats penals de Manresa.


Nou conflicte a l'escorxador de Santa Eugènia de Berga

Des de la Coordinadora Obrera Sindical (COS), sindicat majoritari al comitè d'empresa d'Esfosa, s'ha aprofitat per denunciar un altre cas de presumpta vulneració dels drets laborals a les indústries càrnies d'Osona. Es tracta de l'escorxador Le Porc Gourmet de Santa Eugènia de Berga, que –segons la COS– dóna feina a prop de 600 treballadores sota el model de les anomenades falses cooperatives, en aquest cas, Treballadors Associats de la Indústria Càrnia (TAEC). Segons han explicat, la cooperativa ha prescindit de quatre treballadors que havien convocat una aturada de quatre hores per mostrar el seu desacord amb l'incompliment del sou que havien pactat prèviament. Malgrat haver estat acomiadats, com que els quatre treballadors eren a la cooperativa com a autònoms, no tenen dret a cap contraprestació.

Antoni Iborra ha denunciat una vegada més l'abús que s'està fent de la llei de cooperatives a través de la creació de falses cooperatives que no funcionen com a tals i que, en realitat, emparen empreses que no tenen la necessitat de respectar els drets laborals de les seves treballadores. Referint-se a aquestes falses cooperatives, l'advocat ha dit que "són majoritàries al sector carni d'Osona, que cada vegada s'assembla més a un sistema d'esclavatge modern". Dos dels treballadors afectats per l'acomiadament a TAEC han participat a la concentració d'aquest matí davant del jutjat de Vic.


 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades

Nit de piquets a l'Illa Càrnia

Marc Rude dimarts, 29 març, 2016

A partir de quarts deu del vespre, les vaguistes van començar a arribar a l'entrada de l'illa càrnia, que en pocs minuts va queda bloquejada amb taules i una tenda d'acampada, mentre qu