La història que 'La Vanguardia' va amagar sobre el 'Mandíbula'

Aquest senegalès de 36 anys, que segons el rotatiu del grup Godó, lidera “la resistència a les actuacions policials contra el top manta”, va ser atropellat per una moto de la Guàrdia Urbana i va ser víctima d'un muntatge policial
Issa Seye, després d'entrevistar-lo, al barri de Sants
Zach Campbell
Jesús Rodríguez 26/09/2015

Issa Seye, ciutadà senegalès que viu al barri del Poble Sec de Barcelona des de 2006 té por i se sent perseguit. Ens trobem amb ell dos dies després que fos posat en llibertat des de les dependències de la comissaria d'estrangeria de la policia nacional espanyola, situada al carrer Guipúscoa del barri de la Verneda. Hi va anar a parar l'endemà que un grup d'agents antiavalots de la Guàrdia Urbana de Barcelona el detingués molt a prop del monument de Colom. “Van començar a córrer, no parlen, no porten número de placa, jo vaig sortir corrent, tinc por quan els veig. Un dels homes vestit de blau em va agafar i em va pegar a la panxa. Molt fort. Em va fer mal”, ens explica mentre tartamudeja. Està nerviós, sap que donar la cara li pot portar més problemes. Però ens diu que ja no té res a perdre. “Em van tancar primer als calabossos de la brigada de Zona Franca, em feia molt mal la panxa i em van traslladar a l'ambulatori del carrer Manso. Una metge em va veure i va dir que no era greu. A les 10 de la nit em va veure un advocat d'ofici. Quan em van tornar les meves pertinences vaig veure que faltaven els diners”, ens explica a poc a poc, però amb precisió. “Faltaven 345 euros. Els havíem recollit per ajudar un company que els necessitava, i havien desaparegut. Un policia em va dir que els euros anirien a parar al jutge, però no constaven i jo em vaig negar a signar l'acta d'entrega d'objectes personals”, aclareix Seye.

El periodista de La Vanguardia, Enrique Figueredo, el va situar referint-se a ell com el 'Mandíbula' en el punt de mira de la policia, citant uns suposats informes de la unitat d'investigació de la Guàrdia Urbana

Aquest senegalès de 36 anys va saltar a primera pàgina de l'actualitat el passat 3 de setembre quan el periodista de La Vanguardia, Enrique Figueredo, el va situar referint-se a ell com el 'Mandíbula' en el punt de mira de la policia, citant uns suposats informes de la unitat d'investigació de la Guàrdia Urbana. “Hi ha un grup compost per quatre germans senegalesos que tenen sobre el col·lectiu una situació de domini als carrers. Aquestes tasques de lideratge s'imprimeixen mitjançant la intimidació, segons consideren els investigadors de la policia local. (…) La resta de venedors els tenen por i sembla que la seva disposició a l'ús de la violència els confereix aquesta situació preponderant. En l'àmbit policial, consideren el Mandíbula 'el líder dels manters al carrer'”, relatava Figueredo. Poques hores després de publicar-se aquest reportatge, titulat “La germandat dominant”, el màxim responsable de la policia local al districte de Ciutat Vella, Beneito Granados, negava la major i afirmava això davant un nombrós grup de periodistes: “S'ha llegit en algun lloc que hi ha persones que estan organitzant el col·lectiu de manters per tenir actituds d'aquest tipus, però això no és veritat, ningú està organitzant a ningú, no és veritat”.

L'incident de l'atropellament i el muntatge policial

“Jo no sé per què em diuen el Mandíbula, no ho sé pas, però el que sí que tinc clar és que em persegueixen”, respon el germà gran dels Seye. Parlant amb ell esbrinem dos moments de la seva trajectòria a Barcelona que podrien explicar l'estigmatització que està patint. En 36 ocasions agents de la Guàrdia Urbana l'han aturat, l'han identificat, li han confiscat material o l'han denunciat per presumptes delictes d'atemptat contra l'autoritat. L'incident més greu es va viure la tarda del 29 de maig de 2012 a tocar de la passarel·la del Maremàgnum, al portal de la Pau. Un agent motoritzat el perseguia i el va atropellar. Les lesions van ser de consideració. Una ambulància el va portar a urgències. Doble fractura d'ossos al turmell i cama enguixada durant sis setmanes. Els quatre mesos següents va haver d'anar amb crosses. Issa Seye va presentar una demanda contra la policia i la causa finalment ha derivat en una reclamació patrimonial contra l'Ajuntament de Barcelona, que l'haurà d'indemnitzar amb 15.000 euros. Sorprenentment, però, quan Issa Seye encara anava amb crosses va rebre una notificació del jutjat d'instrucció número 12, segons la qual havia estat denunciat per llançar pedres contra la policia durant una batuda. “Era increïble, no m'ho podia creure, però ja havia passat altres vegades, s'inventen les acusacions, s'inventen les multes, s'inventen les denúncies”, assegura. L'advocat de SOS Racisme, Josep Granados, va demostrar davant del jutge que Issa no havia pogut llançar les pedres i va ser finalment absolt. Issa Seye considera que tot plegat va ser un muntatge policial.

Procediment d'expulsió

D'acord amb les nombroses multes i procediments judicials oberts arran de les acusacions policials, ara li han obert un procediment d'expulsió en aplicació de la Llei d'Estrangeria. El seu advocat presentarà un recurs per tal d'impedir-ho. És tan gran el grau de coneixement amb els policies que parla d'ells amb els seus pseudònims: el Gordo, el Robocop, el Rajoy i el Zapatero, els tres últims de la policia portuària. Aquest novembre la seva filla Awa farà dos anys, i el seu pare i la seva mare –que viuen a Senegal– segueixen esperant l'ajuda econòmica que ell els envia puntualment cada mes. Per últim ens vol aclarir que “no som màfies, nosaltres comprem tota la mercaderia a una gran central de distribució d'empresaris xinesos a Badalona, tothom ho sap, la policia també ho sap”. “Molts paisans meus tenen fractures a cames i braços, ens persegueixen, ens atropellen, ens fan caure. Si ho denuncies, encara és pitjor. Molts companys meus tenen por”, conclou l'Issa, que tot i així, manifesta que ell ha perdut la por. 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades