L'Audiència Nacional condemna a dos anys i un dia de presó als rapers de La Insurgencia

La sentència de la Secció Quarta de la Sala Penal no rebaixa ni un sol dia la pena de presó sol·licitada pel fiscal José Perals i condemna els dotze interprets a un dia més del temps de condemna màxim que permet demanar la suspensió de l'ingrés
Concentració en suport a La Insurgencia davant de l'Audiència Nacional
Álvaro Minguito
Ter Garcia 05/12/2017

L'Audiència Nacional espanyola ha condemnat a dos anys i un dia de presó als dotze rapers del col·lectiu La Insurgencia, acusats de delictes d'enaltiment del terrorisme, llevant-los així la possibilitat de sol·licitar la suspensió de la pena de presó. L'alt tribunal els condemna també al pagament d'una multa de 4.800 euros i a nou anys d'inhabilitació absoluta.

"Ara toca recórrer al Suprem", ha assenyalat a El Salto Saül Zaitsev, un dels membres de La Insurgencia condemnats. La sentència de la Secció Quarta de la Sala Penal de l'Audiència Nacional no rebaixa ni un sol dia la pena de presó sol·licitada pel fiscal José Perals –el mateix que reclama 375 anys de presó per als joves del cas Altsasu.

Durant el judici, la Fiscalia va defensar que les cançons de La Insurgencia "propaguen un mètode violent per combatre un sistema que [els acusats] consideren injust"

El cas ha estat enjudiciat per la mateixa sala de l'Audiència Nacional que va jutjar i condemnar a dotze anys de presó a Mónica C. i Francisco S. per la detonació d'un artefacte a la Basílica del Pilar de la Saragossa amb la qual van començar els processos judicials relacionats amb el suposat terrorisme anarquista que van donar lloc a les operacions Pandora, Piñata –els processos judicials de les quals ja han estat arxivats– i ICE, per la qual Nahuel, un jove de 25 anys, va estar un any i mig a la presó preventiva i a dia d'avui segueix en espera de judici. La condemna a Mónica i Francisco va ser posteriorment reduïda a quatre anys i mig de presó pel Tribunal Suprem.

El procés penal contra La Insurgencia ha estat instruït per la jutge Carmen Lamela, davant la qual els joves es van negar a declarar. Anava dirigit contra els tretze rapers d'aquest col·lectiu, cinc d'ells residents a Vigo. Un d'ells no ha anat a judici encara en ser menor d'edat. Els dotze portats a judici tenen entre 18 i 27 anys.

Comparant-los amb jihadistes, el fiscal va afirmar que "els acusats tenen una religió que és la lluita sindical obrera i que l'explotació dels oprimits mereix una lluita armada

Durant el judici, la Fiscalia va defensar que les cançons de La Insurgencia "propaguen un mètode violent per combatre un sistema que [els acusats] consideren injust". També va reiterar que aquests rapers fan enaltiment del PCE(r)-GRAPO. Comparant-los amb jihadistes, el fiscal va afirmar que "els acusats tenen una religió que és la lluita sindical obrera i que l'explotació dels oprimits mereix una lluita armada contra determinats col·lectius".

Els dotze rapers de La Insurgencia són els primers a ser condemnats a més de dos anys de presó, de manera que, si el Suprem no accepta el seu recurs, entraran a la presó. Alfredo Remírez, detingut en una de les operacions Aranya, va ser condemnat a un any i mig de presó per enaltiment després d'arribar a un acord amb Fiscalia, però posteriorment l'Audiència Nacional va decidir la seva entrada a la presó pels antecedents derivats d'una causa anterior d'enaltiment per demanar l'acostament de presos amb ninots de cartó en les festes d'Amurrio.


Article publicat originalment a El Salto.
 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades