Internacional

Acusen una periodista basca d'enaltiment del terrorisme per informar d'un acte polític

La primera sessió es va celebrar el 28 de maig i es va suspendre per una protesta de les encausades dins la sala, que van girar l'esquena al tribunal amb samarretes amb els rostres de les set darreres joves empresonades. Avui s'ha reprès el judici
Muntatge fotogràfic amb diverses imatges de periodistes que s'han solidaritzat amb la jove Iraitz Salegi
19/03/2015

La periodista basca del mitjà digital Topatu.info, Iraitz Salegi, serà jutjada a l'Audiència Nacional (AN) espanyola els dies 28 i 29 de maig, acusada d'un delicte d'enaltiment del terrorisme. El fiscal de l'Estat demana divuit mesos de presó per a Salegi arran de la cobertura d'un acte polític celebrat el mes de març de l'any 2013. Durant aquelles dates, l'organització juvenil Ernai va organitzar les jornades Gazte Danbada al municipi biscaí d'Orduña per celebrar el naixement de la nova organització juvenil de l'esquerra independentista basca. L'esdeveniment va comptar amb xerrades, tallers, actuacions musicals i d'altres activitats, així com un acte polític on van assistir més de 7.000 joves. Durant l'acte, diverses persones van prendre la paraula per rebutjar la política penitenciària dels estats espanyol i francès i van recordar el pres basc Xabier Lopez Peña, mort aquell mateix dia mentre complia condemna en una presó de París. Salegi va enregistrar l'acte polític i va publicar els vídeos on apareixien diverses persones d'Ernai cometent un presumpte delicte d'enaltiment del terrorisme al portal Topatu.info.

El març de 2014, el magistrat Eloi Velasco va ordenar a Topatu.info la retirada immediata dels quatre vídeos que recollien els discursos pronunciats durant l'acte de la pàgina web. Davant l'amenaça de rebre una ordre de tancament, el col·lectiu editor del portal informatiu va decidir eliminar els vídeos, tot i considerar-ho un “atac directe a la llibertat de premsa i d'expressió”.

Malgrat la resposta positiva al requeriment del jutge, Velasco va considerar que el sol fet de difondre aquesta informació podia ser constitutiu de delicte. Per aquesta raó, el mes d'agost passat, el jutjat d'instrucció número sis de l'AN va imputar la jove de 24 anys i, dos anys després dels fets, Salegi afronta el judici amb una petició fiscal de presó per informar d'un acte públic i obert.


 

Àmplia campanya de suport

Amb l'objectiu de mostrar el rebuig al procés judicial contra la jove periodista, s'ha impulsat una campanya de suport sota el lema El periodisme no és delicte, no a la llei mordassa! Mitjançant una pàgina web, el manifest de suport a Salegi ja ha recollit l'adhesió de 451 professores de periodisme, fotògrafes i periodistes de 84 mitjans de comunicació.

Topatu.info ha estat l'únic mitjà imputat per aquests fets per part de la justícia espanyola, tot i que molts mitjans locals –bascos i internacionals– van informar sobre aquest acte polític. Les signants del manifest creuen que aquest cas pot ser un intent de condicionar la tasca periodística en el futur i, lluny de fer-se enrere davant les represàlies, anuncien que no estan disposades a explicar “com desfiguren la llibertat d'informació en nom de la llei”. El text clou destacant la importància del periodisme com “una de les principals garanties de la democràcia” i posant èmfasi en el fet que, sigui quin sigui el contingut de les manifestacions o els actes polítics que es cobreixen, el treball periodístic consisteix a informar sobre els actes públics de rellevància i, per tant, “el treball informatiu del periodista mai no pot ser delicte”.


 

Oposició a la llei mordassa

Les signants del manifest creuen que, en el cas de Salegi, s'està aplicant la lògica punitiva i repressiva que emana de l'anomenada llei mordassa, tot i que el govern espanyol encara no l'ha aprovada oficialment. La campanya de suport a la jove està mobilitzant les periodistes del País Basc contra la nova llei de seguretat ciutadana: “Un atac que condiciona la llibertat de la nostra tasca periodística”.

Malgrat el rebuig massiu que va generar aquest nou marc legal des de l'anunci de l'avantprojecte de llei, el PP ha emprat la seva majoria absoluta per aprovar-lo al Congrés espanyol i només manca el sí definitiu del Senat perquè es posi en marxa. “La lògica sancionadora i repressiva que emana de la llei mordassa ja s'està aplicant al País Basc”, afirma el manifest de la campanya de suport a Iraitz Salegi. Aquest nou judici se suma a la llarga llista de periodistes i mitjans de comunicació bascos que han estat perseguits o clausurats pels tribunals espanyols, des del diari Egin fins al portal Ateak Ireki, passant pel periòdic Egunkaria, la revista Kale Gorria o la web Apurtu.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: