Llibertats

Jubilació daurada pels dos guàrdies urbans del cas 4F condemnats per tortures

En principi, haurien de passar els propers dos anys a la presó, però, durant la resta de la seva vida, rebran el 100% de la nòmina gràcies a una sorprenent decisió de l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques
Víctor Bayona, al centre de la foto, durant el viatge al Japó
14/12/2014

Víctor Bayona i Bakari Samyang tenen 34 i 38 anys respectivament, però estan jubilats. Així ho va donar a conèixer la revista GuB, òrgan portaveu de la Guàrdia Urbana de Barcelona, a la seva edició del novembre de 2013. Els dos policies, condemnats a dos anys i tres mesos de presó per les greus tortures infringides a Yuri Jardine i que van ser la peça clau testifical del cas 4-F, rebran entre 1.600 i 1.800 euros mensuals des d'ara i fins que morin.

Aquest desenllaç laboral tan sorprenent ha estat el resultat d'una llarga maniobra administrativa que els ha permès burlar la pena d'inhabilitació de vuit anys i mig dictada per l'Audiència de Barcelona. Abans de passar a la condició d'inhàbils a conseqüència de la sentència condemnatòria per infringir greus tortures, van aconseguir una “declaració de situació d'incapacitat permanent total” gràcies als informes favorables redactats per l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques, que han fet possible aquesta jubilació tan anticipada.

Les raons de la seva suposada incapacitació estarien relacionades amb aspectes “psiquiàtrics” de tots dos agents

 

Segons ha pogut saber la Directa, les raons de la seva presumpta incapacitació estarien relacionades amb aspectes “psiquiàtrics” de tots dos agents, tot i que no hem pogut conèixer la identitat de les especialistes que van signar els informes que, suposadament, ho acrediten. Cal recordar, però, que tant Bayona com Samyang havien superat els exàmens psicotècnics corresponents per exercir com a policies i, fins que no es va dictar la condemna, ningú no havia detectat res que els inhabilités per treballar com a antidisturbis. En el cas de Samyang, tal com ell mateix va explicar durant el judici per les greus tortures sofertes pel ciutadà de Trinidad i Tobago Yuri Jardine, es tracta d'un policia que tenia encomanades “funcions de formació” dels nous efectius que s'incorporaven al cos i, per tant, la plena confiança dels seus càrrecs superiors.

Revista GuB de novembre de 2013 amb l'anunci de les jubilacions
La revista 'GuB', on surten els noms dels dos policies

 

En relació amb això, és important destacar que, després d'aconseguir aquesta jubilació d'or per suposada malaltia, tots dos han continuat fent vida normal. En el cas de Samyang, com a professor d'un gimnàs a Sant Quirze del Vallès; en el cas de Bayona, amb una activitat física i d'oci a ple rendiment. Aquest últim, pocs dies després de rebre la primera nòmina de la seva nova etapa de jubilat (quan tot just havia celebrat el seu 33è aniversari), va organitzar un viatge al Japó per gaudir de la caça de la tonyina, acompanyat de quatre agents dels Mossos d'Esquadra.

Una pràctica habitual, però mai tan ràpida

La jubilació anticipada d'aquests dos policies no és un cas excepcional. La Guàrdia Urbana de Barcelona ha desenvolupat un Pla Integral d'Atenció al Guàrdia Urbà Malalt (PAIGUM), centrat en la salut mental i les toxicomanies entre el funcionariat del cos. Compten amb un equip de metges del Servei de Psiquiatria de l'Hospital del Mar, per on han passat més de 200 agents al llarg dels últims cinc anys. Reben un tractament llarg, però no sempre fructífer. Dels efectius tractats, 29 han aconseguit la incapacitat permanent, després que el seu expedient es derivés de l'Hospital del Mar a l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques. En el cas de Samyang i Bayona, tots els passos –diagnosi de la suposada malaltia, tractament, informes favorables de tots els organismes i prejubilació daurada amb el 100% de la nòmina– s'han fet amb una velocitat meteòrica.

Imatge de Bakari Samyang que ell mateix va penjar a internet
Bakari Samyang

 

Després que el consell de ministres del govern espanyol denegués la seva petició d'indult, s'espera que ingressin a la presó de manera immediata. Ho haurien de fer durant les festes de Nadal, al centre penitenciari més proper als seus domicilis i abans que expiri el termini de quinze dies hàbils marcat per la secció cinquena de l'Audiència de Barcelona.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: