Drets

Les Kellys reivindiquen la seva autonomia sindical i política

Les cambreres de pisos de l'associació Les Kellys denuncien diversos "intents d'apropiació" del seu nom per part de Podemos i CCOO: "No es tracta del qui sinó del com"
L'agrupació de les cambreres de pis és d'apoderament i visibilització amb veu pròpia, amb una taula reivindicativa i uns mecanismes de participació interna inclusius
12/05/2016

Fa dos anys, dues treballadores van decidir crear un grup de Facebook: l'agrupació de cambreres d'hotel "Les Kellys", "les que netegen els hotels". En els darrers sis mesos han crescut exponencialment fora de les xarxes, actualment, ja hi ha grups de treball constituïts a Catalunya, Andalusia, Canàries i Illes Balears. Es tracta d'un col·lectiu que pateix unes condicions laborals molt degradades malgrat els beneficis del sector hoteler. Enfront de la dispersió sindical, treballadores d'hotel de diversos llocs van decidir agrupar-se al marge de les sigles sindicals o polítiques de cadascuna per defensar una taula reivindicativa comuna.

Els intents d'apropiació del nom de Les Kellys les ha portat a constituir-se en associació i reivindicar públicament la seva autonomia, per reivindicar l'autogestió i la coordinació autònoma com els seus trets identitaris

Malgrat que l'autogestió i la coordinació autònoma són els seus trets identitaris, els intents d'apropiació per part de CCOO i Podemos les ha portat a constituir-se en associació i reivindicar públicament la seva autonomia. Els dos episodis més recents han estat la presentació d'una Proposició No de Llei (PNL) per part de Podemos a Mallorca –el passat 5 de maig– i una xerrada organitzada per Guanyem Badalona amb el títol "Sindicalisme i nova política", el passat 27 d'abril.


Propostes legislatives 'en nom de' les Kellys

L'experiència amb Podemos a Tenerife i a Mallorca ha consistit en una petició de suport "sense facilitar-nos els textos o fer-ho a última hora". En el cas de Mallorca, el seu discurs "no s'ajustava al que esperaven". "No es tracta d'accions aïllades o puntuals" planteja Isabel Cruz –membre del grup de treball de les Kellys a Barcelona–. La formació liderada per Pablo Iglesias va anunciar al desembre l'impuls de diverses PNL sobre les condicions laborals de les cambreres de pis en fins a deu parlaments autonòmics i també al Congrés dels Diputats espanyol.

Xerrada amb la participació de Les Kellys a la plaça Revolució de la vila de Gràcia en motiu del Primer de Maig

 


"El primer incident amb Podemos va ser al març amb una PNL al Cabildo de Tenerife anunciada com producte del treball amb Les Kellys. Ens vam assabentar per les xarxes. Tenim un grup molt actiu a Lanzarote i no sabien res, però a Tenerife no hi ha cap grup de Les Kellys, però sí que hi ha afiliades i alliberades de CCOO", explica Isabel Cruz, membre del grup de treball de Barcelona i una de les impulsores dels grups de treball. "Ens va semblar un ús del nostre nom per no visibilitzar que estaven treballant amb CCOO", continua Cruz. Aleshores, Les Kellys van respondre en públic valorant positivament la iniciativa però puntualitzant "que no havia estat elaborada amb la nostra col·laboració, tot i que, si volien treballar amb nosaltres, segur que algun grup proper estaria encantat". Tot i la puntualització i l'oferiment, Podemos Tenerife no ha rectificat l'anunci públic que ha realitzat a les xarxes socials i la mateixa dinàmica es va reproduir. Aquesta vegada amb motiu de la presentació de la iniciativa per part de Podemos al Congrés dels Diputats, el passat 5 de maig.


"Necessitem els vostres DNI per entrar al Congrés"

La segona ocasió, fa tres setmanes. En aquest cas, dos dies abans de presentar la PNL van començar a entrar amb comentaris a diferents grups de Facebook de Les Kellys de diverses ciutats, que deien literalment "necessitem els vostres DNI per entrar al Congrés per recolzar una mesura que ens beneficia", relata Cruz, que matisa: "no explicaven quina mesura ni de la mà de quin partit ni amb qui s'havia treballat i vam decidir no donar-ne difusió". Isabel Cruz insisteix que "en cap moment ha rebut cap comunicació formal sobre el que es presentava al Congrés dels Diputats ni a l'acte públic". Creuen que aquesta negativa a visibilitzar la iniciativa de Podemos està relacionada amb l'aparició de grups amb nom confusos i considera que "potser sí que estan contactant cambreres de pisos", afegint que creuen que "estan fent servir l'estructura de CCOO per treballar i el nom de Les Kellys per legitimar-se, perquè si convoques com a tal sindicat no et ve ni el tato i no pots fer la foto que necessites".

Per la presentació de la PNL a Balears, sí que van rebre una invitació formal de Podemos, malgrat això, "l'interlocutor de Podemos, com que no van aconseguir el discurs que vol, decideix cercar una Kelly pel seu compte, oferint un vol de franc a Mallorca", denuncia Cruz. "Nosaltres volíem que ens passessin el text de la PNL per poder conèixer a què havíem de donar suport", el van facilitar però "demanant-nos confidencialitat, 'no fos que algú altre l'agafi i la millori'". Aquest fet les va portar a comprovar que, efectivament, "el text era molt millorable, era un brindis al sol on pràcticament no es detallava res –ni tan sols ràtios d'inspeccions de treball per nombre de treballadores–, era una declaració d'intencions propagandística on, fins i tot, es conservaven els forats en blanc per poder ser adaptada a qualsevol comunitat autònoma". Finalment, van declinar participar-hi. "La nostra intenció és tenir el nostre propi ritme, agenda i objectius, però per exemple, la relació amb Podemos ens ha trasbalsat diversos cops perquè no han respectat els nostres mecanismes".


"Sindicalisme majoritari i nova política"

Amb aquest títol, Guanyem Badalona anunciava un acte els dies previs al Primer de Maig, on participaven els secretaris generals a Catalunya de CGT, CCOO i Intersindical-CSC. Al cartell s'anunciava la participació de "representants de Les Kellys". Novament, es van assabentar per les xarxes de l'organització de l'acte.

Segons explica una Kelly, van trucar a l'organitzadora de l'acte i membre de CCOO i li van oferir, "ja que estàvem anunciades al cartell, la possibilitat de participar o que rectifiquessin la difusió"

Segons explica Isabel Rodríguez, veïna de Badalona, militant de la formació política i membre de Les Kellys , "vam contactar amb Guanyem Badalona i sorpresos de la nostra trucada, li passa la nota a Carme Martínez, organitzadora de l'acte i membre de CCOO". Cruz afegeix: "creiem que Martínez va evitar contactar amb nosaltres per poder seleccionar cambreres de pis favorables al discurs de CCOO". Com que no va rebre notícies, van aconseguir el telèfon de Martínez i li van oferir, "ja que estàvem anunciades al cartell, la possibilitat de participar o que rectifiquessin la difusió que s'estava fent a les xarxes". La resposta de Martínez, segons Cruz, va ser "ni una cosa ni una altra, que tot estava tancat i què qui ens pensàvem que érem, que així no es feien les coses". "Ens ho va dir de molt males maneres, amb crits, una reacció lamentable", recalca Cruz.

Després d'aquella conversa, les Kellys de Barcelona "vam cercar suports per anar-hi", continua Cruz. "Els vam avisar de la nostra assistència com a públic donat que no volien afegir una cadira més i per evitar que pensessin que volien rebentar l'acte". Les Kellys van ser acompanyades per militants de la Plataforma d'Afectades per l'ICAM, Podemos Badalona i de la Coordinadora Obrera Sindical.


"No som de ningú tret de nosaltres mateixes"

"A la taula no hi havia cap cambrera de pis ni cap intervenció va fer esment de la situació laboral del col·lectiu, fins que vam intervenir al torn de preguntes". Ho van fer amb la lectura d'un comunicat on Rodríguez –Kelly i membre de Guanyem Badalona– llegia nerviosa: "No som de ningú tret de nosaltres mateixes, nosaltres escollim els nostres portaveus (...) Les Kellys és una eina oberta a totes les cambreres de pis que busquen la unitat per sobre de qualsevol sigla. (...) tenim la porta oberta a qualsevol opció que ens permeti millorar la nostra situació, doncs, no es tracta del qui sinó del com. Aquest acte es titula "Sindicalisme i nova política"... Doncs, les Kellys estem fent nova política".

Isabel llegint el comunicat a l'acte. A la taula, d'esquerra a dreta, els secretaris generals de Catalunya Ermengol Gassiot (CGT), Carles Sastre (Intersindical-CSC) i Joan Carles Gallego (CCOO), amb Carme Martínez, militant de Guanyem Badalona i dirigent de CCOO

 


Les mateixes treballadores van enregistrar en vídeo la intervenció. En acabar, Carme Martínez va respondre al·legant que hi havia hagut una confusió: "La dificultat ha estat trobar persones perquè desconeixíem que existia una associació i sembla que hi ha un conflicte intern sobre qui s'autonomena Kelly". Martínez diu al vídeo: "El contacte es va fer per coneixements personals, vam anar saltant d'una persona a una altra". Al vídeo no es registra cap altra intervenció des de la taula, ni tan sols del Secretari General de CCOO Catalunya, malgrat que la treballadora anuncia que és delegada per aquesta central sindical des de fa dues dècades.

Contactada per la Directa, Carme Martínez considera que "hi ha gent que veu fantasmes on no n'hi ha" i explica que prèviament a la conversa amb Les Kellys "jo personalment vaig anar a la presentació del llibre on vaig contactar una cambrera de pis que es presentava com a Kelly". "En rebre la trucada, dimarts vam decidir que hi havia un conflicte intern entre elles i vam preferir no comptar-ne amb cap". Sobre per què no van corregir el cartell en la seva difusió digital Martínez respon "que ella no porta la difusió" i que igualment "no és viable esmenar la difusió d'un dimarts per un divendres". Martínez vol fer esment que allò important "és el moviment i que sigui una lluita autogestionada", motiu pel qual van considerar interessant comptar amb elles.


La relació amb el llibre

L'organitzadora de l'acte es refereix a la presentació de "Las que limpian los hoteles", un llibre d'Enric Cañada que recull testimonis de treballadores. Prologat per CCOO i UGT i publicat amb els seus corresponents logotips, "té el seu valor, però la relació amb el llibre ha estat difícil, ja no tenim contacte amb l'autor". Cruz vol remarcar que "les Kellys no som de CCOO i amb cada acte de presentació del llibre ho sembla". Aquesta identificació indirecta amb el sindicat "va començar a generar silencis incòmodes al grup perquè se suposava que al nostre discurs de grup el tema dels sindicats, especialment els majoritaris, quedava al marge i aquest esperit no es va respectar a les presentacions públiques".


Què defensen les Kellys?

Segons Rodríguez, la raó de ser de les Kellys és "fer-nos visibles" i "dir prou". Les cambreres de pis són treballadores que treballen a preu fet "a 1.80 € per habitació". El ritme i la intensitat del treball fan que els analgèsics i antiinflamatoris formin part de la seva quotidianitat i també l'origen de malalties cròniques a canvi de salaris de vegades no superen els 500 €/mensuals.

Les Kellys Lluiten per limitar la càrrega de treball, contra les hores extres gratuïtes, així com pel reconeixement de malalties professionals associades a la realització de sobreesforç continu

El preu mitjà d'una nit a l'Hotel Ars –on ella treballa– és de 300 euros i tenen un bon salari. Però la dinàmica d'explotació al sector ha naturalitzat pràctiques "humiliants com estirar-les de les orelles a les treballadores perquè treballin més ràpidament", segons els testimonis que reben d'altres hotels. Lluiten per limitar la càrrega de treball, contra les hores extres gratuïtes ("és impossible endreçar 24 habitacions en 6-7 hores"), així com pel reconeixement de lesions cervicals, lumbàlgies i fibromiàlgia com malalties professionals associades a la realització de sobreesforç continu. Rodríguez destaca que és molt important aconseguir el dret a acollir-se a la jubilació anticipada.

Isabel té 54 anys i està diagnosticada de fibromiàlgia, fet que la porta a lluitar també contra la política d'altes mèdiques de l'ICAM, des de la Plataforma d'Afectades per l'ICAM. "Aquest ritme de treball durant molts anys és insostenible, no només és el ritme trepidant, és la depressió per una frustració i impotència continues. No és precarietat, és esclavatge". Acaba la seva intervenció dient "ells tenen el poder, nosaltres tenim la dignitat i el respecte. El que ens distingeix no és com caiem, sinó com ens aixequem".


Superar el victimisme i el paternalisme

Cruz valora que el tractament mediàtic de Les Kellys ha abundat en retratar el col·lectiu en termes de "queixa i victimisme", quan precisament l'agrupació de les cambreres de pis és d'apoderament i visibilització amb veu pròpia, amb una taula reivindicativa i uns mecanismes de participació interna inclusius. "La idea és superar les sigles, aconseguir una unitat per sobre del corporativisme". Rodríguez destaca: "Nosaltres anem soles i quan necessitem alguna cosa la cerquem, però no consentim la nostra instrumentalització", per cloure afirmant que "és més com es fan les coses, no amb qui es treballa o amb qui no".

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: