Llibertats

El jutge Gómez Bermúdez envia a la presó set de les onze persones detingudes durant l'operació Pandora

L'ús del servidor Riseup.net o la lectura del llibre 'Contra la democràcia' són dos dels indicis emprats a la interlocutòria per justificar el seu empresonament
17/12/2014

A dos quarts de cinc de la tarda, les onze persones detingudes durant l'operació Pandora han passat a disposició del jutge Javier Gómez Bermúdez. A petició de la fiscalia, el magistrat ha acordat l'ingrés a la presó de manera preventiva de set d'elles i la posada en llibertat de quatre. Han estat traslladades aquest mateix vespre a la presó de Soto del Real, a les proximitats de la ciutat de Madrid. El magistrat també ha decidit mantenir el secret de sumari i, per tant, avui, els advocats no han pogut conèixer el contingut dels atestats elaborats pels Mossos d'Esquadra, que són la base de l'acusació.

Sí que ha trascendit el contingut de la interlocutòria de presó preventiva, on el jutge detalla que les imputacions són per un presumpte delicte de constitució, promoció, direcció i pertinença a organització terrorista, així com pel presumpte delicte de tinença i dipòsit d'aparells explosius i inflamables, incendiaris o asfixiants. També hi suma el delicte de danys i estralls amb finalitat terrorista. Gómez Bermúdez, fent referència en tot moment a una investigació iniciada ara fa dos anys pels Mossos d'Esquadra en relació amb els "Grups Anarquistes Coordinats, G.A.C.", afirma: "S'extreu que els seus membres podrien ser presumptes autors de diversos atemptats realitzats amb artefactes explosius de fabricació artesanal en tot el territori nacional". En relació amb això, explica que "s'han trobat disset cartutxos de càmping-gas i que, malgrat que el seu propietari ha afirmat que són de la cuina de muntanya que té a la seva furgoneta, l'acumulació de material perillós com aquest en gran quantitat al seu domicili no sembla lògica".

Als informes elaborats per la Divisió Central d'Informació dels Mossos d'Esquadra (per la unitat específica encarregada de vigilar els grups anarquistes), als quals també fa referència la interlocutòria, s'afirma que "durant la investigació, s'ha constatat l'existència d'estructures burocràtiques i organitzatives internes, realització de publicacions i formes de comunicació". També hi sumen com a indici el fet que el llibre Contra la democràcia ha estat distribuït entre els membres del grup anarquista, així com el fet que els encausats "utilitzessin correus electrònics amb extremes mesures de seguretat, com ara el servidor RISE UP". A més, consideren rellevant que els suposats atemptats amb artefactes explosius que s'atribueixen als G.A.C. "hagin estat reivindicats a la xarxa, en diverses pàgines web de contingut afí a l'organització". En un informe adjunt a la causa, també referenciat, amb el títol "Valoració dels indicis rellevants que permeten sostenir que els Grups Anarquistes Coordinats G.A.C. són una organització amb fins terroristes", es diu que hi ha desenes d'indicis, tant de la "unitat ideològica com de l'estratègica per desestabilitzar l'Estat i alterar greument la pau pública".

Durant tot el dia, desenes d'amigues i familiars de les persones detingudes s'han concentrat a les portes de l'Audiència Nacional fins que la policia les ha obligat a marxar per què era una concentració no anunciada. Posteriorment, han estat identificades.

Un dels advocats denuncia l'opacitat de tot el cas i afirma que, avui, el seu defensat ha hagut de declarar sense saber de què se l'acusa

Per la seva banda, en declaracions a la Directa, Jaume Asens, un dels advocats que assisteix un dels detinguts a l'operació Pandora, denuncia l'opacitat de tot el cas i afirma que, avui, el seu defensat ha hagut de declarar sense saber de què se l'acusa: "Tant els Mossos com la fiscalia parlen de terrorisme sense especificar tipus delictius concrets ni fets concrets individualitzats que se'ls imputen". Asens ha assegurat que tot plegat és "una vergonya policial i judicial". Aquest vespre i demà, s'han convocat concentracions per denunciar tot l'operatiu, així com diverses columnes de manifestants que, des dels barris de Barcelona, arribaran fins al punt d'inici de la manifestació contra la llei mordassa que se celebrarà el dissabte al migdia al centre de la ciutat.

Aplicada la llei antiterrorista

Les onze persones detingudes durant l'operació conjunta de l'Audiència Nacional espanyola i els Mossos d'Esquadra van passar la nit de dimarts als calabossos de Cerdanyola, Sabadell, Rubí, Sant Cugat del Vallès i Madrid. Cridades ja a declarar, s'hi van negar perquè no sabien, pel secret de sumari, de què se les acusava.

Les detingudes, a les quals s'ha aplicat la llei antiterrorista però que no estan incomunicades, van ser traslladades a l'Audiència Nacional espanyola entre ahir a la nit i avui a la matinada i posades a disposició del jutjat d'instrucció número 3 d'aquest tribunal.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: