Cop al moviment popular de Madrid: la Policia Nacional desallotja el centre social La Morada

Els antidisturbis irrompen al centre social del barri de Chamberí i detenen les seves ocupants hores després que dos vigilants privats, presumptament custodiats per la propietat, haguessin entrat a l'immoble
Durant el matí, diverses persones vinculades al centre social s'hi van acostar i es van trobar que hi havia dos guàrdies privats a l'interior
Sergi Frau, Madrid 21/04/2016

 

Repressiva i peculiar, la jornada d'ahir per al Centro Social Okupado Autogestionado La Morada, situat al barri madrileny de Chamberí. Segons el gabinet de premsa de la Policia Nacional espanyola, diversos efectius d'aquest cos van entrar a l'immoble a les 6:30 del matí. La peculiaritat del desallotjament es devia al fet que van ser dos guàrdies de seguretat privada –presumptament contractats per l'empresa propietària– els que van romandre a l'interior de la propietat des del primer moment i fins a primera hora de la tarda.

Durant el matí, diverses persones vinculades al centre social s'hi van acostar i es van trobar amb els dos guàrdies, que afirmaven que no es podia entrar a l'immoble perquè disposaven d'una ordre judicial –que els testimonis afirmen que no van ensenyar en cap moment. Els dos individus van decidir tancar-s'hi fermant la porta d'entrada amb un cadenat. El centre social va convocar una assemblea a les 16h per decidir com procedir davant la situació, però, poc abans de l'hora establerta, un grup de policies municipals va arribar a l'indret i va identificar i inspeccionar les persones que s'hi concentraven, deu de les quals van aconseguir accedir a l'interior de l'immoble, fet que va provocar que els dos guàrdies de seguretat privada decidissin abandonar-lo.

Actualment, el procediment judicial de desnonament es troba a mans de l'Audiència Provincial de Madrid, però els membres de La Morada no havien rebut cap notificació al respecte

Prop d'una hora i mitja després, cap a les 17:30h, van arribar múltiples furgonetes de la Unitat d'Intervenció Policial (UIP, el cos antidisturbis de la Policia Nacional). Van detenir tres persones a l'exterior de l'edifici i, cap a les 18:30h, hi van entrar utilitzant maces i tot l'instrumental habitual en aquestes situacions. Una vegada dins, la Policia Nacional va detenir totes les persones que hi havia. En total, 32 persones van ser traslladades a les dependències de la comissaria de Moratalaz, famosa entre els moviments populars de la ciutat per la llarga ombra de vulneracions dels drets humans que projecta.
 

Els antidisturbis de la Policia Naciona espanyola van entrar a l'edifici cap a les 18:30h utilitzant maces i tot l'instrumental habitual en aquestes situacions / Diagonal

 

Més enllà del rebuig mostrat pels moviments socials de la ciutat (fins i tot Podemos, Ahora Madrid o Esquerra Unida han condemnat el desallotjament a través dels seus comptes de Twitter), l'actuació ha generat sorpresa pel fet que la situació legal del CSOA no semblava presagiar un desallotjament imminent. El fet és que el jutjat d'instrucció número 18 havia denegat la petició de desallotjament a la propietat i arxivat la causa per a les quatre imputades per l'ocupació, com ha explicat l'advocada del centre social a Diagonal. Actualment, el procediment judicial es troba a mans de l'Audiència Provincial de Madrid, però els membres de La Morada no havien rebut cap notificació d'ordre de desallotjament. Segons Diagonal, cap a les 20:45, han arribat dos autos judicials, a través dels quals el jutjat informava que ja existeix un procediment obert i un altre de denegació del desallotjament. Per tant, tot sembla indicar que el desallotjament s'ha efectuat de manera il·legal.


Un centre social en un barri amb poc teixit popular

El CSOA La Morada, ubicat al carrer Casarrubuelos del barri de Chamberí, va ser okupat per un conjunt de col·lectius socials procedents majoritàriament del 15-M el setembre de 2012. Des de llavors, han contribuït a generar un teixit social i popular al barri a través de l'organització de xerrades, actes, debats, festes populars, intercanvi d'idiomes o activitats de plataformes antidesnonaments. El que converteix el centre social okupat La Morada és un cas poc paradigmàtic és el barri on es troba. Chamberí és un barri sociològicament difícil per aquest tipus d'iniciatives, ja que és un barri amb una població envellida, amb bona part del veïnat de classe mitjana-alta i sense una tradició de mobilització política i teixit social arrelada. És per això que l'assentament del grup neonazi Hogar Social Madrid al barri va ser relativament fàcil i la resposta antifeixista complicada per a l'Asamblea Antifascista de Chamberí.

Durant les properes hores o els dies vinents, es preveuen accions i mobilitzacions contra el desallotjament d'ahir i per demanar la llibertat de les 32 persones detingudes.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades