Plaça Guillem Agulló, Simat de la Valldigna, País Valencià

El municipi de la Safor va aprovar ahir retre homenatge amb el nom d'una plaça al militant independentista i antifeixista assassinat per neonazis el 1993. Simat s'afegeix així a Burjassot, Sallent o Vic, que ja compten amb espais públics dedicats al jove
Esquerra Unida, Compromís i el PSPV es van sumar en el ple d'ahir a la proposta de Per Simat Esquerra
Vicent Company
Maties Lorente 29/11/2016

El portal nou del monestir Santa Maria de La Valldigna, a la Safor, serà a partir d'ara la plaça Guillem Agulló. L'espai es dedicarà al jove independentista i antifeixista assassinat per neonazis fa més de 23 anys a Montanejos, al País Valencià. Així ho va decidir ahir el ple de l'Ajuntament de Simat de la Valldigna que, amb set vots a favor i quatre abstencions, aprovava la moció presentada per la representant de Per Simat Esquerra. Les tres regidores d'Esquerra Unida, les dues de Compromís i el representant del PSPV se sumaren a la proposta.

No és el primer cop que el plenari sotmetia a votació la possibilitat de retre homenatge a Agulló. El 2008 l'organització Maulets i els representants del Bloc Nacionalista, Esquerra Unida i Esquerra Republicana van demanar al ple que se li dedicara algun dels carrers de la localitat. El PP i el PSPV van tombar la iniciativa amb la negativa de cinc dels nou regidors del plenari.


Dues places, un carrer i un passatge

Burjassot, l'indret de l'Horta Nord on va créixer Agulló, va ser el primer municipi dels Països Catalans en dedicar una plaça al militant independentista i antifeixista l'any 2009. Es tracta d'un espai per vianants en un barri de nova construcció, un més dels milers de ciutats dormitori verticals que es van alçar de la nit al dia en l'època del boom immobiliari. Vuit anys després de l'esclat de la crisi, la plaça s'ha convertit en un espai buit, entre dos edificis impersonals, envoltada per les despulles urbanístiques.

Al Bages, Guillem Agulló compta amb reconeixement públic des de fa cinc anys. Tot i que la moció que acordava nombrar un carrer amb el seu nom a l'Ajuntament de Sallent s'havia aprovat el 2008, fins al 2011 no s'hi va instal·lar cap indicació. "Guillem Agulló i Salvador. Burjassot 1975 - Montanejos 1993. Militant de Maulets" és el que es pot llegir a la placa.

El passatge Guillem Agulló es troba a Vic, a la comarca d'Osona. Vint anys després de l'assassinat del jove, totes les formacions de l'Ajuntament –inclosa Plataforma per Catalunya– van acordar dedicar una de les vies de la ciutat a Agulló. El 2013, a l'acte d'homenatge s'hi van aplegar més de 100 persones.

Tornant al País Valencià, el monestir de Santa Maria és un indret amb rellevància històrica: va ser fundat en 1298 pel rei Jaume II i el portal nou data del segle XIV. Ara, un dels espais més representatius de Simat servirà per retre homenatge a una de les víctimes del feixisme al País Valencià. Des d'ahir és, oficialment, la plaça Guillem Agulló.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades